Άμεσες λύσεις για να σωθεί η χρονιά και τα προϊόντα τους, ζητούν οι αγρότες της Κρήτης

cretalive.gr  21 September, 2022 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Άμεσες λύσεις για να σωθεί η χρονιά και τα προϊόντα τους, ζητούν οι αγρότες της Κρήτης

Νέα επιστολή απέστειλε στον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Υπουργό Οικονομικών, η Οργάνωση Αμπελουργών κι Ελαιοπαραγωγών Κρήτης με μία σειρά από προτάσεις που θα βάλουν ένα "φρένο" στην ταλαιπωρία των αγροτών τόσο των αμπελουργών όσο και των ελαιοπαραγωγών και κυρίως στην οικονομική τους "αιμορραγία".

Συγκεκριμένα, με ένα νέο πλαίσιο προτάσεων με βάση όσα προβλέπονται στη νέα ΚΑΠ, η Οργάνωση επανέρχεται μετά τις προτάσεις που κατέθεσε και πέρυσι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και εισηγείται εκ νέου, μεταξύ άλλων, στις συνδεδεμένες ενισχύσεις τόσο για τη σουλτανίνα όσο και για την ελαιοκαλλιέργεια αλλά και για τις οινοποιήσιμες ποικιλίες να αλλάξει το καθεστώς που ισχύει έως τώρα προς όφελος των πραγματικών παραγωγών.

Επίσης, ζητούν δίκαιο μοίρασμα της επιστροφής πετρελαίου, λύση εδώ και τώρα για τα αγροτικά χρέη που αγοράστηκαν και σήμερα οι αγρότες τα βλέπουν να χάνονται στους πλειστηριασμούς με την παράλληλη ρύθμιση των δανείων τους.

Ακόμα ζητούν αυστηροποίηση των ελέγχων στις παράνομες ελληνοποιήσεις των παραγόμενων προϊόντων, της σταφίδας, του ελαιολάδου αλλά και των κτηνοτροφικών προϊόντων καθώς και ίση αποκατάστασης της αδικίας που υφίστανται οι Κρητικοί παραγωγοί σε ό,τι αφορά στις μεταφορές αγροτικών προϊόντων σε αντίθεση με την γενναία επιδότηση των μεταφορών σε άλλες περιοχές...

Η βασικότερη όμως παρέμβαση που ζητούν οι αγρότες είναι η επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας ώστε να δοθούν κίνητρα στους ντόπιους να επιστρέψουν στη γη τους κι έτσι να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το σοβαρό ζήτημα της δραματικής έλλειψης εργατικών χεριών.

Τέλος, η Οργάνωση ζητεί να σταματήσει το κράτος να διεκδικεί την επιστρεπτέα προκαταβολή των 2.000 ευρώ και να διαγραφεί από το χρέος τους.

 

cretalive.gr  21 September, 2022 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ