Το «σπίτι» του Συλλόγου «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ», ένα στολίδι στο Νότο!

mesaralive.gr  02 April, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ
Το «σπίτι» του Συλλόγου «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ», ένα στολίδι στο Νότο!

Σε ένα πραγματικό στολίδι για το Νότο και τη Μεσαρά, έχει μετατρέψει ο Σύλλογος ΑμεΑ Γονέων και Φίλων Νότιας Κρήτης «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ», το παλιό Δημοτικό Σχολείο της Φανερωμένης.

Αίθουσα λογοθεραπείας, αίθουσα εργοθεραπείας και φυσικοθεραπείας που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, λειτουργούν στην έδρα του Συλλόγου στη Φανερωμένη, προσφέροντας την δυνατότητα για συνεδρίες στα μέλη του που πλέον δεν χρειάζεται να μετακινούνται στο Ηράκλειο γι΄ αυτό το σκοπό.

Ο Σύλλογος

Ο Σύλλογος  ξεκίνησε την  λειτουργία του με ένα μικρό γραφείο μέσα στο Δήμο Μοιρών το 2009, με πρωτοβουλία του Παραολυμπιονίκη Μανώλη Στεφανουδάκη ο οποίος έχει διατελέσει όλα αυτά τα χρόνια Πρόεδρος, μέχρι και σήμερα .

Εκεί πραγματοποιούσε τα συμβούλιά του αλλά και τις πρώτες δράσεις του, ο Σύλλογος ΑμεΑ Γονέων και Φίλων Νότιας Κρήτης «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ».

Από το γραφείο στις Μοίρες… στη Φανερωμένη

Τον Οκτώβριο του 2011, σε αυτό το γραφείο υλοποιήθηκε  το πρώτο πρόγραμμα του Συλλόγου,  τα μαθήματα χαρακτικής με τον κ. Νίκο Καψάλη. Το 2010, ακολούθησαν μαθήματα ζωγραφικής από την κα Αννα Πωλιουδάκη.

Όμως τα μέλη του συλλόγου αυξήθηκαν σιγά – σιγά και η ανάγκη για αλλαγή του χώρου έγινε επιτακτική το 2011. Μετά λοιπόν, από αίτημα του Συλλόγου  στο Δήμο Φαιστού, αποφασίστηκε η παραχώρηση του Δημοτικού Σχολείου Φανερωμένης, το οποίο είχε σταματήσει την λειτουργία του εκείνη την σχολική χρονιά.

Ήταν ένα σχολείο αρκετά προσβάσιμο, αφού σε αυτό φοιτούσε ένα από τα μέλη του Συλλόγου, όμως και πάλι χρειαζόταν πολλές εργασίες ανακαίνισης και διαμόρφωσης.

Αρχικά, δημιουργήθηκαν πεζοδρόμια με τσιμέντο, περιμετρικά των κτηρίων, ώστε να είναι όλα τα κτήρια προσπελάσιμα από τα αναπηρικά καροτσάκια.

Στη συνέχεια, η πίσω αυλή του κτηρίου με την παιδική χαρά άλλαξε όψη, αφού όλα τα παιχνίδια βάφτηκαν και τοποθετήθηκε γκαζόν, το οποίο ήταν μια χορηγία από την Hellosod.

Σε αυτή την παιδική χαρά, αργότερα θα τοποθετηθεί και μια πρωτοποριακή για την Κρήτη, ίσως και για την Ελλάδα κούνια, μία κούνια για παιδιά που χρησιμοποιούν αναπηρικά αμαξίδια.

Το 2012 θα δημιουργηθεί η πρώτη αίθουσα για την πραγματοποίηση εργοθεραπείας, η οποία εξοπλίστηκε με την ευγενική χορηγία του κ. Ζευγαδάκη Φανούριου από την Αγ. Γαλήνη και του ασφαλιστικού ομίλου ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ.

Το ίδιο έτος μεταφέρονται από το γραφείο στις Μοίρες και τα μαθήματα της λογοθεραπείας σε αίθουσα στη Φανερωμένη.

Μια από τις αίθουσες του κεντρικού κτηρίου χρησιμοποιείται για εργαστήριο του συλλόγου.

Σε αυτή την αίθουσα με μεράκι και αγάπη κάποιοι από τους γονείς και από τους φίλους του συλλόγου κατασκευάζουν διάφορα χειροποίητα πράγματα, τα οποία πωλούνται στα παζάρια του συλλόγου.

Νέες υποδομές

Οι ανάγκες των μελών του Συλλόγου αλλάζουν χρόνο με το χρόνο και δημιουργείται πλέον η ανάγκη για νέα έργα διαμόρφωσης και ανακαίνισης. 

Η μπροστινή αυλή αλλάζει και μετατρέπεται σε ένα παράδεισο με γκαζόν για ατελείωτο παιχνίδι, ενώ η αποθήκη του συλλόγου, χωρίζεται σε δύο αίθουσες, στην μία δημιουργείται το γραφείο του συλλόγου και στην άλλη μεταφέρεται το πρόγραμμα της λογοθεραπείας.

Στην αίθουσα που λειτουργούσε η λογοθεραπεία, εγκαινιάζεται πριν λίγο καιρό παρουσία της Αντιπεριφερειάχη Κρήτης κ. Βιργινίας Μανασάκη και του Δημάρχου Φαιστού κ. Γιώργου Αρμουτάκη η αίθουσα Φυσικοθεραπείας, ενώ δίπλα στην αίθουσα φιλοξενείται και μια όμορφη μικρή βιβλιοθήκη.

Η αίθουσα Φυσικοθεραπείας δημιουργήθηκε από τις συνδρομές των απλών πολιτών και κυρίως την χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης που για άλλη μια φορά, μέσω του συλλόγου, στάθηκε έμπρακτα στο πλευρό των ανθρώπων με Ειδικές ανάγκες.

Τα προβλήματα, όπως και τα όνειρα του Συλλόγου, είναι μεγάλα.Σε αυτά συνοδοιπόρος πρώτα απ΄ όλα στέκεται  η τοπική κοινωνία που αγκαλιάζει με αγάπη όλες τις δράσεις του Συλλόγου ΑμεΑ.

Συνοδοιπόροι και η Περιφέρεια αλλά και ο Δήμος Φαιστού που έχουν δείξει εμπράκτως ότι στηρίζουν την μεγάλη αυτή και σημαντική προσπάθεια που γίνεται στη Φανερωμένη από το Σύλλογος ΑμεΑ Γονέων και Φίλων «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ» ο οποίος έχει καταφέρει μέσα σε μια εξαετία να ανοίξει τις «κλειστές» πόρτες και να δημιουργήσει υποδομές, κάνοντας  τις πόλεις και τις καρδιές στο Νότο της Κρήτης,  πιο φιλόξενες για τα Άτομα με Αναπηρία.

 

mesaralive.gr  02 April, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ