SOS από τους μετεωρολόγους: Έρχεται καύσωνας διαρκείας

  07 July, 2023 ΑΡΘΡΑ
SOS από τους μετεωρολόγους: Έρχεται καύσωνας διαρκείας

Αν η σημερινή μέρα όπου σε αρκετές περιοχές ο υδράργυρος έχει σκαρφαλώσει στους 38 βαθμούς σας φάνηκε ζεστή, μάλλον θα πρέπει να προετοιμαστείτε για ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες, καθώς φαίνεται ότι καύσωνας διαρκείας βρίσκεται προ των πυλών και θα σαρώσει τη χώρα την επόμενη εβδομάδα.

Μπορεί το Σαββατοκύριακο να υπάρξει μία μικρή πτώση της θερμοκρασίας σε σχέση με σήμερα, ωστόσο από την ερχόμενη εβδομάδα οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για κύμα καύσωνα που θα σαρώσει τη χώρα, το οποίο ενδεχομένως να έχει και μεγάλη διάρκεια.

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης τόνισε ότι τα επόμενα 24ωρα μία θερμή αέρια μάζα από την Αφρική αναμένεται να απασχολήσει το δυτικό τμήμα της Μεσογείου με άνοδο της θερμοκρασίας.

Μπορεί η συγκεκριμένη θερμή αέρια μάζα να μη φαίνεται να επηρεάζει τη χώρα μας σύμφωνα με τα μοντέλα πρόβλεψης μέχρι και την Κυριακή, ωστόσο η αναθεώρησή τους – όπως αναφέρει, θα δείξει εάν τμήμα αυτής θα φτάσει στη χώρα μας με αποτέλεσμα να ανεβάσει και άλλο τη θερμοκρασία.

Τη Δευτέρα και κυρίως την Τρίτη αναμένεται να είναι υποφερτές οι θερμοκρασίες, ωστόσο από την Τετάρτη, ο  υδράργυρος θα αρχίσει να παίρνει την ανηφόρα με αποτέλεσμα μεσοβδόμαδα να αντιμετωπίσουμε το πρώτο κύμα καύσωνα του φετινού καλοκαιριού το οποίο σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία φαίνεται να έχει διάρκεια και ίσως κρατήσει μέχρι τα τέλη της άλλης εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναούτογλου, την επόμενη εβδομάδα, και από την Τρίτη ο υδράργυρος θα αρχίσει να σκαρφαλώνει και πάλι δείχνοντας 38αρια σε αρκετές περιοχές,  ενώ από την Τετάρτη και  τις επόμενες ημέρες, η θερμοκρασία θα ανέβει και άλλο δημιουργώντας συνθήκες καύσωνα που ενδεχομένως να διαρκέσουν έως και τα τέλη της εβδομάδας. 

Πού «άγγιξε» ο υδράργυρος τους 39 βαθμούς

Χθες, Πέμπτη καταγράφηκαν υψηλές θερμοκρασίες σε αρκετές περιοχές της χώρας, με τον υδράργυρο να φτάνει ακόμη και τους 38,7 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με το meteo, υψηλές θερμοκρασίες επικράτησαν στη χώρα το μεσημέρι της Πέμπτης 06/07. Οι περιοχές με τις υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες ήταν η Αργολίδα (Κρανίδι – 38.7°C), η Φωκίδα (Άμφισσα – 36.8°C), το Ηράκλειο (Γόρτυνα Ηρακλείου – 36.7°C), η Πέλλα (Γιαννιτσά – 36.6°C) και η Αττική (Χαροκόπειο Καλλιθέας – 36.5°C).

Στο χάρτη της εικόνας που ακολουθεί παρουσιάζεται η μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών /meteo.gr. Όπως προκύπτει από τις επιπλέον πληροφορίες που παρέχονται στην εικόνα, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 30oC σε 335 από τους 477 επί του παρόντος ενεργούς σταθμούς του δικτύου (ποσοστό ~70%) και τους 35oC σε 50 σταθμούς (ποσοστό ~10%).

 

  07 July, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα