Στο εδώλιο από σήμερα Τσουκάτος και άλλοι 63 για τις «χρυσές» μίζες της Siemens

  24 February, 2017 ΚΟΣΜΟΣ
Στο εδώλιο από σήμερα Τσουκάτος και άλλοι 63 για τις «χρυσές» μίζες της Siemens

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα 64 άτομα θα δικαστούν για τη σύμβαση 8002 που υπεγράφη το 1997 μεταξύ του ΟΤΕ και της γερμανικής εταιρείας και αφορούσε τα ψηφιακά κέντρα του Οργανισμού.

Δεκατρία χρόνια μετά την αποκάλυψη του μεγάλου σκανδάλου των «μαύρων» ταμείων της Siemens, η υπόθεση που πέρασε από «40 κύματα» μέχρι τελικώς να φτάσει στο ακροατήριο, αναμένεται, να ξεκινήσει σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. 

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα 64 άτομα θα δικαστούν για τη σύμβαση 8002 που υπεγράφη το 1997 μεταξύ του ΟΤΕ και της γερμανικής εταιρείας και αφορούσε τα ψηφιακά κέντρα του Οργανισμού. 

Μεταξύ αυτών, οι φυγόδικοι Μιχάλης Χριστοφοράκος και Χρήστος Καραβέλλας, ο Πρόδρομος Μαυρίδης, πρώην διευθυντικό στέλεχος της SIEMENS ΕΛΛΑΣ και διαχειριστής, στην προ Χριστοφοράκου εποχή, του “μαύρου” χρήματος που προορίζονταν για υπαλλήλους του ΟΤΕ, 13 Γερμανοί πρώην στελέχη της μητρικής εταιρίας, ο Γαλλοελβετός τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Όσβαλντ που “ξέπλενε” τα χρήματα των δωροδοκιών και μόνο ένα πολιτικό πρόσωπο: Ο Θόδωρος Τσουκάτος.

H διαδρομή

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη του σκανδάλου, ξεκίνησε το 2004 όταν σύμφωνα με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, η εταιρεία SIEMENS, κυρίαρχη στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, φέρονταν να διακινεί άνομο χρήμα από τα «μαύρα ταμεία» της για τη σύναψη συμβάσεων όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες του Εξωτερικού. 

Υπό την πίεση αυτών των δημοσιευμάτων το Νοέμβριο του 2006 ξεκίνησε εκτενής έρευνα από την Εισαγγελία του Μονάχου για τον καταλογισμό τυχόν ποινικών ευθυνών κατά στελεχών και υπαλλήλων της «SIEMENS AG» και των λοιπών θυγατρικών της.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η εταιρεία δαπάνησε από το 1999 έως το 2006 1,3 δισ. ευρώ σε δωροδοκίες για να εξασφαλίζει συμβόλαια σε διάφορες χώρες, προκαλούν αίσθηση σε όλο τον κόσμο.

Το σκάνδαλο “αγγίζει” και την Ελλάδα καθώς στελέχη της πολυεθνικής ισχυρίζονται ενώπιον των γερμανικών δικαστικών αρχών ότι “ωφέλιμες” πληρωμές ύψους 130 εκατομμυρίων μάρκων είχαν ως αποδέκτες Έλληνες προκειμένου να έχει “προβάδισμα” η εταιρεία στους κρατικούς διαγωνισμούς.

Ήδη ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών και νυν αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είχε δώσει παραγγελία στον σημερινό οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί η βασιμότητα των καταγγελιών.

Στο “μικροσκόπιο” του κ. Αθανασίου μπαίνουν μια σειρά συμβάσεων που είχαν υπογραφεί από το 1999 μεταξύ της Siemens Ελλάς και του Ελληνικού Δημοσίου όπως η σύμβαση 8002 του 1997 για την προμήθεια των ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ, το σύστημα C4I για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004,το πρόγραμμα τηλεπικοινωνιών "Ερμής" του Ελληνικού Στρατού, η κατασκευή τμημάτων του προαστιακού, καθώς και προμήθειες δημόσιων νοσοκομείων.

Πολλά στοιχεία άντλησε τότε ο κ. Αθανασίου από την έκθεση της αμερικανικής δικηγορικής εταιρείας Debevoise & Plimpton στην οποία, υπό το βάρος των αποκαλύψεων, ανέθεσε η Ελεγκτική Επιτροπή του Διοικητικού Συμβουλίου της «SIEMENS AG» (ανεξάρτητα από τις παράλληλες έρευνες των δημοσίων αρχών) να προχωρήσει σε εσωτερικό έλεγχο με σκοπό να διερευνηθεί η πιθανή τέλεση αξιόποινων πράξεων από διευθυντικά στελέχη της εταιρείας.

Οι “εξαφανίσεις”

Η έρευνα της Debevoise αποκάλυψε τεράστια διακίνηση “μαύρου” χρήματος μέσω εξωχώριων εταιριών, παρένθετων προσώπων, εικονικών τιμολογίων και δεκάδων τραπεζικών λογαριασμών.

Μεταξύ των προσώπων που κλήθηκαν τότε ενώπιον του εισαγγελικού λειτουργού προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις ήταν και ο Θεόδωρος Τσουκάτος, πρώην στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη, ο οποίος παραδέχτηκε τον Ιούνιο του 2008 ότι το 1999 έλαβε ένα εκατομμύριο μάρκα από τη Siemens, υποστηρίζοντας ωστόσο πως τα χρήματα αυτά σταδιακά μπήκαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ.

Τον Ιούλιο του 2008 ο εισαγγελικός λειτουργός ολοκληρώνει την προκαταρκτική έρευνα με την άσκηση κακουργηματικών διώξεων. Η δικογραφία διαβιβάζεται στον 4ο ειδικό ανακριτή Νίκο Ζαγοριανό.

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς του νέα στοιχεία προστίθενται στον δικαστικό φάκελο που προέρχονται είτε από τη γερμανική δικαιοσύνη, είτε από μάρτυρες που αποφάσισαν να ανοίξουν το στόμα τους όπως η γραμματέας του Μ.Χριστοφοράκου, Κατερίνα Τσακάλου, είτε από τις εφόδους που πραγματοποίησε ο κ.Ζαγοριανός σε σπίτια και γραφεία εμπλεκόμενων στην υπόθεση. 

Κατά τη διάρκεια αυτών των εφόδων κατασχέθηκαν και τα προσωπικά ημερολόγια του Χριστοφοράκου. Η ανάγνωσή τους αποκαλύπτει σχέσεις του με πολιτικούς της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι κατά καιρούς έγιναν αποδέκτες και ακριβών δώρων, κατασκευής Siemens...

Ο κ.Ζαγοριανός, 8 μήνες αφότου ξεκίνησε την ανάκριση, αρχίζει να στέλνει κλήσεις προς απολογία σε εμπλεκόμενους στη σύμβαση 8002 του ΟΤΕ και στο C4I. Μεταξύ αυτών που καλεί είναι οι άλλοτε ισχυροί άνδρες της Siemens ΕΛΛΑΣ Μιχάλης Χριστοφοράκος και Χρήστος Καραβέλλας. 

Ο πρώτος, μετά από προθεσμία που είχε λάβει, έπρεπε να απολογηθεί στις 20 Μαΐου του 2009 ως κατηγορούμενος για δύο κακουργήματα στην υπόθεση της σύμβασης 8002. 

Ωστόσο δεν εμφανίζεται ενώπιον του κ.Ζαγοριανού κι έτσι εκδίδεται ένταλμα σύλληψής του.

Λίγες μέρες μετά, ο Μ. Χριστοφοράκος βρίσκεται ενώπιον των γερμανικών αρχών, όπου, προκειμένου να καταστεί εκεί κατηγορούμενος και να μην εκδοθεί στην Ελλάδα, καταθέτει ότι υπήρξαν δωροδοκίες κομμάτων και κρατικών λειτουργών στη χώρα μας. 

Οι γερμανικές αρχές αρνήθηκαν την έκδοσή του για τις κατηγορίες που αιτήθηκε η Ελλάδα και τον καταδικάζουν μόνο για πλημμεληματική δωροδοκία.

Πριν κατακάτσει ο “κουρνιαχτός” από την διαφυγή Χριστοφοράκου η «εξαφάνιση», λίγες ημέρες μετά, στις 29 Μαϊου, και του Χρήστου Καραβέλλα δυναμιτίζει την έρευνα του κ. Ζαγοριανού. 

Ο ανακριτής εκδίδει εντάλματα σύλληψης για τη σύζυγο και τις κόρες τού πρώην οικονομικού διευθυντή της SIEMENS ΕΛΛΑΣ. 

Μετά τις απολογίες τους, η σύζυγος και η μεγαλύτερη κόρη του κρίνονται προφυλακιστέες ενώ στις άλλες δύο κόρες επιβάλλονται περιοριστικοί όροι με χρηματικές εγγυήσεις ενός εκατομμυρίου ευρώ, ποσό που τελικώς μειώνει στις 30.000 ευρώ, με βούλευμά του, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Τότε μεγάλη μερίδα του Τύπου και της αντιπολίτευσης κάνει λόγο για “παιδομάζωμα” ενώ ένα έγγραφο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουρουγουάης προς το Ελληνικό ΥΠΕΞ αποκαλύπτει πως ο Χρήστος Καραβέλλας είχε περάσει από εκεί.

Οι “εξαφανίσεις” όμως συνεχίζονται. Αρχές Ιουνίου 2009 απολογείται στον ανακριτή ο πρώην πρόεδρος της ελληνικής SIEMENS και πρώην μεγαλοστέλεχος της μητρικής εταιρίας, Φόλκερ Γιουνγκ, ο οποίος αφήνεται ελεύθερος με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρέωση εμφάνισης στο Αστυνομικό τμήμα Πάρου, όπου δηλώνει μόνιμη κατοικία. Ο κ. Γιουνγκ, ενάμιση χρόνο μετά, τον Νοέμβριο του 2010, διαφεύγει “ανενόχλητος” στη Γερμανία.

Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν πολιτικό και δικαστικό σεισμό με τον ανακριτή Ζαγοριανό να βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα».

Το Σεπτέμβριο του 2009 μετά τη σύγκλιση της Ολομέλειας των Εφετών, η δικογραφία αφαιρείται από τον κ.Ζαγοριανό και ανατίθεται η κύρια ανάκριση, λόγω μείζονος σπουδαιότητας της υπόθεσης, στους εφέτες-ειδικούς ανακριτές Μαρία Νικολακέα, Ιωάννη Φιόρακη και Νίκο Πιπιλίγκα Οι 3 δικαστικοί λειτουργοί αρχίζουν να ασχολούνται επί της ουσίας με την υπόθεση την Άνοιξη του 2010. 

Έως τότε δεν είχαν δυνατότητα να ενημερωθούν από τη ογκωδέστατη δικογραφία που είχε σχηματιστεί, αφού αυτή φωτοτυπούνταν προκειμένου αντίγραφό της να διαβιβαστεί στη Βουλή μετά την απόφαση του Κοινοβούλιου για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Ανάκριση

Παράλληλα με την εξεταστική οι εφέτες ειδικοί ανακριτές προχωρούσαν την έρευνά τους αποστέλλοντας δεκάδες αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε χώρες του εξωτερικού και εξετάζοντας πλειάδα μαρτύρων. 

Το πρώτο σκέλος της υπόθεσης που έκλεισαν ήταν η δωροδοκία του Τάσου Μαντέλη καθώς η δικογραφία για τον πρώην υπουργό υπό το φόβο της παραγραφής των αδικημάτων διαχωρίστηκε από αυτήν που αφορούσε τη σύμβαση 8002 η οποία υπεγράφη επί θητείας του στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, το 1997.

Το Σεπτέμβριο του 2013 το Συμβούλιο Εφετών εκδίδει παραπεμπτικό βούλευμα για τον πρώην υπουργό και 4 ακόμη πρόσωπα που φέρονται να τον διευκόλυναν στο ξέπλυμα των 450.000 μάρκων που κατηγορείται ότι έλαβε από τα “μαύρα” ταμεία της Siemens.

Η δίκη ξεκινά δύο μήνες μετά, αλλά προχωρά με ρυθμούς “χελώνας”. Έτσι φτάνουμε στον Νοέμβριο του 2015 όταν και έγινε η τελευταία συνεδρίαση πριν ξεκινήσει η αποχή των δικηγόρων που κράτησε μέχρι τον Ιούνιο, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί ούτε οι απολογίες κατηγορουμένων. Ο θάνατος του προέδρου του δικαστηρίου το καλοκαίρι του 2016 και η μη πρόβλεψη για αναπληρωματική έδρα ακυρώνει όλη τη διαδικασία η οποία ξεκίνησε πάλι λίγους μήνες μετά.
Στο μεταξύ, είχε εκδοθεί και το παραπεμπτικό βούλευμα για το βασικό σκέλος της υπόθεση, τη σύμβαση 8002.

Η δίκη προσδιορίζεται για τον Νοέμβριο του 2015. Ωστόσο λόγω των όσων μεσολάβησαν από τότε όπως η αποχή δικηγόρων, αλλά και η μη μετάφραση του παραπεμπτικού βουλεύματος στη μητρική γλώσσα των αλλοδαπών κατηγορουμένων, θα ξεκινήσει-εκτός άλλου απροόπτου-σήμερα.

 

real.gr

 

  24 February, 2017 ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα