Σπανακόπιτα με τραχανά, χωρίς φύλλο

gastronomos.gr  29 October, 2025 ΑΡΘΡΑ
Σπανακόπιτα με τραχανά, χωρίς φύλλο

Υλικά

Τεμάχια: για ταψί 34 x 20 εκ.

 1 κιλό σπανάκι, φρέσκο ή κατεψυγμένο, ξεπαγωμένο και λεπτοκομμένο
 1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
 1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
 1 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
 2 πράσα, ψιλοκομμένα
 200 γρ. γιαούρτι αγελάδας στραγγιστό
 4 αυγά
 100 ml γάλα φρέσκο
 350 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
 50 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το ταψί
 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας
 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
 100 γρ. τραχανάς ξινός
 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Για να φτιάξουμε σπανακόπιτα με τραχανά, χωρίς φύλλο, αρχικά προθερμαίνουμε τoν φούρνο στους 200°C.
Στη συνέχεια, λαδώνουμε το ταψί.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά.
Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τα πράσα για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
Ρίχνουμε το σπανάκι και τα μυρωδικά, αλάτι και ανακατεύουμε.
Σκεπάζουμε με το καπάκι και τα αφήνουμε για 3-4 λεπτά να μαραθούν.
Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
Σε βαθύ μπολ χτυπάμε τα αυγά με αλατοπίπερο.
Τα ανακατεύουμε με το γάλα, το γιαούρτι, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
Προσθέτουμε τον τραχανά, τα στραγγισμένα χορταρικά, τη φέτα και ανακατεύουμε.
Αδειάζουμε στο ταψί και στρώνουμε ομοιόμορφα.
Σκορπίζουμε το βούτυρο.
Ψήνουμε για 50 λεπτά, μέχρι να σφίξει η πίτα και να ροδίσει.

 

gastronomos.gr  29 October, 2025 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα