Το αντισυλληπτικό χάπι προλαμβάνει τον καρκίνο της μήτρας

mesaralive.gr  08 August, 2015 ΚΟΣΜΟΣ
Το αντισυλληπτικό χάπι προλαμβάνει τον καρκίνο της μήτρας

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η λήψη αντισυλληπτικού χαπιού (γνωστού και ως «το χάπι») προσφέρει μακροχρόνια προστασία κατά του καρκίνου της μήτρας και, μάλιστα, όσο συχνότερη είναι η χρήση, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος.

Σε μια ανάλυση όλων των διαθέσιμων στοιχείων, οι ερευνητές δήλωσαν πως περίπου 400.000 περιπτώσεις καρκίνου της μήτρας είχαν προληφθεί με τη χρήση του χαπιού σε πλούσιες χώρες, τα τελευταία 50 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων 200.000 περίπου περιπτώσεων κατά την τελευταία δεκαετία.

Το αντισυλληπτικό χάπι προλαμβάνει τον καρκίνο της μήτρας© Sofokleousin.gr Το αντισυλληπτικό χάπι προλαμβάνει τον καρκίνο της μήτρας

«Η ισχυρή προστατευτική δράση των αντισυλληπτικών χαπιών κατά του καρκίνου του ενδομητρίου διατηρείται για δεκαετίες μετά τη διακοπή του χαπιού, που σημαίνει ότι οι γυναίκες που το χρησιμοποιούν στα 20 τους ή ακόμα και νεότερες, συνεχίζουν να επωφελούνται στα 50 τους και πλέον, όταν ο καρκίνος γίνεται όλο και πιο συχνός,» σχολίασε η Valerie Beral, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συν-επικεφαλής της μελέτης.

«Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το χάπι προστατεύει από τον καρκίνο των ωοθηκών. Συνήθως μέχρι τώρα, ανησυχούσαμε ότι το χάπι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, αλλά, μακροπρόθεσμα, το χάπι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.»

Για τη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet Oncology, η ομάδα της V. Beral συγκέντρωσε δεδομένα 27.276 γυναικών με καρκίνο του ενδομητρίου από 36 μελέτες στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία, την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική, χρησιμοποιώντας σχεδόν όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία που έχουν συλλεχθεί μέχρι σήμερα σχετικά με τα αποτελέσματα των αντισυλληπτικών χαπιών.

Ανακάλυψαν ότιγια κάθε 5 χρόνια χρήσης του χαπιού, ο κίνδυνος καρκίνου του ενδομητρίου μειώνεται κατά περίπου ένα τέταρτο. Σε χώρες με υψηλό βιοτικό επίπεδο, βρήκαν ότι 10 χρόνια χρήσης του χαπιού μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ενδομητρίου, πριν από την ηλικία 75, από τα 2,3 στα 1,3 περιστατικά ανά 100 χρήστες.

Παρά το ότι τα επίπεδα των οιστρογόνων στα αντισυλληπτικά έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με τα χάπια στη δεκαετία του 1960 να περιέχουν περισσότερο από τη διπλάσια δόση οιστρογόνων από τα χάπια της δεκαετίας του 1980, η μελέτη διαπίστωσε ότι η μείωση του κινδύνου για καρκίνο του ενδομητρίου ήταν η ίδια για τις γυναίκες που χρησιμοποιούσαν το χάπι κατά τη δεκαετία του 1980 και για όσες το χρησιμοποιούσαν σε προηγούμενες δεκαετίες.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η ποσότητα των ορμονών στα χάπια μικρότερων δόσεων είναι επαρκής για να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του ενδομητρίου, δήλωσε η V. Beral.

Η μελέτη διαπίστωσε πως η μείωση του κινδύνου, σε γενικές γραμμές, ήταν συναφής με τον αριθμό των ετών που κάθε γυναίκα χρησιμοποίησε το χάπι και δεν επηρεαζόταν σημαντικά από άλλους παράγοντες, όπως αναπαραγωγικό ιστορικό της γυναίκας, επίπεδα σωματικού λίπους, εθνικότητα, κατανάλωση αλκοόλ ή κάπνισμα.

 

Πηγή: sofokleousin.gr/msn.com

 

mesaralive.gr  08 August, 2015 ΚΟΣΜΟΣ