O πάπας Φραγκίσκος “δίνει”το βραβείο Νόμπελστον Αλέξη Τσίπρα! (ΒΙΝΤΕΟ)

  02 April, 2019 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ
O πάπας Φραγκίσκος “δίνει”το βραβείο Νόμπελστον Αλέξη Τσίπρα! (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο πάπας Φραγκίσκος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, μέσα στο αεροπλάνο με το οποίο επέστρεφε χθες στη Ρώμη από το Ραμπάτ του Μαρόκου, αναφέρθηκε προσωπικά στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο λόγο που τον ξεχώρισε από όλους τους πολιτικούς αλλά και γιατί αξίζει να πάρει το Νόμπελ Ειρήνης.

Συγεκριμένα μιλώντας για το μεταναστευτικό και τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και ερωτηθείς για το πως σχολιάζει την πολιτική Τραμπ με το τείχος στο Μεξικό, αλλά και τα «τείχη» εντός της Ευρώπης, ο Πάπας απάντησε: 

«Να σας πω πως οι χτίστες των τειχών, όπως κι αν οικοδομούνται αυτά, από τούβλα ή μαχαίρια, θα γίνουν φυλακισμένοι των φυλακών που οι ίδιοι χτίζουν. Η ιστορία αυτό αποδεικνύει.Έκλαψα όταν ο Jordi Evole (βραβευμένος Ισπανός δημοσιογράφος) μου έδειξε τον φράχτη με τα μαχαίρια στους λόφους του Μαρόκο κοντά στη Μελίγια. Το να βλέπει κανείς κόσμο να πνίγεται στη Μεσόγειο, το να μπλοκάρεις τα λιμάνια, δεν είναι λύση. Καταλαβαίνω πως είναι "καυτή πατάτα" το πρόβλημα για μια κυβέρνηση, αλλά δεν λύνεται έτσι... Υπάρχουν άνθρωποι που βασανίζονται. Πρέπει να μιλήσουμε με όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει ανθρωπιά στην ΕΕ. Το να μην επιτρέπεις την είσοδο στους ανθρώπους αυτούς, το να τους κλείνεις τον δρόμο είναι σαν να τους αφήνεις στα χέρια των διακινητών, να τους αφήνεις να γίνονται θύματα trafficking. Μίλησα με έναν πολιτικό, έναν άνθρωπο που σέβομαι και θα πω το όνομά του: Αλέξης Τσίπρας. Και μιλώντας γι' αυτό (σ.σ.: για τους μετανάστες) και για τις συμφωνίες να μην τους επιτραπεί η είσοδος, μου εξήγησε τις δυσκολίες, όμως στο τέλος μου μίλησε από καρδιάς και είπε αυτή τη φράση: "Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πιο σημαντικά από τις συμφωνίες". Η φράση αυτή αξίζει το Βραβείο Νόμπελ».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το προς τα πού οδεύει η ΕΕ σε σχέση με το μεταναστευτικό, ο Πάπας στάθηκε στα δεινά του λαϊκισμού. «Βλέπω πολλούς ανθρώπους να πέφτουν θύματα του λαϊκισμού. Υπάρχει φόβος. Ο φόβος είναι η απαρχή των δικτατοριών. Ο Χίτλερ το εκμεταλλεύτηκε όλο αυτό και είδαμε τα αποτελέσματα».

«Η Ευρώπη χτίστηκε από τους μετανάστες, θα έπρεπε να τους ευγνωμονεί. Αν η Ευρώπη πουλάει όπλα στην Υεμένη για να σκοτώνονται παιδιά, πώς μπορεί να εξασφαλίσει τη συνοχή της; Η Ευρώπη πρέπει πρώτα να επιλύσει το πρόβλημα της πείνας σε αυτές τις χώρες. Πρέπει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους με σύστημα εκπαίδευσης, με επενδύσεις, όπως είπε η Άγκελα Μέρκελ, με τρόπους για να προχωρήσουμε μπροστά. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό όχι με τη βία αλλά με γενναιοδωρία, με εκπαιδευτικές επενδύσεις, με οικονομική ανάπτυξη κλπ. Επίσης, υπάρχουν χώρες που δεν μπορούν να λάβουν περισσότερους μετανάστες, ωστόσο το μεταναστευτικό είναι ευθύνη όλης της Ευρώπης, όλες οι χώρες πρέπει να δέχονται», δήλωσε για την ανακατανομή των προσφυγικών πληθυσμών.

 

  02 April, 2019 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ