Το νέο χωροταξικό Κρήτης αφήνει έξω...μεγάλες επενδύσεις!

  30 November, 2017 ΚΟΣΜΟΣ
Το νέο χωροταξικό Κρήτης αφήνει έξω...μεγάλες επενδύσεις!

Θολό τοπίο μετά την απόφαση που αφήνει έξω το...Τοπλού και αλλάζει τους όρους δόμησης

Το νέο χωροταξικό Κρήτης είναι νόμος του κράτους, όπως αποκάλυψε εδώ και μερικές εβδομάδες το cretalive, αλλά όσο το…διαβάζει κανείς τόσο εντοπίζει σημειακές αλλαγές που θολώνουν το τοπίο και δημιουργούν προβλήματα!
Υπάρχουν όμως και πολλά ερωτήματα τα οποία προκύπτουν για τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης. Οπως η περίφημη επένδυση στην περιοχή του Τοπλού. 

Στο τελικό κείμενο του σχεδίου κι ενώ υπάρχουν αποφασεις που θεωρούνται τελεσίδικες δεν περιλαμβάνεται η επένδυση καν. Το συγκεκριμενο θεμα έχει προκαλέσει έντονους τριγμους, αφού για την επένδυση υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα, έχει εκπονηθεί Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) κι υπάρχει επίσης ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας υπέρ της επένδυσης, η οποία και δικαιώνει τους επενδυτές, μετά από προσφυγή κατοίκων της περιοχής. 

Ο λογος για τον οποίο δεν εντασσεται στο χωροταξικό η επένδυση στη Μονή Τοπλού παραμένει άγνωστος, ενώ αναδεικνύει και την πολιτική στάση της κυβέρνησης απέναντι στις επενδύσεις γενικά, αφού η περίπτωση εξαίρεσης της από το χωροταξικό λόγω σφάλματος, θεωρείται απίθανη. Σύμφωνα με πληροφορίες παρ’ όλα αυτά, από το περιβάλλον των επενδυτών δεν υπάρχει ανησυχία, αφού υπάρχει απόφαση του ΣτΕ και το υφιστάμενο Προεδρικό Διάταγμα υπερισχύει της υπουργικής απόφασης για το χωροταξικό. Σημειώνεται, όμως, πως η συγκεκριμένη επένδυση δεν είναι η μόνη για την οποία υπάρχουν αστερίσκοι, αφού εκτίμηση μηχανικών είναι πως το γενικό χωροταξικό «πετά» πολλές φορές «τη μπάλα στην εξέδρα» και παραπέμπει πολλά θέματα προς επίλυση, στο ΣτΕ.

Εκτός από το ζήτημα της Μονής Τοπλού, το γενικό χωροταξικό, δημιουργεί νέες συνθήκες για τον τουρισμό της Κρήτης, πλήττοντας όχι μόνο μεγάλους επενδυτές και ξενοδόχους, αλλά ακόμα και μικρότερους επιχειρηματίες. Αυτό συμβαίνει διότι στο χωροταξικό επαναφέρεται το «8» ως δείκτης για τις κατασκευές νέων ξενο- δοχειακών μονάδων. 

Αν δηλαδή, για παράδειγμα, κάποιος επενδυτής θέλει να φτιάξει μία μονάδα 200 κλινών, θα πρέπει να διαθέτει έκταση 200: 8=25 στρεμμάτων. Σε σχέση με το πλαίσιο του παρελθόντος, αυτή η εξέλιξη εκτινάσσει το κόστος τουριστικών επενδύσεων, όπως υπολογίζεται, κατά 30% και δημιουργεί ένα ακόμα επενδυτικό πλήγμα στο νησί. Θέματα δημιουργούνται ωστόσο και με την ενέργεια, αφού περιορίζεται κατά πολύ ο χώρος τοποθέτησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Κατ’ αρχάς η χωροθέτηση εξοπλισμών για Ανανεώσιμες Πηγές αποκλείεται πλέον εντός των περιοχών natura, οπότε αποκλείονται τεράστιες εκτάσεις στις οποίες θα μπορούσαν να χωροθετηθούν τέτοιου είδους επενδύσεις. 

Το νέο χωροταξικό καταργεί παράλληλα όλα τα ηλιοθερμικά στην Κρήτη, ενώ ήδη υπάρχουν υποψήφιοι επενδυτές σε Αθερινόλακο, Φουρνιά και Χώνος. Ήδη οι επενδυτές σε Φουρνιά και Χώνος έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το σύνολο των θεμάτων που προκύπτουν από το νέο χωροταξικό απασχολούν πάρα πολύ, ενώ το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηρακλείου σκοπεύει να πραγματοποιήσει σήμερα μια αρχική συνάντηση για να τεθούν επί τάπητος βασικά ζητήματα, με στόχο να υπάρξει μια συντονισμένη παρέμβαση από το όργανο.

 

cretalive.gr

 

  30 November, 2017 ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα