Παρεμβάσεις στο Δρόμο προς την Παναγία Αλμυρή

mesaralive.gr  31 July, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Παρεμβάσεις στο Δρόμο προς την Παναγία Αλμυρή

φωτο: Δήμος Γόρτυνας

Σε σημαντικό βαθμό έχει αποκατασταθεί η πρόσβαση του δρόμου προς την Παναγία Αλμυρή του Δήμου Γόρτυνας μετά τη δημοπράτηση της μελέτης και την υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης, που έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο ανάμεσα στον Δήμαρχο Γόρτυνας κ. Νίκο Σχοιναράκη και τον ανάδοχο κατασκευαστή του έργου.

Το έργο είχε ξεκινήσει κανονικά και είχε προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό, καθώς είχε ολοκληρωθεί η διαπλάτυνση στο μεγαλύτερο τμήμα του δρόμου, όπως και η επίστρωση με υλικό 3 Α, ενώ είχαν κατασκευαστεί μία γέφυρα πάνω από παρακείμενο ρέμα της περιοχής και κάποια άλλα τεχνικά έργα κατά μήκος της διαδρομής. Σε αρκετά σημεία κατασκευάστηκαν καταπότες για την απορροή των όμβριων υδάτων, τοποθετήθηκαν σωληνωτά, ενώ χτίστηκαν προστατευτικά στηθαία από μπετόν και έγιναν τσιμεντοστρώσεις, όπου το έδαφος δεν ήταν σταθερό και η πρόσβαση ήταν δυσχερής για τους οδηγούς.

Προβλεπόμενες εργασίες

Η συγκεκριμένη μελέτη φέρει τον τίτλο «Ασφαλτοστρώσεις -Τσιμεντοστρώσεις – Σωληνωτά- Τεχνικά» και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Κρήτης με το ποσό των 135.000 ευρώ. Ειδικότερα το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στην κατηγορία "Αποκαταστάσεις ζημιών (Τεχνικά - Αντιπλημμυρικά) στο επαρχιακό, δημοτικό, αγροτικό δίκτυο - υδροαρδευτικά έργα, υποδομές σε επίπεδο νομού Ηρακλείου και εκτελείται από πόρους της Περιφέρειας Κρήτης.

Οι προβλεπόμενες εργασίες σύμφωνα με τη μελέτη που θα πρέπει να ολοκληρωθούν είναι οι παρακάτω:

•Εκσκαφές για τη διαπλάτυνση τμημάτων της υφιστάμενης οδοποιίας

•Τοποθέτηση τσιμεντοσωλήνων για την απορροή των όμβριων υδάτων της εθνικής οδού, επένδυση τάφρων με σκυρόδεμα, κατασκευή φρεατίων απορροής ομβρίων

•Υπόβαση - βάση οδοστρωσίας σε τμήματα του υφιστάμενου δρόμου - Ασφαλτόστρωση του κεντρικού δρόμου καθ' όλο το μήκος του, μέχρι τη γέφυρα

•Κατασκευή μικρών στηθαίων από οπλισμένο σκυρόδεμα και από τις δυο πλευρές της υφιστάμενης γέφυρας (προς αντικατάσταση των παλαιών φθαρμένων)

•Τοποθέτηση μεταλλικών στηθαίων ασφαλείας σε δυο τμήματα, κατά μήκος του δρόμου

•Τοποθέτηση σιδηρών κιγκλιδωμάτων από σιδηροσωλήνες γαλβανισμένες στις δυο πλευρές της γέφυρας

Ενώ στη μελέτη προβλέπεται και η διαμόρφωση χώρου στάθμευσης οχημάτων στον χώρο κοντά στην είσοδο της εκκλησίας.

Πιο άνετη η πρόσβαση

Η αναβάθμιση του υφιστάμενου δρόμου προς την Παναγία Αλμυρή στην περιοχή της Μεγάλης Βρύσης ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων και της δημοτικής αρχής καθώς πρόκειται για μια εκκλησία με μεγάλη επισκεψιμότητα πιστών και για έναν χώρο, όπου προσελκύει αρκετούς επισκέπτες και λάτρεις του Θρησκευτικού τουρισμού.

Η βελτίωση επομένως της πρόσβασης στο χώρο της εκκλησίας ήταν αναγκαία, όπως και η συντήρηση της γέφυρας, που αποτελούσε μοναδικό μέσο διέλευσης και πρόσβασης των επισκεπτών στον χώρο της εκκλησίας.

Με συντονισμένες ενέργειες η δημοτική αρχή είχε επιτύχει την ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Κρήτης και την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την αποπεράτωσή του.

Οι εργασίες που έχουν εκτελεστεί έχουν ήδη αναμορφώσει την εικόνα του χώρου, ωστόσο απομένουν ακόμα να γίνουν αρκετές με σημαντικότερη την επίστρωση του δρόμου με ασφαλτικό. Αυτή τη στιγμή με δεδομένη την Τραπεζική Αργία και την αναστολή των εκταμιεύσεων, οι εργασίες σε πολλά εκτελούμενα έργα σταμάτησαν αναγκαστικά και όπως είναι φυσικό επικρατεί έκδηλη ανησυχία για την πορεία των δημοπρατημένων έργων και στον Δήμο της Γόρτυνας.

 

mesaralive.gr  31 July, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ