Κόσμος:Επιστροφή στον Μεσαίωνα – Δεν προστατεύεται το δικαίωμα στην άμβλωση

  24 June, 2022 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Κόσμος:Επιστροφή στον Μεσαίωνα – Δεν προστατεύεται το δικαίωμα στην άμβλωση

To Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, μετά από σχεδόν 50 χρόνια, ακύρωσε την ιστορική απόφαση «Ρόου εναντίον Γουέιντ» του 1973 με την οποία αναγνωρίστηκε το δικαίωμα στην άμβλωση.

Η απόφαση θα επηρεάσει δραματικά τα δικαιώματα των γυναικών για τις αμβλώσεις στην Αμερική, με τις επιμέρους πολιτείες να μπορούν πλέον να απαγορεύουν τη διαδικασία.

Οι μισές πολιτείες των ΗΠΑ αναμένεται να θεσπίσουν νέους περιορισμούς ή απαγορεύσεις.

Δεκατρείς πολιτείες έχουν ήδη ψηφίσει τους λεγόμενους νόμους ενεργοποίησης που θα θέτουν αυτόματα εκτός νόμου τις αμβλώσεις μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Ορισμένες άλλες είναι πιθανό να περάσουν γρήγορα νέους περιορισμούς.

Συνολικά, η πρόσβαση σε επεμβάσεις άμβλωσης αναμένεται να διακοπεί για περίπου 36 εκατομμύρια γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, σύμφωνα με έρευνα της Planned Parenthood, μιας οργάνωσης υγειονομικής περίθαλψης που παρέχει τη δυνατότητα για αμβλώσεις.

Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέταζε την υπόθεση Ντομπς κατά Jackson Women’s Health Organization, η οποία αμφισβητούσε την απαγόρευση της άμβλωσης μετά τις 15 εβδομάδες στο Μισισιπή.

Όμως το δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ της πολιτείας με πλειοψηφία έξι έναντι τριών ψήφων, ανατρέποντας ουσιαστικά το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.

 

Δείτε επίσης

    Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
  24 June, 2022 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ