Στο Άη Γιάννη Αμαρίου «Το Αμάρι στις φλόγες»

mesaralive.gr  15 August, 2017 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Στο Άη Γιάννη Αμαρίου «Το Αμάρι στις φλόγες»

«Ο δύσκολος και αιματοβαμμένος δρόμος της λευτεριάς», στα ιερά χώματα της αμαριώτικης γης, «ανοίχτηκε» στον Άη Γιάννη Αμαρίου, στην προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ των Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη «Το Αμάρι στις φλόγες».

Εκατοντάδες άτομα (κάθε ηλικίας), ο μόνιμος πληθυσμός του χωριού, απόδημοι, καθώς και άνθρωποι από γειτονικά χωριά της επαρχίας αλλά και περιοχών του Ηρακλείου, «αγκάλιασαν» την εκδήλωση που διοργάνωσε ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος με την αμέριστη στήριξη των Αηγιαννιωτών της Αθήνας. Άπαντες παρακολούθησαν συγκλονισμένοι τα αποτρόπαια εγκλήματα των φονιάδων του Χίτλερ στα χωριά του Κέντρους.

«Έτσι διδάσκεται η Ιστορία, βιωματικά», σχολίασε ο κ. Αδάμ Παραδεισανός. «Οι φρικαλεότητες αυτές δεν θα σβήσουν ποτέ», πρόσθεσε. Ο πρώην δήμαρχος και αντιδήμαρχος Αμαρίου επανέλαβε την ανάγκη «να μεταφερθούν αυτές οι γνώσεις στις νέες γενιές για να αποτραπούν στο μέλλον ανάλογα περιστατικά», ενώ συνεχάρη για ακόμη μια φορά τους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ, διότι «τόλμησαν να κάνουν κάτι που κανείς άλλος δεν τόλμησε να κάνει μέχρι σήμερα».

‘Έχοντας ζήσει στη Γερμανία κι έχοντας διατηρήσει επαφές με την κοινωνική πραγματικότητα της χώρας, ο πρώην δήμαρχος και αντιδήμαρχος Αμαρίου σημείωσε ότι οι περισσότεροι Γερμανοί που ξέρουν Ιστορία «δεν νιώθουν περήφανοι γι’ αυτά που έγιναν τότε». Ασχέτως αν το εκδηλώνουν ή όχι…

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο εκπαιδευτικός κ. Κώστας Παραδεισανός, ο οποίος απευθυνόμενος στους Γιάννη Κανελλάκη και Μανολη Παντινάκη είπε: «Ηχούν ακόμη στ’ αυτιά μας οι θρήνοι . Σας τιμάει και μας τιμάει η δουλειά σας. Το Αμάρι σας ευγνωμονεί για την τιμή μνήμης στους εθνομάρτυρες του τόπου μας».

Τη θυσία του Αρκαδίου με την αντίστοιχη του Αμαρίου κατάφερε να «παντρέψει» και να ταυτίσει στον σύντομο χαιρετισμό του ο στρατηγός εν αποστρατεία της ΕΛ.ΑΣ κ. Σταύρος Φωτάκης

«Η αποψινή(σ.σ. χθεσινή) βραδιά είναι ένα ιερό μνημόσυνο στη μνήμη των αθάνατων των χωριών του Κέντρους. Τα θύματα των ναζί στην επαρχία μας αποτελούν σύμβολα θυσίας και Ελευθερίας. Όπως συνέβη και στο Αρκάδι», υποστήριξε η «ψυχή» της «Αμαριώτικης Παρέας», η οποία με τα ριζίτικά της δίνει μια ανατριχιαστική ηχητική «πνοή» στο ντοκιμαντέρ των δύο δημοσιογράφων.

«Βγάλαμε την αλήθεια στην επιφάνεια, παρά τα εμπόδια και τις απειλές ορισμένων. Τα αψηφήσαμε όλα για να φωτίσουμε τα σκοτεινά σημεία της Ιστορίας, ώστε να διαφωτιστεί ο κόσμος και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι», ανέφερε ο Γιάννης Κανελλάκης, που μίλησε εκ μέρους των παραγωγών. Ο μαχητικός δημοσιογράφος ευχαρίστησε το κοινό και τους διοργανωτές της εκδήλωσης, επισημαίνοντας πως «ο καλός σας λόγος και η ηθική σας στήριξη είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο, μια ισχυρή και σημαντική ψυχική ώθηση για να συνεχίσουμε αυτό το ιερό μας καθήκον απέναντι στην πατρίδα μας».

Συμπλήρωσε επίσης ότι «πρέπει να γραφτεί επιτέλους η Ιστορία με τα αληθινά της στοιχεία. Και πρέπει κάποια στιγμή να μάθουμε να σκεφτόμαστε εθνικά και όχι κομματικά, χωρίς παρωπίδες και σκοπιμότητες για το κοινό καλό».

Συντονιστής της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία του Άη Γιάννη ήταν ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού κ. Μιχάλης Καπαρός. Το παρών στην προβολή του ιστορικού ντοκουμέντου έδωσε και ο νέος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αμαριωτών Αττικής κ. Νίκος Κραουνάκης

 

mesaralive.gr  15 August, 2017 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα