«Ζωντάνεψε» η παλιά πέτρινη βρύση, το στολίδι των Πιτσιδίων

mesaralive.gr  27 July, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ
«Ζωντάνεψε» η παλιά πέτρινη βρύση, το στολίδι των Πιτσιδίων

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πιτσιδίων –Ματάλων , για μια ακόμα φορά απέδειξε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που τρέφει για τον τόπο του, με μια δραστηριότητα που έδωσε ζωή σε ένα σημαντικό πολιτιστικό κομμάτι των Πιτσιδίων.

Για το λόγο αυτό   πραγματοποίησε μια   εκδήλωση  για  να εγκαινιάσει την  παλιά πέτρινη βρύση, την Τρίτη 26 Ιουλίου με ένα καλοστημένο παραδοσιακό γλέντι το οποίο τίμησε  πλήθος κόσμου.

Με πολύ μεράκι, προσπάθεια και την συμβολή πολύτιμων φίλων , κατάφερε να αναδείξει την ομορφιά της εγκαταλελειμμένης εδώ και χρόνια, παλιάς πέτρινης βρύσης του χωριού.

Ο χώρος καθαρίστηκε, επιμελήθηκε από ειδικούς τεχνίτες,  και τοποθετήθηκε  ο κατάλληλος φωτισμός . Έτσι η πέτρινη βρύση, που χρησίμευε  σύμφωνα με την ομολογία των παλαιότερων , εκτός από  την αναγκαία τροφοδοσία νερού στο χωριό  και ως σημείο συνάντησης μικρών και μεγάλων.

Οι ιστορίες που διαδραματίστηκαν δίπλα στην πέτρινη βρύση είναι πολλές….

Εκτός από χώρος ξεκούρασης και δροσιάς για τους περαστικούς και όχι μόνο, εδώ αναπτύχθηκαν φιλίες, γεννήθηκαν έρωτες που κράτησαν γερά, έρωτες κρυφοί και σύντομοι.

Σίγουρα για τους γνώστες κι εκείνους που θυμούνται υπήρξε σημαντικό σημείο αναφοράς για τους ντόπιους αλλά και τους περαστικούς .  

Όπως αναφέρεται εδώ γινόταν το έθιμο του Κλήδονα , από εδώ η κάθε νέα νύφη μετά από οκτώ ημέρες πήγαινε να πάρει το πρώτο νερό για το σπίτι της, με καινούργιο σταμνί και ξομπλιαστό προζύμι. Εδώ ήταν το εντευκτήριο των κοριτσιών κάτω από το κορωνιό ( που δεν υπάρχει πια), και η κάθε μια περίμενε με υπομονή την σειρά της για να γεμίσει την στάμνα της. Ακόμα εδώ οι νοικοκυρές έπλεναν τα ρούχα τους, και οι περαστικοί ξεδίψαζαν τα ζώα τους.

Με την ευκαιρία της όμορφης εκδήλωσης , ξύπνησαν μνήμες για  τους παλαιότερους ενώ παράλληλα   έμαθαν και οι νεώτεροι την χρησιμότητα και το πόσο σημαντικό ρόλο έπαιζε μια βρύση σε ένα χωριό τα χρόνια εκείνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση ήταν δωρεάν για όλους εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου , με την πολύτιμη συμβολή των χωριανών που προσέφεραν τα εδέσματα και  των ντόπιων  μουσικών που έπαιξαν αφιλοκερδώς.

Ένα χαρακτηριστικό ποίημα από την κ. Μαρίνα Βοζικάκη τα λέει όλα :

Παλιά μου βρύση στόλισμα ήσουνα του χωριού μου

Κι έιχες καθάριο , δροσερό τρεχούμενο νεράκι

Για να γεμίζουν τα σταμνιά οι νοικοκοιροπούλες.

Κι ως να τα απογεμίσουνε κουβέντιαζαν οι κόρες

Κι ακούγονταν τα γέλια τους ως τα στενά σοκάκια…

Τα μυστικά τους μπιστικά να σιγομαρτυρούνε..

Ποιόν αγαπούσαν στα κρυφά κι είχαν ξεδιαλεγμένο…

Κι αν τύχαινε και σίμωναν κείνη την ώρα νέοι, αλογατάρηδες καλόι κι όμορφοκαλωμένοι,

Τα άλογα να ποτίσουνε κι αυτοί να ξαποστάσουν,

Τότες άρχιζαν οι ματιές και σώπαιναν τα χείλη…

Πόσα πολλά δεν άκουσε η δροσοκρουσταλάτη

Κι ούτε ποτέ δεν μίλησε

Και πουθενά δεν ΄ταπε…

Μόνο ξεδίψα τις καρδιές με το κρυγιό νερό της…

 

Και μια μαντινάδα για την όμορφη βρύση:

ΒΡΥΣΗ ΣΤΟΛΙΔI ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

ΗΝΤΑ ΧΕΙΣ ΑΚΟΥΣΜΈΝΑ..

ΕΙΝΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΥΣΤΙΚΑ

ΣΤΣΙ ΠΕΤΡΕΣ  ΣΟΥ ΚΡΥΜΈΝΑ

Χ.Β 

 

mesaralive.gr  27 July, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα