Τρόφιμα: Ποια δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο μας;

  17 October, 2023 EY ZHNΑΡΘΡΑ
Τρόφιμα: Ποια δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο μας;

Πιθανότατα, θα έχετε ήδη ακούσει τον όρο «superfoods», εκείνα δηλαδή τα τρόφιμα που μας προσφέρουν άφθονα οφέλη για την υγεία και έχουν υψηλή θρεπτική αξία. Ωστόσο, ορισμένες φορές, η πίεση της καθημερινότητας μπορεί να μας κάνει να τα… αμελούμε.

Αρκεί όμως λίγο καλύτερος προγραμματισμός για την οργάνωση του εβδομαδιαίου μας μενού για να καταφέρουμε να τα συμπεριλάβουμε και να ευνοήσουμε την ευεξία μας:

6 superfoods που δεν πρέπει να παραλείπουμε
#1 Μούρα

Τα μούρα είναι πλούσια σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Η ισχυρή τους αντιοξειδωτική δράση συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία μούρων, η καθεμιά με τα δικά της, μοναδικά οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, το γκότζι μπέρι περιέχει υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α, η οποία είναι σημαντική για την υγεία των ματιών. Τα σμέουρα από την άλλη είναι γεμάτα φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην καλή πεπτική υγεία.

Συνδυάστε διαφορετικά είδη μούρων για να επωφεληθείτε πλήρως από τα θρεπτικά συστατικά τους.

#2 Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το κέιλ και το σπανάκι, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και βιταμίνη C.

Τα εν λόγω λαχανικά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών και η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να επιβραδύνει τη γνωστική εξασθένιση που σχετίζεται με την ηλικία.

Είναι δε πολύ εύκολο να τα ενσωματώσετε στη διατροφή σας σε νόστιμες σούπες, σαλάτες, smoothies.

#3 Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς, χάρη στην κουρκουμίνη, είναι χωρίς αμφιβολία μια «διατροφική δύναμη».  Κι αυτό διότι το βασικό συστατικό του, η κουρκουμίνη, έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά οφέλη για την υγεία.

Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο για το σώμα σας να απορροφήσει σωστά την κουρκουμίνη χωρίς έναν «βοηθό» όπως το μαύρο πιπέρι.

Και σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να καταναλώσετε τον κουρκουμά ποικιλοτρόπως σε σούπες, σαλάτες και άλλα απλά, καθημερινά πιάτα.

#4 Αυγά

Τα αυγά είναι πλούσια σε πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες Β, βιταμίνη Α, σίδηρο και χολίνη. Είναι επίσης γεμάτα πρωτεΐνη, επομένως αποτελούν ένα εξαιρετικό μικρό γεύμα για πριν ή μετά την προπόνηση.

Τα αντιοξειδωτικά των αυγών μπορούν, μεταξύ άλλων, να συμβάλουν στην υγεία των ματιών και την ενίσχυση των επιπέδων της «καλής» χοληστερόλης.

#5 Ξηροί καρποί και σπόροι

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι μπορεί να είναι μικροί, αλλά έχουν μεγάλη διατροφική αξία. Πλούσιοι σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και «καλά» λιπαρά έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, πράγμα που σημαίνει πως μπορούν να συμβάλουν σε μια υγιή καρδιά και στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών.

Οι σπόροι chia για παράδειγμα τονώνουν την ενέργεια και βοηθούν στη διατήρηση της καλής υγείας του εντέρου ενώ τα αμύγδαλα συμβάλλουν στην βελτίωση των επιπέδων της «καλής» χοληστερόλης.

Μπορείτε να αναμίξετε διαφορετικούς ξηρούς καρπούς και σπόρους στη σαλάτα ή το γιαούρτι σας για ένα γρήγορο και θρεπτικό σνακ.

#6 Σολομός

Ο σολομός είναι ένα ψάρι με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, γεγονός που σημαίνει ότι είναι ιδανικό για την ενίσχυση της μυϊκής μάζας και την υποστήριξη μιας υγιούς καρδιάς.

Μπορεί επίσης να:

Ενισχύσει το μεταβολισμό.
Βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση.

Μαγειρέψτε τον στη σχάρα, στο φούρνο, στο τηγάνι για πιάτα με ξεχωριστό ενδιαφέρον κάθε φορά.

 

  17 October, 2023 EY ZHNΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα