Eλαιόλαδο: Καλπάζουν οι τιμές στη διεθνή αγορά-Σε υψηλά επίπεδα σε Κρήτη και Λακωνία

agrotypos.gr  07 May, 2021 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Eλαιόλαδο: Καλπάζουν οι τιμές στη διεθνή αγορά-Σε υψηλά επίπεδα σε Κρήτη και Λακωνία

Η αύξηση της ζήτησης και η ξηρασία έφεραν μια άνοδο τιμών για το ισπανικό ελαιόλαδο. Αυξημένες σε σχέση με πέρσι κατά 50% είναι και οι τιμές στην Ιταλία. 

Οι αυξήσεις τιμών που άρχισαν στο εξωτερικό επεκτάθηκαν και στην Ελλάδα έστω και με μια καθυστέρηση. Αυτή την εποχή για τα υψηλής ποιότητας ελαιόλαδα οι τιμές παραγωγού κρατάνε στα επίπεδα πάνω από 3 ευρώ το κιλό. 

Πάντως το άνοιγμα της εστίασης στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης αναμένεται να αυξήσει ακόμη περισσότερο τη ζήτηση. Βέβαια από την πλευρά τους οι έμποροι και εξαγωγείς προσπαθούν να φρενάρουν την άνοδο των τιμών για να μην χάσουν μερίδιο στη διεθνή αγορά.

Η ισπανική ASOLIVA (Ένωση Βιομηχανίας και Εξωτερικού Εμπορίου Ελαιολάδου) σε επίσημη ανακοίνωσή της ενημερώνει τα μέλη της ότι η ξηρασία που έχει πλήξει την χώρα τους τελευταίους μήνες αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την επερχόμενη παραγωγή ελαιολάδου σε όλες τις παραγωγικές περιοχές της χώρας.

Όσον αφορά την τρέχουσα εμπορική περίοδο, η ASOLIVA τονίζει ότι η πρόβλεψη για την ισπανική παραγωγή ελαιολάδου το 2020/2021 ανέρχεται σε 1.400.000 τόνους. Από την άλλη η αύξηση της κατανάλωσης στην ισπανική αγορά αλλά και οι εξαγωγές εκτιμάται ότι θα φτάσουν συνολικά τους 1.700.000 τόνους. Θετικό επίσης είναι και το γεγονός της αναστολής των δασμών που είχαν επιβάλλει οι ΗΠΑ στην Ισπανία από το 2019.

Η μειωμένη διαθεσιμότητα στην Ισπανία, που είναι η κορυφαία παραγωγός στον κόσμο, σε συνδιασμό τα μειωμένα αποθέματα στις υπόλοιπες κύριες χώρες παραγωγής (Ιταλία, Ελλάδα, Τυνησία κ.α.), σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC), αναμένεται να έχουν σαν αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών παραγωγού το επόμενο διάστημα.

Ωστόσο η ASOLIVA υποστηρίζει ότι οι τιμές δεν θα φθάσουν στα επίπεδα ρεκόρ του 2016/2017, όταν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Ισπανία έφτασε τα 4,15 ευρώ ανά λίτρο. «Οι υψηλές τιμές θα ήταν επιζήμιες για τον κλάδο και θα μειώσουν τη ζήτηση στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Θα υπάρξει αύξηση τιμών αλλά μέχρι ενός ορίου για να μπορούν να το αγοράσουν οι καταναλωτές», τονίζει.

Από την άλλη το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC), αναφέρει ότι οι μέσες τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Ιταλία ανέρχονται στα 4,8 - 4,9 ευρώ το κιλό, παρουσιάζοντας μια αύξηση, κατά 50%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Στην Τυνησία οι τιμές παραμένουν σε σταθερά υψηλά επίπεδα των 3,43 ευρώ το κιλό.

Στην ελληνική αγορά όπως όλα δείχνουν τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα έχουν σταθεροποιηθεί σε τιμές πάνω από 3 ευρώ το κιλό.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο o κ. Ηλίας Γεωργιτσόπουλος, παραγωγός και πρόεδρος στον Συνεταιρισµό Γλυφάδας στη Μεσσηνία, «αυτή την εποχή οι τιμές που αγοράζουν οι έμποροι έχουν σταθεροποιηθεί στα 3,20 - 3,25 ευρώ το κιλό, οξύτητα 0,4. Ωστόσο θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι περισσότεροι κατά επάγγελμα αγρότες στην περιοχή μας πούλησαν φέτος το λάδι τους σε χαμηλά επίπεδα τιμών, της τάξης των 2,4 - 2,5 ευρώ το κιλό. Η αύξηση των τιμών που είχαμε σε Ισπανία και Ιταλία καθυστέρησε να έρθει στην χώρα μας, κάτι που δεν δικαιολογείται, αφού έχουμε καλής ποιότητας ελαιόλαδα. Το πρόβλημα είναι ότι οι συνεταιρισμοί στη Μεσσηνία δεν διακινούν μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου».

Στην Κρήτη ο Αγροτικός Συνεταιρισμός (ΑΣ) Εμπάρου προχώρησε σε δημοπρασία, την Τρίτη, 27 Απριλίου 2021, στη διάθεση 27 περίπου τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2020-2021, οξύτητας 0,20% και έπιασε τιμή 3,35 ευρώ το κιλό συν ΦΠΑ. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΑΣ Εμπάρου κ. Γιώργος Περογιαννάκης, «αυτή την περίοδο τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα πωλούνται σε τιμές από 3,15 μέχρι 3,20 ευρώ το κιλό. Υπάρχουν ελαιόλαδα καλής ποιότητας που τα ζητάνε οι έμποροι. Μου έγινε σήμερα πρόταση από έμπορο για υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο σε τιμή 3,40 ευρώ το κιλό. Οι επόμενες εβδομάδες φαίνεται ότι θα είναι κρίσιμες για την πορεία των τιμών, αφού η εστίαση έχει ανοίξει και υπάρχει αυξημένη ζήτηση».

Σε δηλώσεις που έκανε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας κ. Νίκος Προκοβάκης, τονίζει ότι «αυτή την περίοδο τα υψηλής ποιότητας ελαιόλαδα στην Λακωνία πωλούνται σε τιμές από 3,40 μέχρι 3,50 ευρώ το κιλό. Οι παραγωγοί όμως δεν φαίνεται να βιάζονται να πωλήσουν γιατί περιμένουν ακόμη καλύτερες τιμές. Εκτιμώ ότι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, που θα έχουμε μια καλή εικόνα για την ανθοφορία στις χώρες του Μεσογείου, θα υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση για τη νέα παραγωγή ελαιολάδου (2021) και θα διαμορφωθούν αντίστοιχα οι τιμές».

Ο διευθυντής του ΑΣ Μολάων - Πακίων, κ. Παναγιώτης Ντανάκας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «τα πρώτα δείγματα από την εστίαση στην χώρα μας είναι πολύ θετικά. Αυτή την εποχή τα καλής ποιότητας ελαιόλαδα της Λακωνίας έχουν ανώτερη τιμή παράδοσης στα 3,45 ευρώ το κιλό. Όσον αφορά τους Ιταλούς, εκτιμώ ότι από 12 μέχρι 18 Μαΐου θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στην χώρα μας. Περιμένουν να δουν τι αποθέματα υπάρχουν στην χώρα μας και να σχεδιάσουν την στρατηγική τους. Από την άλλη οι Έλληνες τυποποιητές όπως φαίνεται δεν έχουν πολλά καλής ποιότητας ελαιόλαδα στις αποθήκες τους και δεν ξέρω πως θα αντιδράσουν το επόμενο διάστημα».    

 

agrotypos.gr  07 May, 2021 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ