ΣΥΡΙΖΑ: Σκληραίνει η μάχη μεταξύ των υποψηφίων

  21 August, 2023 ΑΡΘΡΑ
ΣΥΡΙΖΑ: Σκληραίνει η μάχη μεταξύ των υποψηφίων

Ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται στο τελευταίο δύσκολο και επίπονο 20ημερο της κούρσας της διαδοχής τους Αλέξη Τσίπρα και η αναμέτρηση αναμένεται από σήμερα πιο συκγρουσιακή.

Παρά το κλίμα εσωκομματικών διευθετήσεων και ισορροπιών που διαμόρφωσε η Πολιτική Γραμματεία στο ζήτημα της υποψηφιότητας για το Δήμο της Αθήνας οι διεκδικητές της προεδρίας θα κινηθούν σε πιο πολιτικά μονοπάτια με επίκεντρο τη συμμετοχή στις κάλπες της 10ης Σεπτεμβρίου και της συνέχισης ή ανατροπής του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ.


Περιοδείες
Η Έφη Αχτσιόγλου πυκνώνει το πρόγραμμά της και από αύριο κιόλας εκκινεί νέο κύκλο περιοδειών στις μεγάλες πόλεις της χώρας, με αφετηρία την υψηλού συμβολισμού πόλη της Πάτρας.

Από Τετάρτη θα περιοδεύσει στην Κεντρική Ελλάδα, με σταθμούς την Τετάρτη το Βόλο και την Πέμπτη τη Λάρισα.

Στο καλεντάρι της κας Αχτσιόγλου είναι ήδη γραμμένη η κεντρική προεκλογική της συγκέντρωση στην Αθήνα για την τελευταία εβδομάδα πριν τον πρώτο γύρο.

Στην Κόρινθο βρέθηκε ο Νίκος Παππάς ο οποίος ήδη θέτει τα διλήμματα της επόμενης ημέρας για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ευρύτερο χώρο με πρόταγμα το μετασχηματισμό και την πολιτικοποίηση της σύγκρουσης με τους άλλους υποψήφιους.

Το φάντασμα... του Κατρούγκαλου
Στις τοποθετήσεις τους οι υποψήφιοι αποφεύγουν με κάθε τρόπο τις προσωπικές αιχμές, δεν λείπουν ωστόσο οι έμμεσες αιχμές κατά των συνυποψηφίων τους.

Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος που είχε ο κ. Παππάς με πολίτη που έτυχε να ακούει από το μπαλκόνι του την ανοιχτή συζήτηση που είχε ο πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ με φίλους και μέλη του κόμματος.

Την ώρα που έκανε την τοποθέτησή του ακούστηκε μια φωνή να λέει «να χαίρεστε τον Κατρούγκαλο». Ο Νίκος Παππάς, χωρίς να έχει οπτική επαφή και παρουσία και των 5 υποψηφίων βουλευτών και του εκλεγμένου Γιώργου Ψυχογιού που στηρίζει τον κ. Τσακαλώτο σήκωσε το γάντι λέγοντάς του «ελάτε να σας κεράσουμε και να το συζητήσουμε. Τον πληρώσαμε και το νόμο και τη δήλωση» είπε όλο νόημα ο κ. Παππάς. Οι αιχμές ουσιαστικά αφορούσαν την κα Αχτσιόγλου που για το νόμο των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών είχε βασική συμμετοχή ως συνεργάτιδα τότε του κ. Κατρούγκαλου.

Έρχονται και άλλες υποψηφιότητες
Μπορεί το Συνέδριο να γίνεται για τυπικούς λόγους εφαρμογής του καταστατικού δεν παύει ωστόσο να αποτελεί ένα dead line κατάθεσης των υποψηφιοτήτων.

Ο Σωκράτης Φάμελλος εξακολουθεί να είναι ένα πρόσωπο που χαίρει εκτίμησης στο εσωκομματικό πεδίο αλλά και ευρύτερα στο εκλογικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Κανείς δεν αποκλείει τελικά να καμφθούν οι όποιες ενστάσεις του απέναντι σε όσους εξακολουθούν να τον πιέζουν. Ο ίδιος ωστόσο εξακολουθεί να δηλώνει αρνητικός ενώ πλέον ο Νίκος Παππάς δεν θα ήταν διατεθειμένος να αναστείλει τη δική του υποψηφιότητα χάριν της ενότητας και της βαθύτερης εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και την κομματική βάση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Νίκος Παππάς στο πλαίσιο της στενής επαφής που διατηρεί και με τα στελέχη της ΡΕΝΕ φερόταν τουλάχιστον μέχρι και τα τέλη Ιουλίου διατεθειμένος να κάνει πίσω για να στηριχτεί ο κ. Φάμελλος αν και εφόσον εκείνος έπαιρνε την απόφαση.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας με τη στήριξη πολλών ΠΑΣΟΚογενών και μερίδας της ΡΕΝΕ όπως ο Αντώνης Κωτσακάς κρατά ζεστή την υποψηφιότητά του αναμένοντας, όπως σημειώνει σε συνομιλητές του, αν θα κατατεθεί τελικά μια καθαρή πολιτική πλατφόρμα για την επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ από τους 5 υποψήφιους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ο κ. Τεμπονέρας θα έχει ανοίξει τα χαρτιά του και με μια δήλωση την Πέμπτη ή την Παρασκευή αναμένεται να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Ζεστή κρατά την υποψηφιότητά του και ο Παύλος Πολάκης ο οποίος ωστόσο αποφεύγει συνειδητά να μπει σε λεπτομέρειες για τα σχέδιά του και τις επιδιώξεις του για ενδεχόμενη κάθοδο στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα.

Μέχρι τώρα πάντως κανείς από τους τρεις υποψηφίους δεν έχει κινήσει -τόσο ο ίδιος όσο και υποστηρικτές τους- οποιαδήποτε διαδικασία συλλογής των 50 υπογραφών μελών της ΚΕ για την κατάθεση υποψηφιότητας στις 2 Σεπτεμβρίου στο Συνέδριο όπου και θα κλείσει και τυπικά η διαδικασία. Με εξαίρεση πάντως τον κ. Φάμελλο ο οποίος ως πρόεδρος της ΚΟ έχει ένα προβάδισμα, σε επίπεδο προβολής, οι νέες υποψηφιότητες έχουν ένα σοβαρό μειονέκτημα καθώς θα εκκινήσουν μια κούρσα έχοντας μείνει αρκετά πίσω σε επίπεδο προετοιμασίας γεγονός που καθιστά σχεδόν απαγορευτική την είσοδό τους στην εκλογική μάχη.

 

  21 August, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα