Μέτρα στήριξης ζήτησαν οι επαγγελματίες του τουρισμού στην Κρήτη

amna.gr  26 September, 2019 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Μέτρα στήριξης ζήτησαν οι επαγγελματίες του τουρισμού στην Κρήτη

Ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια

Ευρεία συνάντηση με φορείς του τουρισμού πραγματοποιήθηκε  στην Περιφέρεια Κρήτης, με στόχο να συζητηθούν παράμετροι του «σοκ» που υπέστη ο τουρισμός με την κατάρρευση της Thomas Cook και να σχηματιστεί ένα ενιαίο πλαίσιο που θα τεθεί στο υπουργείο και συνολικότερα την κυβέρνηση για την στήριξη στους επαγγελματίες του χώρου στο νησί, που συνολικά εκτιμάται μέχρι αυτή την ώρα έχουν υποστεί ζημιά μεγαλύτερη των 100 εκατομμυρίων ευρώ, όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, που σημείωσε ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα «πρέπει όλοι να είμαστε μια γροθιά». 
Μεταξύ άλλων ο κ. Αρναουτάκης δήλωσε: 

«Ο στόχος όλων είναι να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα από την πλευρά της κυβέρνησης, τόσο σε ότι αφορά τη μη πληρωμή του ΦΠΑ στα τιμολόγια τα οποία δεν έχουν πληρωθεί αλλά και τα τέλη παρεπιδημούντων. Θέλουμε όμως να υπάρξουν και μια σειρά από διευκολύνσεις και από τις τράπεζες, που πρέπει να δείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο. Όταν ένα τέτοιο ποσό δεν έχει πληρωθεί αντιλαμβάνεστε ότι και οι ξενοδόχοι είναι ένας πυλώνας ανάπτυξης του νησιού που πρέπει να πληρώσουν τους εργαζόμενους τους. Είμαστε σε συνεχή επαφή με το υπουργείο Τουρισμού, υπάρχει ένα θετικό κλίμα». 

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης τόνισε: 
«Τα ανεξόφλητα τιμολόγια είναι περίπου 100 εκατ. ευρώ, αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Αυτή τη στιγμή το πρώτο πράγμα που ζητήσαμε και εμείς και ο περιφερειάρχης, είναι να διασωθούν οι εργαζόμενοι και από κει και πέρα να σωθούν οι επιχειρήσεις, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και του χρόνου». 

Το παρών στη σύσκεψη έδωσε και ο κ. Λευτέρης Παπακαλιάτης, αντιπρόσωπος της Thomas Cook στην Κρήτη. 
«Η ζημιά είναι τεράστια για όλη την Ελλάδα. Πιστεύω με την βοήθεια όλων, ότι θα καταφέρουμε να βγούμε από αυτή την κρίση. Χωρίς την σύμπραξη όλων η κατάσταση θα είναι δυσκολότερη. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις τις δικές μας επιχειρήσεις, επειδή εμείς έχουμε μεγάλη έκταση του Thomas Cook, το 50-55% των ξενοδοχείων μας είναι με τους πελάτες του, υπάρχει σχέδιο, αλλά η βοήθεια είναι απαραίτητη. Έχουμε τις διαβεβαιώσεις ότι η πολιτεία θα βοηθήσει. Εμείς έχουμε 300 περίπου ξενοδοχεία που συνεργαζόμαστε ως Thomas Cook και αυτό που γνωρίζω είναι ότι στα περισσότερα, αν όχι όλα, υπάρχουν απλήρωτα τιμολόγια από το τέλος Ιουνίου είναι όλα απλήρωτα» είπε ο κ. Παπακαλιάτης. 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, επισήμανε ότι μέχρι τις 6 του Οκτώβρη αναμένεται να κλείσουν 20 ξενοδοχεία τα οποία συνεργαζόταν άμεσα με την Thomas Cook, διότι δεν θα έχουν πια πελάτες. 

«Έχουμε ζητήσει από το υπουργείο οι εργαζόμενοι να πάρουν ένα μήνα παραπάνω από το ταμείο ανεργίας και να μπουν άμεσα στο ταμείο. Επίσης ζητήσαμε την μη πληρωμή του ΦΠΑ για τα μη εξοφλημένα τιμολόγια και το δημοτικό φόρο, έτσι ώστε να έχουμε και εμείς ελαφρύνσεις, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας. Τη Δευτέρα όπως ενημερωθήκαμε θα γίνει μια διυπουργική συνάντηση για το θέμα, όποτε νομίζω ότι θα έχουμε απάντηση» διευκρίνισε ο κ. Χαλκιαδάκης. 
Στη σύσκεψη την αγωνία του εξέφρασε ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης, αλλά και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Στέλιος Βοργιάς, που διευκρίνισαν ότι επιβάλλεται να προστατευτούν οι εργαζόμενοι. 

 

amna.gr  26 September, 2019 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ