Μικρασιατική Καταστροφή: Η Βουλή τίμησε την ημέρα μνήμης Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας
Ενός λεπτού σιγή, για την ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος, τήρησε η Ολομέλεια της βουλής, σε ειδική συνεδρίαση της.
Συγκεκριμένα, τόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμένος και ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, όσο και όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων που μίλησαν, τόνισαν τη σημασία της ομόφωνης απόφασης της Βουλής το 1998 για την καθιέρωση και ταυτόχρονα διατήρηση της εθνικής μνήμης, για τη Μικρασιάτικη Καταστροφή, στάθηκαν ιδιαίτερα στα διδάγματα της ιστορίας και στον αγώνα του ελληνισμού ενώ έδωσαν έμφαση στην εθνική ομοψυχία και τόνισαν ότι η Ελλάδα, είναι μια χώρα δημοκρατική και ειρηνική και όλοι οι Έλληνες είναι μια γροθιά άμυνας, απέναντι στον συνεχιζόμενο προκλητικό, τουρκικό αναθεωρητισμό.
Πικραμένος: Η εικόνα της Σμύρνης που καίγεται είναι η πιο θλιβερή εικόνα της Ελλάδος
Ο κ. Πικραμένος τόνισε ότι «η εικόνα της Σμύρνης που καίγεται είναι η πιο θλιβερή εικόνα της Ελλάδος. Και η επιλογή για την καθιέρωση και διατήρηση της εθνικής μνήμης δεν είναι τυχαία. Είναι μια δεσποτική γιορτή για τη χριστιανοσύνη». Όπως είπε ο κ. Πικραμένος, «η απόσταση των 100 χρόνων από τη μεγάλη συμφορά και τη προσπάθεια αφανισμού ενός ολόκληρου έθνους μας επιτρέπει να σταθούμε με νηφαλιότητα και ωριμότητα για να δούμε τα πραγματικά αίτια της καταστροφής της Μικράς Ασίας, που είναι αποτέλεσμα σύνθετων διεργασιών, αντικειμενικών δυσκολιών, λαθών, αντικρουόμενων διεθνών συμφερόντων και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και παθών».
Τασούλας: Σήμερα θυμόμαστε όχι για να μας συντρίψει η ανάμνηση αλλά για να δούμε πως το έθνος μας ξαναστήθηκε από μία τεράστια οδύνη
«Η ιστορία, αποτέλεσμα και της ανθρώπινης πρωτοβουλίας, αλλά και της ανθρώπινης μοίρας, της ανθρώπινης αδυναμίας, εξελίσσεται. Και αυτή την ιστορία τα έθνη, οι λαοί οφείλουν να τη θυμούνται όχι για να προσαρμόζουν τις συγκυρίες τους σήμερα στα ιστορικά μεγέθη, ώστε να ωφελούνται οι συγκυρίες ή οι απόψεις του σήμερα αλλά για να διδάσκονται και να διαψεύδουν τον απαισιόδοξο που είπε ότι το μόνο δίδαγμα που μας δίνει η ιστορία είναι ότι δεν διδασκόμεθα από αυτήν», επεσήμανε από την πλευρά τους ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας.
«Εδώ στη Βουλή των Ελλήνων σήμερα, αναφερόμαστε στην Μικρασιατική καταστροφή, όχι για να μας συντρίψει αυτή η ανάμνηση, αλλά για να την αναστοχαστούμε και να αντιληφθούμε και να θαυμάσουμε πως μέσα από αυτήν την τεράστια ζημιά και τεράστια οδύνη, η χώρα μας, ο λαός μας, το έθνος μας, το γένος μας, ξαναστήθηκε», τόνισε ο πρόεδρος της βουλής.
Μπουρνούς (ΣΥΡΙΖΑ): Η μέρα αυτή να είναι μέρα περισυλλογής για κάθε γενοκτονία και βαρβαρότητα που έζησαν και ζουν συνάνθρωποί μας
«Χρέος όλων μας είναι να μην ξεθωριάσει ποτέ η μνήμη εκείνων που χάθηκαν άδικα κι εκείνων που αγωνίστηκαν και πέρασαν από την καταστροφή και την απόγνωση στη δημιουργία και την προκοπή. Πρέπει όμως, η μέρα αυτή να γίνεται και αφορμή περισυλλογής για κάθε γενοκτονία, εθνοκάθαρση, βαρβαρότητα που έζησαν και ζουν συνάνθρωποί μας σε κάθε γωνιά του πλανήτη»», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς και πρόσθεσε:
«Μόνο με την αναγνώριση και αναψηλάφηση της ιστορίας μας μπορεί να επουλωθεί το τραύμα και να αμυνθούμε έναντι του ιστορικού αναθεωρητισμού, ιδίως εκείνου του επιθετικού αναθεωρητισμού από τη μεριά του Τούρκου Προέδρου που επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της περιοχής μας, αμφισβητώντας ακόμα και τη Συνθήκη της Λωζάνης και δηλητηριάζοντας τις προσπάθειες που κάνουμε εδώ και χρόνια από τις δυο πλευρές του Αιγαίου για φιλία και συνεργασία των δύο λαών».
Κεγκέρογλου (ΠΑΣΟΚ): Εθνική συλλογική ευθύνη είναι η διατήρηση της μνήμης
«Η καταστροφή της Μικράς Ασίας και ο αφανισμός του ελληνικού στοιχείου αποτελεί μια μαύρη σελίδα στην ιστορία και εμείς οφείλουμε να τιμούμε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν. Εθνική συλλογική ευθύνη είναι η διατήρηση της μνήμης. Γιατί η λήθη προοιωνίζει ένα αβέβαιο μέλλον», τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου.
«Οφείλουμε να ερμηνεύουμε τα ιστορικά γεγονότα χωρίς προκαταλήψεις και να εξάγουμε συμπεράσματα για τις ανάγκες των παρόντων στόχων και του μέλλοντος. Ιδιαίτερα σήμερα που ο τουρκικός αναθεωρητισμός απειλή την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας, η εθνική ιστορική μνήμη είναι απαραίτητη. Η συνεννόηση και η χάραξη εθνικής γραμμής είναι όρος επιβίωσης. Οι ιδεοληψίες πλήττουν την ενότητα και αδυνατίζουν την εθνική μας ισχύ».
Δέλλης (ΚΚΕ): Πάντα θυσιάζονται οι λαϊκές εργατικές δυνάμεις
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, υπογράμμισε ότι «η ιστορία πριν και μετά της Μικρασιάτικης καταστροφής, μας προσφέρει πολλά διδάγματα». «Μας διδάσκει ότι τις συνέπειες των ανταγωνισμών των ταξικών κυβερνήσεων και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και συμμάχων τις πληρώνουν οι λαϊκές εργατικές δυνάμεις. Αυτές θυσιάζονται και σε αυτές στηρίζουν τα κέρδη τους τα καπιταλιστικά καθεστώτα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δελής.
Απατζίδη (ΜέΡΑ25): Είναι χρήσιμο να διδαχθούμε από τις γενοκτονίες -Επιμένουμε σε μία δημοκρατική και αδέσμευτη Ελλάδα
Η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, σημείωσε ότι, «είναι χρήσιμο να διδαχθούμε από τις γενοκτονίες κατά του ελληνισμού που είναι μέρος σχεδίου για να δημιουργηθεί καθαρά ένα τουρκικό κράτος και ένα γερμανικό κράτος». «Εμείς επιμένουμε ότι η σωστή πλευρά της ιστορίας είναι αυτής της δημοκρατικής πλευράς για μια πραγματικά αδέσμευτη Ελλάδα», πρόσθεσε η κ. Απατζίδη.
Κουμουτσάκος (ΝΔ): Είναι ώρα της νηφάλιας μνήμης όχι όμως της ηττοπάθειας
«Οι εικόνες της Μικρασιατικής καταστροφής μας επιβάλουν την επώδυνη υπενθύμιση της γνώσης, ώστε να σκεφτόμαστε καθαρά τα μεγάλα σφάλματα και τις διαμάχες. Είναι η ώρα της νηφάλιας μνήμης όχι όμως της ηττοπάθειας», επεσήμανε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος και πρόσθεσε:
«Μέσα από μια δύσκολη και επώδυνη κατάσταση σταθήκαμε όρθιοι και ισχυρότεροι. Μέσα από τη δύνη φτιάξαμε μια σύγχρονη Ελλάδα, στέρεα πολιτικά, οικονομικά, πολιτισμικά και κοινωνικά και αγαπητή διεθνώς και με ισχυρή δημοκρατία». Στη συνέχεια ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πριν μερικές μέρες ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα μας προέτρεψε να κάνουμε σωστές ερωτήσεις και να βγάλουμε σωστά συμπεράσματα.
Βελόπουλος: Η ιστορία δείχνει πως τα λάθη επαναλαμβάνονται - Εμπιστευόμαστε και σήμερα εκείνους που μας άδειασαν τότε
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ανέφερε ότι η ιστορία δείχνει ότι τα λάθη επαναλαμβάνονται. «Η Τουρκία διασώθηκε ως χώρα επειδή οι τότε Δυτικοί σύμμαχοι την ήθελαν φράχτη απέναντι στην Σοβιετική Ένωση. Εμείς όμως είχαμε το ρόλο του χρήσιμου ηλίθιου και χάσαμε την κοιτίδα του μικρασιατικού πολιτισμού. Και τότε ήμασταν στην «σωστή πλευρά» της ιστορίας. Σήμερα η ιστορία επαναλαμβάνεται. Κάνουμε τα ίδια λάθη, ως χρήσιμοι ηλίθιοι: εμπιστευόμαστε και σήμερα εκείνους που μας άδειασαν και τότε», είπε ο κ. Βελόπουλος.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Ζελένσκι: Ελευθερία ή Θάνατος λέμε και εμείς σήμερα- Θα κερδίσουμε μαζί
- “Η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς δυσμάς από τα έξι στα 12 μίλια”
- Στην Ολομέλεια της Βουλής η κύρωση των συμφωνιών για τις ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία
- Τέσσερα οικονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας
- «Το 1821 η γέννηση, σήμερα η αναγέννηση»