Tυμπάκι: Ιός απειλεί τις καλλιέργειες-Προβληματισμένοι οι παραγωγοί

  28 January, 2023 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Tυμπάκι: Ιός απειλεί τις καλλιέργειες-Προβληματισμένοι οι παραγωγοί

Αναβρασμός επικρατεί στο Τυμπάκι, όπου εντοπίστηκε ξανά ο ιός της ποικιλοχλώρωσης με ρυτίδωση της μελιτζάνας σε δείγματα φυτικών ιστών. Ο ιός που είχε εμφανιστεί και το 2021 στην περιοχή προκαλεί μεγάλα προβλήματα στη καλλιέργεια της μελιτζάνας, αλλά και οικονομική καταστροφή στον αγρότη.

Προκειμένου να μην εξελιχθεί σε απειλή, όχι μόνο για την μελιτζάνα, αλλά και για άλλες καλλιέργειες, η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου εξέδωσε σχετική οδηγία, ώστε οι καλλιεργητές να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να λαμβάνουν τα αναγκαία προληπτικά μέτρα στη περίπτωση που διαπιστώσουν τα ύποπτα συμπτώματα της ίωσης.

Πρώτο καμπανάκι κινδύνου για την επανεμφάνιση του ιού της ποικιλοχλώρωσης με ρυτίδωση της μελιτζάνας σε δείγματα φυτικών ιστών μελιτζάνας από θερμοκηπιακές καλλιέργειες στην περιοχή του Τυμπακίου.

Ειδικοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους καθώς η μετάδοση του ιού γίνεται πολύ εύκολα καθώς μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα στην καλλιέργεια της μελιτζάνας ενώ μπορεί να αποτελέσει σοβαρή απειλή όχι μόνο για τη καλλιέργεια της μελιτζάνας αλλά και για άλλες καλλιέργειες όπως η πιπεριά και η ντομάτα.

Ειδικοί προτείνουν τη λήψη μέτρων πρόληψης καθώς όπως υποστηρίζουν δεν υπάρχουν γνωστά θεραπευτικά μέτρα.

Τα συμπτώματα της ίωσης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων παραμορφώσεις των καρπών, υποβαθμίζοντας ποιοτικά και ποσοτικά την παραγωγή, με τις οικονομικές συνέπειες να είναι μεγάλες στους καλλιεργητές.

Ο ιός εμφανίστηκε το 1978 στη Βηρυτό, το 1989 στην Ινδία, το 2008 στο Ιράκ και το 2009 στο Ισραήλ, ενώ ο συγκεκριμένος ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις αρχές του 2021 σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες μελιτζάνας σε Τυμπάκι και Σκούρβουλα, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες.

Δείτε το ρεπορταζ του ΚΡΗΤΗ ΤV

 

Δείτε επίσης

    Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
  28 January, 2023 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα