10 ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΣΕ ΓΕΡΝΑΝΕ

https://www.ow.gr/  03 November, 2023 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
10 ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΣΕ ΓΕΡΝΑΝΕ

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο στο ανθρώπινο σώμα και ό,τι τρως μπορεί να το επηρεάσει. Αποφεύγοντας αυτές τις τροφές μπορείς να καθυστερήσεις τη δημιουργία ρυτίδων.

Οι θεοί του Ολύμπου είχαν το νέκταρ και την αμβροσία που τους κρατούσαν πάντα νέους. Στα παραμύθια οι μάγισσες έτρωγαν για τον ίδιο σκοπό μικρά παιδιά. Στον κόσμο των θνητών βρώσιμο ελιξίριο νεότητας δεν υπάρχει (μάταια ρωτώ και ξαναρωτώ την beauty editor του OW – εκείνη σίγουρα θα το ήξερε). Υπάρχουν, όμως, τροφές που κάνουν το ακριβώς αντίθετο: Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν τέτοια επίδραση στον οργανισμό, που κάνουν την επιδερμίδα να δείχνει θαμπή, στεγνή και γερασμένη.

Τα κακά νέα είναι ότι οι περισσότερες από αυτές είναι τροφές που λατρεύουμε. Είναι τροφές πεντανόστιμες που απολαμβάνουμε είτε σε συστηματική βάση είτε σε στιγμές χαλάρωσης, στις βόλτες και τις εξόδους μας, και που δεν είναι εύκολο να αποκλείσουμε εντελώς από τη διατροφή μας. Γνωρίζοντας όμως πώς λειτουργεί η κάθε μία στο σώμα μας θα έχουμε σίγουρα παραπάνω λόγους να τις μειώσουμε. Δες ποιες είναι αυτές σύμφωνα με τους ειδικούς του WebMD.

Αυτές είναι οι τροφές που κάνουν την επιδερμίδα σου να δείχνει γερασμένη
1. Πικάντικες τροφές

Δεν είναι λίγοι αυτοί που λατρεύουν τις πικάντικες τροφές. Όμως, πέρα από ορισμένα οφέλη, αυτές έχουν και το μειονέκτημα να διογκώνουν τα αιμοφόρα αγγεία τόσο που μπορεί ακόμα και να σπάσουν, αφήνοντας μωβ σημάδια στο πρόσωπό σου. Αν υποφέρεις από ροδόχρου ακμή –συχνή στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση– η κάψα των πικάντικων τροφών μπορεί να στην επιδεινώσει. Επιπλέον, τα πικάντικα αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος, με αποτέλεσμα να σε κάνουν να ιδρώνεις, να αφυδατώνεσαι και να αυξάνονται τα βακτήρια στο σώμα σου, κάτι που μπορεί να προκαλεί ερεθισμό και κοκκινίλες.

2. Μαργαρίνη

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο στο ανθρώπινο σώμα και ό,τι τρως μπορεί να το επηρεάσει. Οι περισσότερες μαργαρίνες είναι γεμάτες trans λιπαρά, τα οποία αυξάνουν την «κακή» χοληστερόλη μειώνοντας την «καλή» και δημιουργούν φλεγμονές στο σώμα. Οι φλεγμονές συνδέονται με καρδιοπάθειες και κίνδυνο εγκεφαλικού, κάνοντας το άτομο να δείχνει γερασμένο.

3. Αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά

Όσο περισσότερα αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά καταναλώνεις τόσο πιο γρήγορα τα κύτταρα στους ιστούς γερνούν (και όχι μόνο). Αυτό οφείλεται κυρίως στη μεγάλη περιεκτικότητα ζάχαρης που έχουν, η οποία διασπά τις φυσικές πρωτεΐνες του οργανισμού, όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη που δίνουν στην επιδερμίδα δομή και σφριγηλότητα. Αυτή τότε γίνεται στεγνή και αποκτά πιο γρήγορα ρυτίδες. Επιπλέον, η ζάχαρη επιβαρύνει τη στοματική υγιεινή και καταστρέφει τα δόντια, ενώ αυξάνει και το βάρος σου.

4. Επεξεργασμένα κρέατα

Αλλαντικά όπως το πεπερόνι, το μπέικον, το ζαμπόν, τα λουκάνικα κ.λπ. έχουν πολύ αλάτι προκειμένου να συντηρηθούν για καιρό. Έχουν, επίσης, και μπόλικα συντηρητικά και όλα αυτά μαζί προκαλούν στον οργανισμό φλεγμονές που όχι μόνο προκαλούν βλάβες σε όργανα, αλλά και επιταχύνουν τη γήρανση.

5. Κατεψυγμένα γεύματα

Τα κατεψυγμένα γεύματα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι. Αυτό σε αναγκάζει να πίνεις πολλά παραπάνω υγρά από το κανονικό και έτσι τα νεφρά σου «πλημμυρίζουν». Το επιπλέον νερό εναποτίθεται σε μέρη του σώματός σου, όπως το πρόσωπο και τα χέρια, που στη συνέχεια δείχνουν πρησμένα.

6. Αλκοόλ

Το στεγνό στόμα σου το πρωί που ξυπνάς έπειτα από κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ δείχνει ότι έχεις αφυδατωθεί. Αυτό έχει σοβαρή επίδραση στην επιδερμίδα που αποτελείται κατά 63% από νερό. Ακόμα κι αν πιείς ένα μεγάλο ποτήρι νερού εκείνη την ώρα, θα ενυδατωθούν πρώτα όλα τα άλλα όργανα και τελευταία η επιδερμίδα, η οποία ωστόσο θα δείχνει στεγνή και άτονη.

7. Τηγανητές τροφές

Από τις τηγανητές πατάτες μέχρι τα λαχταριστά ντόνατς, οι τροφές που «βυθίζονται» σε καυτό λάδι για να μαγειρευτούν και να αποκτήσουν τη νοστιμιά τους είναι γεμάτες ελεύθερες ρίζες ή ασταθή μόρια που καταστρέφουν άλλα μόρια στα κύτταρά σου και προσθέτουν στην επιδερμίδα σου χρόνια ζωής.

8. Κέικ και κουλουράκια

Το γεγονός ότι δεν τηγανίζονται μα ψήνονται στον φούρνο δεν τα κάνει λιγότερο επιβλαβή από τα τηγανητά και ο λόγος είναι ότι περιέχουν μεγάλη ποσότητα λιπαρών και ζάχαρης. Τα λιπαρά αποτελούν κίνδυνο για τις αρτηρίες, η ζάχαρη αναφέραμε ήδη πόσα προβλήματα προκαλεί, οπότε… μην το παρακάνεις!

9. Καφεΐνη

Ξέρω: Αυτό είναι μαχαιριά στην καρδιά. Σκέψου το όμως. Η καφεΐνη είναι διουρητική και αυτό μπορεί να σου προκαλέσει αφυδάτωση. Αν παράλληλα δεν πίνεις αρκετό νερό, η επιδερμίδα σου σταματά να διώχνει τις τοξίνες και έτσι κινδυνεύει να στεγνώσει και να αποκτήσει ταχύτερα ρυτίδες.

10. Σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη

Δεν φαντάζεσαι σε πόσα τρόφιμα που έχεις στα ντουλάπια της κουζίνας σου περιέχεται: Στο ψωμί του τοστ, στην κέτσαπ, στα κράκερ, στη σάλτσα μπάρμπεκιου. Μπορεί τα τρόφιμα αυτά να μην είναι γλυκά, όμως έχουν μια γλυκύτητα που προέρχεται από αυτό το υγρό μείγμα γλυκόζης και φρουκτόζης, το οποίο έχει βρεθεί ότι παρεμβαίνει στη δημιουργία κολλαγόνου και ελαστίνης στο δέρμα. Επιπλέον, είναι γεμάτο θερμίδες, αυξάνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη και καρδιοπάθειες.

 

https://www.ow.gr/  03 November, 2023 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα