Σταφύλια: 50% κάτω η παραγωγή κρασιού στην Κρήτη

neakriti.gr  19 September, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Σταφύλια: 50% κάτω η παραγωγή κρασιού στην Κρήτη

Πάνω από το 50% στην Κρήτη και 70% σε ολόκληρη τη χώρα εκτιμάται ότι θα φτάσει φέτος η μείωση του κρασιού, με τις εισαγωγές κρασιών από άλλες χώρες να είναι προ των πυλών, ενώ υπάρχουν και καταγγελίες για την Κόρινθο, ότι κάποιοι παίρνουν τα... απόρωγα των συσκευαστηρίων επιτραπέζιου σταφυλιού και τα διαθέτουν σε οινοποιεία, για την παραγωγή κρασιού το οποίο - πέρα από την παρανομία της πράξης αυτής - θα είναι αμφιβόλου ποιότητας, λόγω ακόμα και χημικής επιβάρυνσης των συγκεκριμένων σταφυλιών.

Δε γίνονται αυτά στην Κρήτη, αφού τα επιτραπέζια ήταν ελάχιστα, σύμφωνα με αγροτικά στελέχη που μίλησαν στη “Νέα Κρήτη”, αλλά που ξεκαθαρίζουν ότι παρόμοια φαινόμενα μπορεί να μην είχαμε φέτος στο νησί μας, τα είχαμε όμως σε προηγούμενα χρόνια!

«Από 5,5 χιλιάδες τόνους οινοσταφύλων που πήραμε πέρυσι, φέτος δε νομίζω να ξεπεράσουμε τους 2 χιλιάδες τόνους», λέει χαρακτηριστικά στο neakriti.gr, εκφράζοντας τον προβληματισμό του ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς.

Μέχρι πριν από λίγο καιρό, η διοίκηση της ΕΑΣΗ δήλωνε συγκρατημένη αισιοδοξία, ανοίγοντας το οινοποιείο της στην Παλιανή, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι μεγαλύτερες τιμές που έδινε σε σχέση με πέρυσι θα λειτουργούσαν δελεαστικά για τους παραγωγούς. Τώρα αυτό που διαπιστώνουν, σύμφωνα με τον Σταύρο Γαβαλά, είναι ότι «τα σταφύλια φέτος είναι λίγα. Η χρονιά παραγωγικά για τα σταφύλια είναι πολύ δύσκολη, όπως θα είναι και για τις ελιές. Δε λέω πως είναι η αρχή του τέλους για τον κρητικό αμπελώνα. Ξέρω όμως ότι πολλοί παραγωγοί δηλώνουν αποφασισμένοι να εγκαταλείψουν τα αμπέλια τους»...

Ο Σταύρος Γαβαλάς μάς αποκαλύπτει τις προθέσεις της διοίκησης της οργάνωσης να προχωρήσει στο επόμενο διάστημα σε μια προσπάθεια συνάντησής της με τον Ηρακλειώτη υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη.

«Ήδη έχουμε ζητήσει συνάντηση, αλλά με όλα αυτά που συμβαίνουν στη Θεσσαλία, ο υπουργός έχει πολλά στο κεφάλι του. Όμως, μόλις βρεθεί ο χρόνος, θα προσπαθήσουμε να συναντηθούμε μαζί του, για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε», σύμφωνα με τον συνεταιριστή.

Μητρικές φυτείες στην Κρήτη

Ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ, Σταύρος Γαβαλάς, τόνισε κατηγορηματικά: «Έπρεπε να υπήρχαν μητρικές φυτείες ανά περιοχή. Να δούμε τι ευδοκιμεί. Τι αντέχει. Έπρεπε να είχαν γίνει πολλά πράγματα εδώ και πολλά χρόνια. Όμως, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Θα έπρεπε όλοι μας που είμαστε υπεύθυνοι να είχαμε πειραματιστεί πάνω στο αμπέλι, για να ξέρουμε τι γίνεται. Δεν το κάναμε. Ο παραγωγός το κάνει μόνος του. Πάει και παίρνει τα φυτά για τα οποία άκουσε και πάει και τα φυτεύει. Δε γίνεται όμως έτσι»...

«Όλοι θα εγκαταλείψουν τον κρητικό αμπελώνα»

Μιλώντας στο neakriti.gr , ο γεωπόνος-βιοκαλλιεργητής Γιώργος Σαρόγλου, με 80 στρέμματα οιναμπέλων στη διάθεσή του, εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για την κατάσταση που βιώνουν φέτος οι αμπελουργοί της Κρήτης και τονίζει κατηγορηματικά πως ακόμα και ο ίδιος προβληματίζεται έντονα και δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την «επόμενη μέρα»...

«Ακόμα κι εγώ, με τεράστιες επενδύσεις στην αμπελουργία, σκέφτομαι πολύ σοβαρά την “επόμενη μέρα”. Πώς θα ανταπεξέλθω στις καλλιεργητικές απαιτήσεις. Ειδικά εμείς που ασχολούμαστε με τη βιολογική γεωργία, είχαμε καταστροφές στο 80%... Τόσο από τη χολέρα και τον περονόσπορο όσο και από τον καύσωνα με γενικότερα από την κλιματική αλλαγή τελματώσαμε. Χρειαζόμαστε σίγουρα κάποια βοήθεια από το κράτος», τόνισε.

Καταλήγοντας, ο κ. Σαρόγλου έκανε λόγο για μία σοβαρή και αξιόλογη προσπάθεια των οινοποιών στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια για την παραγωγή ποιοτικού κρασιού. Όλη αυτή η πρόοδος στο κρασί της Κρήτης φέτος κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα, αφού θεωρείται σίγουρο ότι θα χαθούν πολλές αγορές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του προϊόντος.

«Ξεφόρτωναν απόρωγα από συσκευαστήριο της Κορίνθου σε οινοποιείο»

«Είδα νταλίκες από την Κόρινθο παρανόμως και παρατύπως να ξεφορτώνουν σε συγκεκριμένο οινοποιείο απόρωγα για την παραγωγή κρασιού», καταγγέλλει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της ΚΕΣΟΕ Χρήστος Μάρκου, τονίζοντας πως ήδη έχει προχωρήσει σε διερεύνηση της υπόθεσης, αλλά γενικότερα και σε άλλες καταγγελίες του, όπως λέει, δεν υπάρχει από τον αρμόδιο κρατικό μηχανισμό η ανάλογη κινητοποίηση.

Σύμφωνα με τον παλαίμαχο αγροτοσυνεταιριστή, που διατελεί πρόεδρος της κορυφαίας οργάνωσης για ένατη συνεχή θητεία, αυτές οι “μπουγάδες” γίνονται σε όλη τη χώρα, σε βάρος των συμφερόντων των αμπελουργών, που πληρώνονται τα σταφύλια τους σε εξευτελιστικές τιμές.

Στο μεταξύ, στο ερώτημά μας για εισαγωγές κρασιών από άλλες χώρες, τα οποία και μπορεί και να ελληνοποιούνται σε μεγάλο ποσοστό, αφού δε γίνονται οι αναγκαίοι έλεγχοι, ο Χρήστος Μάρκου απάντησε: «Εισαγωγές κρασιών που ελληνοποιούνται “εν πλω” ακόμα δεν έχουν αρχίσει. Αυτές θα γίνουν αργότερα. Μόλις δουν τα οινοποιεία τι ανάγκες υπάρχουν, τότε θα δούμε αυτά τα κρασιά να έρχονται. Στο μεταξύ, είμαστε εντελώς απογοητευμένοι. Κάναμε μια σύσκεψη προ ημερών. Ζητάμε μέτρα, αλλά δε βλέπουμε να γίνεται κάτι».

«Αν είχαμε επιτραπέζια, θα γίνονταν κι εδώ»...

«Επειδή φέτος τα επιτραπέζια είναι ελάχιστα, οι απορωγώσεις δεν πάνε σε οινοποιεία», λένε στη “Νέα Κρήτη” τόσο ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Σταύρος Γαβαλάς, όσο και ο αμπελουργός Ναπολέων Λουκαδάκης.

Για την εγκατάλειψη, ο Ναπολέων Λουκαδάκης λέει ότι «το αντίθετο θα πρέπει να γίνει. Να βοηθήσει το κράτος να πάμε σε περισσότερες φυτεύσεις ποικιλιακών σταφυλιών. Η αλήθεια είναι ότι σήμερα, με τις τιμές που έχει το ελαιόλαδο, δεν ακούς τίποτα άλλο. “Θα ξεπατώσω τα αμπέλια και θα βάλω ελιές”. Αλλά αυτό θα ήταν ένα ολέθριο σφάλμα», κατέληξε ο Ναπολέων Λουκαδάκης.

Υπάρχει μελέτη για τον περονόσπορο

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις για τον περονόσπορο, ο Χρήστος Μάρκου είπε: «Υπάρχει μία μελέτη του Μανόλη Σταυρακάκη που έγινε το 2011 με πρωτοβουλία της ΚΕΟΣΟΕ τότε. Και αυτή η πρωτοβουλία μάς βγήκε σε καλό. Την ενέκρινε η Ε.Ε. Τώρα δεν ξέρω κατά πόσο υπάρχουν οι προϋποθέσεις και μετά τις εξελίξεις στη Θεσσαλία, να έχουμε ανάλογη θετική εξέλιξη σε αυτό το θέμα. Μακάρι. Εμείς πάντως το παλεύουμε»...

Να σημειωθεί ότι για τον περονόσπορο του 2011 αποζημιώσεις δόθηκαν στην Κρήτη, αλλά με καθυστέρηση μερικών ετών.

«Πάμε σε εγκατάλειψη»...

Μάλιστα, ο ίδιος είπε πως «επειδή όλος ο κόσμος πια δηλώνει αποφασισμένος να εγκαταλείψει τα αμπέλια του, ας πούμε τουλάχιστον κι εμείς σε σχετικό πρόγραμμα των Γάλλων, ώστε τουλάχιστον να λάβουμε και σχετική πριμοδότηση για την οριστική εγκατάλειψη των αμπελιών μας»...

 

neakriti.gr  19 September, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα