Στα ύψη οι διεθνείς τιμές του ελαιόλαδου – Αύξηση άνω του 100%, απογειώθηκαν οι κλοπές

  19 September, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Στα ύψη οι διεθνείς τιμές του ελαιόλαδου – Αύξηση άνω του 100%, απογειώθηκαν οι κλοπές

Όπως αναφέρει το CNBC η διεθνείς τιμές του ελαιόλαδου απογειώθηκαν στα 8.900 δολάρια ανά τόνο τον Σεπτέμβριο λόγω της «έντονης ξηρασίας» στη Μεσόγειο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Ήδη η μέση τιμή τον Αύγουστο ήταν κατά 130% υψηλότερη σε σύγκριση με τον περασμένο χρόνο και δεν δείχνει «σημάδια υποχώρησης», λέει το USDA.

Η ξηρασία σε Ισπανία, Ελλάδα και Ιταλία
Η Ισπανία, μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας ελαιόλαδου στον πλανήτη, επλήγη επί μήνες από σφοδρή ξηρασία, ενώ φέτος κατέγραψε το τρίτο θερμόμετρο καλοκαίρι της με μέση θερινή θερμοκρασία κατά 1,3 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη των κανονικών επιπέδων, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία ΑΕΜΕΤ της χώρας.

Στοιχεία της εταιρείας Mintec καταγράφουν υποχώρηση σε περίπου 610.000 τόνους της παραγωγής ελαιόλαδου στην Ισπανία την πρόσφατη περίοδο – δηλαδή μια πτώση άνω του 50% σε σύγκριση με τα συνηθισμένα επίπεδα των 1,3 έως 1,5 εκατομμυρίων τόνων.

Κι όπως επεσήμανε ο αναλυτής της Mintec, Κάιλ Χόλαντ, στο CNBC, στην περίπλοκη αυτή κατάσταση έρχονται να προστεθούν «ανησυχίες για μειωμένη παραγωγή σε άλλες μεγάλες ελαιοπαραγωγούς χώρες της Ευρώπης, περιλαμβανομένων της Ιταλίας και της Ελλάδας, όπου συνεχίζονται οι συνθήκες ξηρασίας».

Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι ο δεύτερος και ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιόλαδου στον πλανήτη, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, έναν διακυβερνητικό οργανισμό, τα μέλη του οποίου αντιπροσωπεύουν πάνω από το 98% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου.

Κλοπές ελαιόλαδου στην Ισπανία
Οι τιμές του ελαιόλαδου στην Ανδαλουσία της Ισπανίας εκτοξεύτηκαν στα 8,45 ευρώ το κιλό τον Σεπτέμβριο, -άνοδο της τάξης του 111% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για την «υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ για το ισπανικό ελαιόλαδο», όπως δείχνουν τα στοιχεία της Mintec τα τελευταία 20 με 30 χρόνια.

Η εκτόξευση των τιμών του «υγρού χρυσού», ώθησε ορισμένους σε κλοπές ελαιόλαδου. Τις πρώτες πρωινές ώρες της 30ης Αυγούστου εκλάπησαν από τις εγκαταστάσεις του ελαιοτριβείου Marin Serrano El Lagar στην Ισπανία περίπου 50.000 λίτρα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου εκτιμώμενης αξίας κοντά στα 420.000 ευρώ.

Μέχρι στιγμής η αστυνομία δεν έχει συλλάβει τους κλέφτες.

Λίγες μέρες νωρίτερα κλέφτες διέρρηξαν τις εγκαταστάσεις του ελαιοτριβείου Terraverne, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Mundo και έκλεψαν 6.000 λίτρα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, αλλά και Η/Υ, τραπέζια, ανεμιστήρες και καθίσματα.

Πότε θα τελειώσει η κρίση του ελαιόλαδου;
Φως στο τούνελ δεν διακρίνεται προς το παρόν. Όπως τόνισε ο αναλυτής της Mintec αν συνεχίσουν να εξαντλούνται λόγω της ξηρασίας τα αποθέματα ελαιόλαδου, οι προμήθειες ίσως εξαντληθούν πριν από τον Οκτώβριο, όταν φθάνουν συνήθως οι νέες σοδιές.

«Αυτό που περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση είναι η απόφαση της Τουρκίας να αναστείλει τις εξαγωγές χύμα ελαιόλαδου», κάτι που «επιδείνωσε τις ήδη περιορισμένες ποσότητες στην Ισπανία», είπε ο Χόλαντ.

Η Τουρκία, που συγκαταλέγεται επίσης στους σημαντικούς παραγωγούς ελαιόλαδου, ανέστειλε μέχρι την 1η Νοεμβρίου τις εξαγωγές χύμα ελαιόλαδου, λόγω της ανόδου των διεθνών τιμών.

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

  19 September, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα