Το θαύμα της Φαιστού και η αφιέρωση στον αδικοχαμένο πιλότο

Γράφει ο Στέλιος Χανιωτάκης  26 February, 2017 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Το θαύμα της Φαιστού και η αφιέρωση στον αδικοχαμένο πιλότο

Φωτογραφίες: Από το προσωπικό αρχείο του Στέλιου Χανιωτάκη

Το ημερολόγιο έγραφε 13 Φεβρουαρίου 1991 και η Φαιστός, που αγωνιζόταν στη Γ κατηγορία της ΕΠΣΗ φιλοξενούνταν από τον ΕΓΟΗ στη Βαγιά.

Λίγες ημέρες πριν είχε συγκλονίσει το Πανελλήνιο το αεροπορικό δυστύχημα με τη συντριβή του στρατιωτικού αεροσκάφους  C-130 στο όρος Όθρυς που σκοτώθηκε ο Βωριανός  πιλότος Αντισμήναρχος Αντώνης Τζωρτζακάκης. Όλη η Ελλάδα είναι συγκλονισμένη από το τραγικό αυτό δυστύχημα, και ιδιαίτερα η Μεσαρά και οι Βώροι.

Οι παίκτες της Φαιστού, φίλοι του αδικοχαμένου πιλότου μέσα στον πόνο τους έχουν θέσει έναν στόχο. Την πρόκριση της ομάδας τους στους 8 του κυπέλου ΕΠΣΗ και να την αφιερώσουν στη μνήμη. Αντίπαλός τους ο ΕΓΟΗ. Ομάδα του περιφερειακού πρωταθλήματος. Το παιχνίδι θα έμοιαζε με εκείνο της γάτας και του ποντικιού.

Όλα αυτά στη θεωρία, γιατί οι παίκτες της Φαιστού στο γήπεδο έτρωγαν σίδερα, κάνοντας μια φοβερή εμφάνιση.

Πρίν την έναρξη του αγώνα οι ιθύνοντες της Φαιστού ζήτησαν να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας, και αμέσως έγινε δεκτό από τους διαιτητές και τους ιθύνοντες του ΕΓΟΗ.

Ο ΕΓΟΗ προηγήθηκε στο 20’ με τον Θρουμουλόπουλο, για να έρθει η ισοφάριση για τη Φαιστό στο 43’ με τον Φουρφουριανάκη.

Στο 90ο λεπτό ο ΕΓΟΗ έχασε μεγάλη ευκαιρία για να αποφύγει τα έξτρα λεπτά της παράτασης όταν κέρδισε πέναλτι αλλά ο Γιαλαμάς έστειλε τη μπάλα άουτ και τις δυο ομάδες στην παράταση.

Εκεί ήταν που φάνηκε η ψυχή των παικτών της Φαιστού, καθώς στο 102’ ο Φουρφουριανάκης σημείωσε το δεύτερο προσωπικό του γκολ  κάνοντας το 1-2, ενώ στο 110’ ο Στέλιος Παπαδάκης έκανε το 1-3 για να έρθει στο 115’ ο Φιτσδασκαλάκης να κάνει το 1-4, στέλνοντας την ομάδα των Βώρων στους 8 του κυπέλου, με τους παίκτες να φωνάζουν με δάκρυα στα μάτια ‘’του αφιερώνουμε τη νίκη μας’’

Οι εντεκάδες των ομάδων ήταν οι εξής:

ΕΓΟΗ: Πανταγάκης, Τσαντηράκης, Πετράς, Πλαίτης, Καλεμικεράκης, Σκορδαλός, Θρουμουλόπουλος, (45’ Γιαλαμάς) Χατζηιωάννου, Βορδονεράκης, (46’ Πλεσίτης) Φουστανάκης, Μαράκης

Φαιστός: Χαλκιαδάκης, Πολυχρονάκης, (45’ Κουνδουράκης), Ιερωνυμάκης, Κουτεντάκης Ι, Χανιωτάκης Μιχ, Τζωρτζακάκης Ι, Παπαδάκης Μιχ, Παπαδάκης Στ, Φιτσοδασκαλάκης Μιχ, Φουρφουριανάκης Γ, Μακρυδάκης Αν (70’ Τζωρτζακάκης Εμ)

Προπονητής της Φαιστού Στέλιος Γιουλούντας

 

Δείτε φωτογραφίες από τα δημοσιεύματα των αφημερίδων πρίν από 26 χρόνια

 

Γράφει ο Στέλιος Χανιωτάκης  26 February, 2017 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ