Απάντηση στην καραντίνα τα βιολογικά προϊόντα

  08 February, 2021 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ
Απάντηση στην καραντίνα τα βιολογικά προϊόντα

Η πανδημία εκτίναξε τις πωλήσεις τους (και) μέσω delivery – Δεν προλαβαίνουν τη ζήτηση οι παραγωγοί

Στροφή προς τα βιολογικά προϊόντα φαίνεται ότι έκαναν πολλοί καταναλωτές εν μέσω πανδημίας, καθώς καταστηματάρχες και παραγωγοί αναφέρουν αύξηση των πωλήσεων. Πολλοί επαγγελματίες του κλάδου συνδέουν τη συγκεκριμένη τάση με το γεγονός ότι τα καταστήματα καθώς και οι παραγωγοί βιολογικών ήταν πιο έτοιμοι να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες αφού και πριν πραγματοποιούσαν αποστολές προϊόντων στο σπίτι. Αντίθετα, η πλειονότητα των καταστημάτων τροφίμων δεν προσέφερε αυτή την υπηρεσία. Αλλοι εξηγούν ότι τα βιολογικά είναι η «πολυτέλεια της καραντίνας»: Οι άνθρωποι δεν ξοδεύουν αλλού χρήματα, μαγειρεύουν στο σπίτι και κατά συνέπεια στρέφονται σε πιο καλά και αγνά, υλικά ακόμα και αν κοστίζουν περισσότερο. 

«Οταν έγινε το πρώτο lockdown, οι πωλήσεις μου εκτινάχθηκαν, δεν μπορούσαμε να τα βγάλουμε πέρα εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης», λέει στην «Κ» ο καλλιεργητής βιολογικών προϊόντων Κωστής Κρεμμύδας. Εδώ και πολλά χρόνια κάθε εβδομάδα παραδίδει σε πολλά σπίτια στην Αθήνα βιολογικά φρούτα, λαχανικά και άλλα προϊόντα από την Κρήτη, συσκευασμένα σε μικρά και μεγάλα κιβώτια. Ωστόσο, η δουλειά τελευταία είχε πέσει, έως ότου ήρθε η πανδημία. «Τα αυτοκίνητα που είχαμε διαλύθηκαν από τη χρήση και αναγκάστηκα να νοικιάσω άλλο φορτηγό για να κάνω τις παραδόσεις και να εξυπηρετήσω τον κόσμο», διηγείται. 

Αύξηση στις πωλήσεις του βιολογικού ελαιολάδου στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό σε ποσοστό 30% τους τελευταίους μήνες αναφέρει ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Terra Creta, Φώτης Σουσαλής. «Οι άνθρωποι μένουν στο σπίτι, δεν ξοδεύουν χρήματα αλλού και μπορούν να κάνουν καλύτερες επιλογές στο θέμα της διατροφής», εξηγεί ο κ. Σουσαλής. Η αλυσίδα βιολογικών σούπερ μάρκετ «Βιολογικό Χωριό» ανακοίνωσε μόλις πριν από δύο εβδομάδες το άνοιγμα ενός νέου μεγάλου καταστήματος στον Πειραιά, αυξάνοντας έτσι σε 16 συνολικά τα καταστήματα του δικτύου που επεκτάθηκε σημαντικά μέσα στον τελευταίο χρόνο. 

«Εμείς κάναμε από πριν παραδόσεις των προϊόντων μας στα σπίτια, οπότε όταν έγινε το lockdown, ήταν εύκολο οι άνθρωποι να απευθυνθούν σε εμάς», λέει ο Γιώργος Παπακώστας, ο οποίος εργάζεται ως υπάλληλος στο κατάστημα βιολογικών προϊόντων Brinky’s στα Πετράλωνα. Το συγκεκριμένο κατάστημα μέσω της Wolt κάνει παραδόσεις και σε μακρινές περιοχές όπου δεν υπάρχει κατάστημα βιολογικών προϊόντων, ενώ στέλνει συσκευασμένα προϊόντα και σε πελάτες στην επαρχία τα οποία φτάνουν εντός δύο ημερών. «Οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν περισσότερα για τα τρόφιμα που ψωνίζουν στο σπίτι, αφού δεν βγαίνουν έξω», λέει ο κ. Παπακώστας. 

Δεν είναι περίεργο ότι παρά την πανδημία και την αβεβαιότητα που φέρνει και σε οικονομικό επίπεδο, πολλοί είναι διατεθειμένοι να ψωνίσουν βιολογικά προϊόντα παρόλο που είναι ακριβότερα; «Δεν ισχύει αυτό ακριβώς όπως το λέτε», μου απαντά. «Δέκα χρόνια κρίσης βοήθησαν ώστε να εξορθολογιστούν οι τιμές των βιολογικών που κάποτε ήταν πολύ υψηλές. Αυτό που αγόραζες, ένα πακέτο ρύζι 6 ευρώ, δεν υπάρχει πια. Ενα καλάθι με βιολογικά προϊόντα θα είναι από 2 έως 5 ευρώ ακριβότερο από ό,τι τα ίδια συμβατικά προϊόντα. Αυτά που παραμένουν ακριβά είναι το κρέας και το κοτόπουλο», επισημαίνει.

Ευρωπαϊκό φαινόμενο 

Η άνοδος της κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο αλλά παρατηρείται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, ειδικά τον τελευταίο χρόνο. Στην Ισπανία, τη χώρα που διαθέτει τις μεγαλύτερες εκτάσεις βιολογικής καλλιέργειας στην Ε.Ε., σημειώθηκε αύξηση πωλήσεων σε βιολογικά φρούτα και λαχανικά της τάξεως του 12% την προηγούμενη άνοιξη. Τους τελευταίους μήνες Ισπανοί παραγωγοί βιολογικού ελαιολάδου αναφέρουν αύξηση στις πωλήσεις τους της τάξεως του 40%. 

Αν οι άνθρωποι επιστρέψουν στις παλαιές συμβατικές τους συνήθειες, όταν όλα αυτά περάσουν, κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει με βεβαιότητα. Οπως φαίνεται όμως, η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία κερδίζει σταθερά έδαφος στην Ε.Ε. στο πλαίσιο τόσο των μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και της επιλογής μιας πιο υγιεινής και καθαρής διατροφής από όλο και περισσότερους πολίτες, ειδικά νέους. 

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, η βιολογικά καλλιεργούμενες εκτάσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση αυξήθηκαν σε ποσοστό 46% από το 2012 έως και το 2019. Το 3,8% του συνόλου των βιολογικά καλλιεργούμενων εκτάσεων στην Ε.Ε. καλλιεργούνται στην Ελλάδα. Το 2019 σχεδόν 138 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργούνταν βιολογικά, δηλαδή το 8,5% της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης της Ε.Ε.

Η χώρα μας, όμως, έχει επίσης το υψηλότερο ποσοστό βοοειδών που εκτρέφονται βιολογικά, το 27% του συνόλου των εκτρεφόμενων βοοειδών. 
Τα κράτη που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό οργανικά καλλιεργούμενων εκτάσεων σε σχέση με τη συνολική τους έκταση είναι η Αυστρία, η Εσθονία και η Σουηδία. Την αύξηση των καλλιεργειών βιολογικών φρούτων και λαχανικών προβλέπει και η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2023.

 

  08 February, 2021 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα