Από 900 (με βεντέμα) έως και 1.100 ευρώ (με μεσοβεντέμα) ανά 1.000 κιλά ελαιολάδου διαμορφώνεται φέτος το κόστος της συγκομιδής του ελαιοκάρπου στο νησί μας, με μεροκάματο κατά μέσο όρο τα 60 ευρώ ανά εργάτη και με συνεργείο οκτώ έως δέκα εργατών, οι οποίοι και χρειάζονται για να μπορέσει ο παραγωγός να μαζέψει τον ένα τόνο ελαιολάδου.
Στο κόστος αυτό δε συμπεριλαμβάνεται και ο καφές, τα κρουασάν και γενικά το φαγητό που χρειάζεται να έχει μαζί του ο ελαιοπαραγωγός, για τους εργάτες που θα απασχολήσει στη γεωργική του εκμετάλλευση. Σε αυτό το κόστος, μάλιστα, δε συμπεριλαμβάνεται ακόμη ούτε το κόστος της μεταφοράς, ούτε το κόστος των καυσίμων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να δουλέψει το ελαιοραβδιστικό μηχάνημα και να γίνουν τα ραβδίσματα του ελαιοκάρπου, αλλά ούτε και χρήματα που ίσως θα χρειαστεί να πληρώσει ο αγρότης σε ανθρώπους που θα του φορτώσουν και θα του ξεφορτώσουν τα τσουβάλια!
Τα στοιχεία αυτά έχει υπολογίσει και μας αποκαλύπτει ο παλαίμαχος αγροτοσυνδικαλιστής και συνεταιριστής από τις Δαφνές Ναπολέων Λουκαδάκης, λέγοντας μάλιστα ότι την ίδια ώρα, όσο συνεχίζεται η ξηρασία, ο ελαιόκαρπος είναι συρρικνωμένος και δεν έχει και την περιεκτικότητα σε λάδι που θα είχε αν ήδη είχε πέσει βροχή στον τόπο μας, δηλαδή οι ελιές δεν έχουν ακόμα “λαδώσει”, αλλά παρ’ όλα αυτά ο κόσμος έχει αρχίσει να μαζεύει τη σοδειά του, για λόγους που σχετίζονται τόσο με τις καλές τιμές, όσο και με τις καιρικές συνθήκες. Κι αυτό διότι, επειδή στα λιόφυτα υπάρχουν “λιγατάρια”, με τους ανέμους πέφτουν διαρκώς και η σοδειά χάνεται άδικα και άδοξα κάτω στη γη, την ώρα που η τιμή παραγωγού αναμένεται να ξεκινήσει από τα 7 με 8 ευρώ το κιλό.
«Το κόστος για τη συγκομιδή σε 1.000 κιλά λάδι είναι γύρω στα 900 ευρώ με μεροκάματο 60 ευρώ τη μέρα και με συνεργείο οκτώ έως δέκα εργατών. Ένας δηλαδή παραγωγός βάζει το μηχανάκι του, τα πανιά του, τις βέργες του και παίρνει και οκτώ με δέκα εργάτες και δίνει για να μαζέψει τον ένα τόνο γύρω στα 900 ευρώ, εφόσον έχει βεντέμα. Εάν έχει μεσοβεντέμα, το κόστος ανεβαίνει στα 1.100 ευρώ για έναν τόνο λάδι», είπε στο neakriti.gr ο ελαιοπαραγωγός και παλιός πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου Ναπολέων Λουκαδάκης.
Οι κρατήσεις...
Μάλιστα, εκτός από αυτό το κόστος, υπάρχει όπως εξηγεί ο Ναπολέων Λουκαδάκης και η εργοστασιακή κράτηση, που είναι γύρω στο 12%. Άρα στα 1.000 κιλά λάδι, ο παραγωγός θα δώσει στο εργοστάσιο που θα του αλέσει τις ελιές του 120 ευρώ. «Οπότε», σύμφωνα με τον συνεταιριστή, «έχουμε γύρω στο 1,5 ευρώ ανά κιλό, τα εργατικά και τα αλεστικά για τον παραγωγό. Είναι μεγάλο το κόστος. Και αν οι τιμές ήταν στα 3 ευρώ το κιλό, όπως ήταν σε προηγούμενα χρόνια, ο κόσμος θα άφηνε πολλά του λιόφυτα τις ελιές του αμάζευτες. Το είδαμε αυτό να συμβαίνει πολλές φορές, σε προηγούμενα χρόνια, που είχαμε τιμές από τα 3 ευρώ και κάτω», όπως εξηγεί στο neakriti.gr ο αγροτοσυνδικαλιστής από τις Δαφνές του δήμου Ηρακλείου Ναπολέων Λουκαδάκης.
«Βέβαια, αν προσθέσουμε και τα φαγητά ή τα κρουασάν με τους καφέδες που βάζει ο παραγωγός για τους εργάτες του, το κόστος ανεβαίνει στα 1,55 ευρώ το κιλό», όπως επισημαίνει ο ίδιος, ξεκαθαρίζοντας πως είναι λάθος σήμερα να επικρατεί η άποψη ότι το λάδι, αν θα πληρωθεί προς τον παραγωγό γύρω στα 7 με 8 ευρώ το κιλό, είναι στην πραγματικότητα ακριβό.
«Να πούμε, επίσης, ότι σε πολλές περιπτώσεις ο αγρότης θα πρέπει να πληρώσει άλλους εργάτες, με 80 ευρώ τον τόνο περίπου, για να φορτώσει τα τσουβάλια να τα πάει στο εργοστάσιο και μετά να τα ξεφορτώσει», σύμφωνα με τον Ναπολέοντα Λουκαδάκη. «Άρα, σε αυτές τις περιπτώσεις το συνολικό κόστος ανά κιλό ελαιολάδου ανεβαίνει στα 1,62 ευρώ»!
Πολλοί θα αφήσουν φέτος τις ελιές τους αμάζευτες
Στο μεταξύ, το μεγαλύτερο κομμάτι του ελαιοπαραγωγικού κόσμου δε θα μαζέψει καθόλου τις ελιές του στην Κρήτη. «Όταν οι ελιές είναι λίγες, δε συμφέρει να τις μαζέψεις. Και λόγω και της ανομβρίας, οι ελιές είναι σε κακό χάλι. Και πολλοί μπορεί να μην πάνε καθόλου να μαζέψουν, παρά το κίνητρο των υψηλών τιμών. Άμα δε βρέξει, οι ελιές θα είναι ελάχιστες. Έχουμε και τις υψηλές θερμοκρασίες από τη μια και τις υγρασίες από την άλλη, που έχουν συμβάλλει στην επιστροφή του δάκου, που ήδη έχει κάνει ζημιές», όπως λέει ο πρώην πρόεδρος της ΕΑΣΗ.
Καταλήγοντας, λέει: «Άμα διαβάσουμε και τις έρευνες που υπάρχουν, θα δούμε ότι το κόστος για το ελαιόλαδο που χρειάζεται καθημερινά ένας άνθρωπος είναι στο 1,5 ευρώ τη μέρα. Άρα το κόστος δεν είναι μεγάλο με τις σημερινές τιμές. Αλλά να μην πάμε σε τιμές πάνω από τα 8 ευρώ. Μην πάμε σε 10 και 12 ευρώ ανά κιλό, γιατί τότε ο κόσμος θα προσφύγει στα σπορέλαια».
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις