SuperLeague: Συνέχισαν με νίκες οι πρωτοπόροι-Τα αποτελέσματα (hl)

  22 January, 2024 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
SuperLeague: Συνέχισαν με νίκες οι πρωτοπόροι-Τα αποτελέσματα (hl)

Μέσα σε ένα πεντάλεπτο στο πρώτο μέρος και με πρωταγωνιστή τον Φραν Ναβάρο, ο Ολυμπιακός επικράτησε με 2-1 του Άρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης», στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Super League. 

Ο 26χρονος φορ σκόραρε στο 17’ και κέρδισε το πέναλτι που εκτέλεσε εύστοχα ο Ροντινέι (21’), με την ομάδα του Κάρλος Καρβαλιάλ να αφήνει πίσω της τον οδυνηρό αποκλεισμό από το Κύπελλο από τον Παναθηναϊκό. 

Αντίθετα, οι παίκτες του Άκη Μάντζιου φάνηκαν «άδειοι» έπειτα από την εξουθενωτική πρόκριση επί της ΑΕΚ και το μόνο που κατάφεραν ήταν να μειώσουν στο φινάλε με το αυτογκόλ του Κίνι.  

Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν πιο αποφασιστικά στο παιχνίδι. Χωρίς να κάνουν κάποια μεγάλη φάση, είχαν την κατοχή της μπάλας κι έδειχναν πιο απειλητικοί. Ωστόσο, χρειάστηκαν ένα λάθος του Λευτέρη Χουτεσιώτη για να ανοίξουν το σκορ. 

Από σέντρα του Ροντινέι, ο τερματοφύλακας του Άρη δεν έδιωξε την μπάλα κι ο Ναβάρο με το κεφάλι έκανε το 0-1. Ο Ισπανός πρώην επιθετικός της Πόρτο... ευθύνεται και για το γρήγορο 0-2. 

Μαρκάρισμα του Ναβάρο από τον Φαμπιάνο Λέισμαν - το αμφισβήτησε εντονότατα ο Βραζιλιάνος που είδε και την κίτρινη κάρτα - με τον Ροντινέι να ευστοχεί από την άσπρη βούλα στο 21’.  

Οι «ερυθρόλευκοι», με ανεβασμένη αυτοπεποίθηση, συνέχισαν να απειλούν, με τους Σωτήρη Αλεξανδρόπουλο (27’) και Ζέλσον Μαρτίνς (29’) ενώ ο Πορτογάλος ολοκλήρωσε αδύναμα μια υπέροχη ατομική ενέργεια λίγο πριν το τέλος του πρώτου μέρους, με τους Θεσσαλονικείς να μη βγάζουν αντίδραση.

Κάτι που προσπάθησαν να κάνουν στο ξεκίνημα του δεύτερου, αλλά οι επιλογές των Λορέν Μορόν (47’) και Σάπι Σουλεϊμάνοφ (50’) δεν ήταν οι ενδεδειγμένες.  

Καλή στιγμή για τον Ολυμπιακό στο 56’ - και πάλι - με τον Μαρτίνς, με το σουτ του Πορτογάλου να περνάει δίπλα από τη συμβολή των δοκών της εστίας του Χουτεσιώτη.

Οσο παράξενο κι αν φαίνεται, ήταν κι η τελευταία αξιόλογη φάση μπροστά στις δυο εστίες μέχρι και το 90’, με τους γηπεδούχους να θέλουν αλλά να μην μπορούν (μία τελική προσπάθεια στο πρώτο και δύο στο δεύτερο) και τους φιλοξενούμενους να προχωρούν σε διαχείριση του υπέρ τους σκορ.  

Με τη συμπλήρωση των 90 λεπτών, οι «κιτρινόμαυροι» μείωσαν. Ο Βλάντιμιρ Νταρίντα γύρισε χαμηλά από τα αριστερά, ο Άλβαρο Ζαμόρα δε βρήκε καλά την μπάλα, αλλά αυτή κόντραρε στον Κίνι και κατέληξε στα δίχτυα του Αλέξανδρου Πασχαλάκη για το 1-2. Ηταν και το τελικό σκορ.  

Ο Ολυμπιακός πήρε τους τρεις βαθμούς και κράτησε την απόσταση των έξι βαθμών από την κορυφή, ευελπιστώντας πως τα πράγματα θα γίνουν ακόμη καλύτερα με την ενσωμάτωση των νεοαποκτηθέντων. 

Ο Άρης, από την άλλη, παραμένει πέμπτος ενώ δεν έχει χρόνο για χάσιμο καθώς ακολουθεί το πρώτο ματς με τη Νίκη Βόλου (24/1, 18:00 - «Κλεάνθης Βικελίδης») για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας - ο μεγάλος στόχος των «κιτρινόμαυρων».  

Διαιτητής: Χάνσεν Μόρτεν Κροχ (Δανία)  
Κίτρινες: Φαμπιάνο, Ρόουζ - Αλεξανδρόπουλος, Ροντινέι   

Οι συνθέσεις:  

ΑΡΗΣ (Άκης Μάντζιος): Χουτεσιώτης, Οντουμπάτζο (67’ Μοντόγια), Φαμπιάνο, Ρόουζ, Φεράρι, Βερστράτε, Πάρντο (56’ Ζαμόρα), Νταρίντα, Σουλεϊμάνοφ (56’ Σαβέριο), Παναγίδης (76’ Φετφατζίδης), Μορόν (67’ Μάνου Γκαρθία).  

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Κάρλος Καρβαλιάλ): Πασχαλάκης, Ροντινέι, Ρέτσος, Ντόη (85’ Μπιανκόν), Κίνι, Αλεξανδρόπουλος (78’ Καμαρά), Έσε, Καρβάλιο, Μασούρας, Μαρτίνς (64’ Ποντένσε), Ναβάρο (85’ Φορτούνης). 

*Ο Νέβεν Τζούρασεκ τέθηκε εκτός αποστολής την τελευταία στιγμή καθώς ο Κροάτης μέσος ταλαιπωρείται από ίωση. 

Eμφατική νίκη της ΑΕΚ στο Περιστέρι

Ένα ματς «ιδιαίτερων συνθηκών» μετέτρεψε σε περίπατο η ΑΕΚ, επικρατώντας 5-0 του Ατρόμητου στο Περιστέρι για την 19η αγωνιστική της Super League. Χατ τρίκ πέτυχε ο Εζέκιελ Πόνσε (2΄,15΄, 58΄) και από ένα γκολ οι Κάλενς (35΄), Γιόνσον (66΄) για την Ένωση, που παραμένει δύο βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ. Όσο για τον Ατρόμητο, γνώρισε την πρώτη του ήττα μετά από 13 ματς επί ημερών Σάσα Ίλιτς. 

Όπως φαίνεται κι από τη διακύμανση του σκορ, το ματς είχε κριθεί από το ημίχρονο. Λίγο ο ευνοϊκός αέρας, λίγο η «αφέλεια» με την οποία μπήκαν στην αναμέτρηση οι γηπεδούχοι, είχαν ως αποτέλεσμα να περάσει η ΑΕΚ από το Περιστέρι πιο εύκολα απ΄ότι φανταζόταν ο Αλμέιδα.

Μετά τον αποκλεισμό από τον Άρη στο κύπελλο και την κόπωση από τα 120 λεπτά του αγώνα της Θεσσαλονίκης, ο Αργεντινός τεχνικός γνώριζε ότι τον περιμένει δύσκολη αποστολή.

Όμως, μόλις στο 75ο... δευτερόλεπτο από μια βαθιά μπαλιά του Πήλιου, ο Πόνσε έφτασε σε θέση βολής και πλάσαρε άψογα για το 1-0. Στο 15΄ απο γύρισμα του Γκατσίνοβιτς ο Πόνσε πρόλαβε τον Τζαβέλλα και σκόραρε, ενώ στο 36΄ από κόρνερ του Γκατσίνοβιτς και κεφαλιά του Βίντα, ο Κάλενς «έσπρωξε» από κοντά τη μπάλα στα δίχτυα, για το πρώτο εφετινό του γκολ. 

Στο 58΄ σε αντεπίθεση της ΑΕΚ, ο Ρότα γύρισε τη μπάλα από δεξιά και ο Πόνσε συμπλήρωσε το χατ-τρικ του, κερδίζοντας πέραν πάσης αμφισβήτησης τον τίτλο του MVP της αναμέτρησης.

Ο Αργεντινός που είχε αμφισβητηθεί έντονα από τη στιγμή της επιστροφής του, θύμισε σήμερα τον δεινό σκόρερ της περιόδου 2018/19 με τρία γκολ, ενώ στους πρώτους έξι μήνες της σεζόν είχε πετύχει δύο! 

Το τελικό 5-0 που αποτελεί την ευρύτερη νίκη της ΑΕΚ την τελευταία 20ετία, πέτυχε ο Γιόνσον στο 66΄ με κεφαλιά μετά από κόρνερ του Σταύρου Πήλιου, ο οποίος πιστώνεται δύο ασίστ, στην μακράν καλύτερη στιγμή του με τη φανέλα της Ένωσης. 

Διαιτητής: Ευαγγέλου
Κίτρινες: Βίντα, Πιζάρο

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Σάσα Ίλιτς): Τσιντώτας, Κιβρακίδης (46΄ Τσιακμάκης), Ασεβέδο, Τζαβέλλας, Ντε Μποκ (62΄ Ντε Μποκ), Κούντε (46΄ Ανγκιέλσκι), Γκονζάλεζ, Κούεν, Γιουμπιτάνα (62΄ Ρομπάιγ), Βέργος, Βαλένσια (63΄ Ντιρξ).

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Στάνκοβιτς, Ρότα, Βίντα, Κάλενς, Πήλιος, Γιόνσον, Πινέδα (68΄ Φερνάντες), Άμραμπατ (68΄ Ελίασον), Γκατσίνοβιτς (73΄ Πιζάρο), Τσούμπερ (73΄ Φαν Βέερτ), Πόνσε (68΄ Αραούχο).
 

Λύγισε τον Αστέρα ο ΠΑΟ

Χωρίς να εντυπωσιάσει με την απόδοσή του, αλλά με πολύ καλή διαχείριση των αμέτρητων «βασικών» απουσιών που είχε, πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα με τον Αστέρα, ο Παναθηναϊκός νίκησε με 2-0 την ομάδα της Τρίπολης στο «Απόστολος Νικολαΐδης» στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής της Super League.

Ετσι ανέβηκε ξανά στην κορυφή της βαθμολογίας μαζί με τον ΠΑΟΚ, μία εβδομάδα πριν από τον μεταξύ τους, «μεγάλο» αγώνα στην Τούμπα (28/1). Οι Αϊτόρ στο 50’ και Γεντβάι στο 74’ σημείωσαν τα «πράσινα» γκολ, έμεινε με δέκα παίκτες στο 90’ ο Αστέρας με την αποβολή του Αλάγκμπε.

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με διάθεση να ελέγξει το τέμπο του αγώνα με τον Αστέρα και στο 10ο λεπτό είχε την πρώτη τελική του στο ματς, όταν ο Σπόραρ βρήκε χώρο έξω απ’ την περιοχή και σούταρε δυνατά, αναγκάζοντας τον 20χρονο Νίκο Γραμματικάκη, σε εκτίναξη κι εντυπωσιακή επέμβαση σε κόρνερ.

Στο 14’ από βαθιά μπαλιά προς την άμυνα του Παναθηναϊκού, ο Λοντίγκιν βγήκε μακριά απ’ την εστία του, αλλά έκανε «τσαφ», ο Σουρλής πήρε τη μπάλα, όμως το πλασέ του από μακριά σε κενή εστία ήταν «άψυχο» και πρόλαβε να κόψει την μπάλα ο Αράο.

Τρία λεπτά μετά (17’) από χαμηλή σέντρα στην περιοχή του Αστέρα, ο Κώτσιρας έγινε αποδέκτης της μπάλας, αλλά το τελείωμά του έφυγε πάνω απ’ τα δοκάρια της αρκαδικής ομάδας. 

Ο Αστέρας έχασε άλλη μία μεγάλη ευκαιρία στο 28’ με τον Καλτσά, ο οποίος πήρε την μπάλα μέσα στην περιοχή απ’ τον Σίτο, εκτέλεσε από πλάγια θέση κι ο Λοντίγκιν απέκρουσε εντυπωσιακά με το πόδι στη γωνία του, ενώ στο 31’ από την σέντρα του Μλαντένοβιτς, ο Σπόραρ πήρε κεφαλιά ελάχιστα άουτ απ’ το δεξί δοκάρι.

Στο 43’ ο Σπόραρ πήρε την μπάλα στον χώρο και μπήκε στην περιοχή, αλλά άργησε να εκτελέσει για να απειλήσει τον Γραμματικάκη, ενώ στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων του ημιχρόνου, ο Μπερνάρ εκτέλεσε απευθείας φάουλ το οποίο πέρασε λίγο άουτ από τα δοκάρια του Αστέρα.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε με λίγο μεγαλύτερη ένταση στο δεύτερο ημίχρονο και στο 50ό λεπτό πήρε το γκολ που ήθελε με τον Αϊτόρ. Από πολύ ωραία κι ορθολογική ανάπτυξη των «πράσινων» από τα δεξιά, ο Μπερνάρ έδωσε στον Μαντσίνι, εκείνος έκανε εξαιρετική σέντρα στο πίσω δοκάρι κι ο Αϊτόρ με πλασέ στην κίνηση έκανε το 1-0 για το «τριφύλλι».

Με τον ρυθμό να πέφτει πολύ μεγάλη το 60’, όμως ο Παναθηναϊκός κατάφερε να βρει και δεύτερο γκολ με τον Τιν Γεντβάι από στατική φάση στο 74ο λεπτό. Σε εκτέλεση κόρνερ του Μαντσίνι από τα δεξιά, η μπάλα πέρασε απ’ όλους, έφτασε στον Αϊτόρ που έβγαλε νέα σέντρα στην «καρδιά» της άμυνας του Αστέρα κι ο Κροάτης στόπερ με κεφαλιά έκανε το 2-0, «τελειώνοντας» το παιχνίδι.

Διαιτητής: Αναστάσιος Παπαπέτρου (Αθηνών)
Κίτρινες: 44’ Τζουκάνοβιτς, 65’ Αλάγκμπε, 80’ Μάντζης, 88’ Ρεγκίς, 89΄ Αϊτόρ, 90’+1’ Ζουγλής
Αποβολή: 90’ Αλέάγκμπε (2η κίτρινη)

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Φατίχ Τερίμ): Λοντίγκιν, Βαγιαννίδης (86’ Λημνιός), Γεντβάι, Αράο, Μλαντένοβιτς, Ρουμπέν (86’ Ακαϊντίν), Κώτσιρας, Μαντσίνι, Μπερνάρ (86’ Ζέκα), Βέρμπιτς (27’ λ.τρ. Αϊτόρ), Σπόραρ (61’ λ.τρ. Τσόκαι).

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (Μίλαν Ράσταβατς): Γραμματικάκης, Γκαρθία, Χριστόπουλος, Τζουκάνοβιτς, Χουχούμης (86’ Άλβαρες), Μουνάφο (72’ Γιαμπλόνσκι), Αλάγκμπε, Καλτσάς (72’ Μπαρτόλο), Σουρλής (58’ Ζουγλής), Σίτο (46’ Ρεγκίς), Μάντζης.

Αεράς ο ΠΑΟΚ διέλυσε το Βόλο

Στην κορυφή της βαθμολογίας θα παραμείνει για μια ακόμη εβδομάδα ο ΠΑΟΚ έπειτα από το επιβλητικό πέρασμά του με 5-1 από το Πανθεσσαλικό Στάδιο με αντίπαλο τον Βόλο.

Για τη 19η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Super League η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου βρήκε δίχτυα με τους Κιρίλ Ντεσπόντοφ (22', 51'), Τόμας Μουργκ (45’+1’), Τάισον (71') και Στέφανο Τζίμα (89') ενώ είχε και δοκάρι με τον Μπράντον Τόμας. Ο Μίλος Ντέλετιτς (58') είχε μειώσει προσωρινά για τους γηπεδούχους του Άνχελ Λόπεθ που στο πρώτο μέρος είχε πολλά παράπονα από τη διαιτησία. 

Με πίεση στα 3/4 του γηπέδου, οι Θεσσαλοί κατάφεραν να εξαλείψουν τους κινδύνους μπροστά στην εστία του Ιβάν Κόστιτς στο ξεκίνημα. Μάλιστα, στο 3’ ζήτησαν και πέναλτι σε μαρκάρισμα του Ραχμάν Μπάμπα στον Γιώργο Μύγα, ωστόσο Αλέξανδρος Κατσικογιάννης και VAR είχαν άλλη άποψη. 

Μετά το 15’, οι «ασπρόμαυροι» ανέβασαν την απόδοσή τους. Στο 18’ το πρώτο... καμπανάκι - σουτ του Ντεσπόντοφ που απέκρουσε ο Κόστιτς - δεν το άκουσαν οι γηπεδούχοι. Τέσσερα λεπτά μετά, από βαθιά μπαλιά του Τόμας Κετζιόρα, ο Βούλγαρος εκμεταλλεύτηκε την ασυνεννοησία των Λούκα Ράσιτς, Αντόνιο Λούνα και με αριστερό σουτ άνοιξε το σκορ.  

Οι παίκτες του Άνχελ Λόπεθ έψαξαν την άμεση ισοφάριση. Στο ημίωρο, έπειτα από εκτέλεση φάουλ του Νεμάνια Γκλάβτσιτς ο Γιώργος Μύγας έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, αλλά έπειτα από τέσσερα λεπτά, με on field review και τη χρήση του VAR (Σπυρίδων Ζαμπάλας, Ηλίας Κωνσταντίνου), το γκολ ακυρώθηκε για οφσάιντ. 

Απόφαση που προκάλεσε εντονότατες διαμαρτυρίες από πλευράς γηπεδούχων. Προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τον αποσυντονισμό, ο Μπράντον Τόμας (35’) λίγο έλειψε να χριστεί σκόρερ - στο δεξί δοκάρι της εστίας του Κόστιστς σταμάτησε το δυνατό δεξί σουτ του Ισπανού.  

Στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους, ο ΠΑΟΚ έφτασε εν τέλει σε δεύτερο γκολ - από ακόμη ένα λάθος των γηπεδούχων. Στο παράλληλο γύρισμα του Ντεσπόντοφ από τα δεξιά, ο Τάσος Τσοκάνης αντί να διώξει έστρωσε την μπάλα στον Μουργκ που με τρομερό αριστερό σουτ έκανε το 0-2 - όγδοο φετινό γκολ του Αυστριακού στη Super League.  

Δευτερόλεπτα αργότερα, ο Σουαλιό Μεϊτέ διέσχισε ανενόχλητος το μισό γήπεδο με την μπάλα στα πόδια, ωστόσο το δυνατό σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής πέρασε πάνω από τα δοκάρια της εστίας του Κόστιτς.  

Οι όποιες πιθανότητες του Βόλου για να μπει ξανά στο ματς, εκμηδενίστηκαν στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους. Κι αν ο Κόστιτς σταμάτησε τον Μαγκομέντ Οζντόεφ στο 50', στην επόμενη φάση δεν μπόρεσε να αντιδράσει στο εξαιρετικό πλασέ του Ντεσπόντοφ - δεύτερο γκολ του Βούλγαρου. 

Οι Θεσσαλοί, προς τιμήν τους, δεν το παράτησαν το ματς. Μάλιστα, στο 58', από υπέροχη προσπάθεια του Γκλάβτσιτς, ο Ντέλετιτς πλάσαρε προ του Ντόμινικ Κοτάρσκι για το 1-3. 

Ο Βόλος σκόραρε για πρώτη φορά κόντρα στον ΠΑΟΚ αλλά λίγα λεπτά μετά και ο Τάισον σκόραρε για πρώτη φορά στη Super League - σουτ με το αριστερό με την μπάλα να κοντράρει και στον Σιέλη και να ξεγελάει τον Κόστιτς. 

Ο ΠΑΟΚ έχασε στη συνέχεια αρκετές ευκαιρίες να φτάσει και σε πέμπτο γκολ, το οποίο ήρθε στο 89' με τον Τζίμα, από κλέψιμο και ασίστ του Τάισον. Με μία ακόμη επιβλητική εμφάνιση, οι τρεις βαθμοί μπήκαν στο σακούλι, με την ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου να παραμένει στην κορυφή και να περιμένει ένα... δώρο από τον Αστέρα Τρίπολης που αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό. Ο Βόλος, από την άλλη, έφτασε τις έξι σερί ήττες και τα περιθώρια έχουν αρχίσει να στενεύουν . 

Διαιτητής: Αλέξανδρος Κατσικογιάννης (Ηπείρου)  
Κίτρινες: Καλογερόπουλος, Μωραϊτης - Μιχαηλίδης.  

Οι συνθέσεις:  

ΒΟΛΟΣ ΝΠΣ (Άνχελ Λόπεθ): Κόστιτς, Μύγας, Ράσιτς, Καλογερόπουλος (46’ Κίτσιος), Λούνα (46’ Ασεχνούν), Τσοκάνης (62' Μπερτόγλιο), Σιέλης, Μπαριέντος (79' Μεταξάς), Γκλάβτσιτς, Ντέλετιτς, Μωραϊτης.  

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Κοτάρσκι, Σάστρε, Κεντζιόρα, Μιχαηλίδης, Μπάμπα, Μεϊτέ (90' Τσιγγάρας), Οζντόεφ (76' Σβαμπ), Μουργκ (68' Μάρκος Αντόνιο), Τάισον, Ντεσπόντοφ (68' Α. Ζίβκοβιτς), Μπράντον (75' Τζίμας).  

 

  22 January, 2024 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα