Σε ποια χώρα η τιμή της ντομάτας ξεπέρασε αυτή της… βενζίνης – Εκτόξευση» κατά 445%

https://www.newmoney.gr/  08 July, 2023 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Σε ποια χώρα η τιμή της ντομάτας ξεπέρασε αυτή της… βενζίνης – Εκτόξευση» κατά 445%

Ο πληθωρισμός και η ακρίβεια στα τρόφιμα φαίνεται να μην έχουν... συνόρα καθώς σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό επηρεάζουν όλες τις χώρες και προκαλούν «πονοκέφαλο» στις κυβερνήσεις που προσπαθούν με διάφορα μέτρα στήριξης να πιέσουν τις τιμές προς τα κάτω. Οι τιμές  στα τρόφιμα και ειδικά σε φρούτα και λαχανικά είναι ιδιαίτερα υψηλές. Στη χώρα μας,  η μεταβολή στα νωπά φρούτα από τον Μάιο διαμορφώθηκε στο +28,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ. Η κατάσταση όμως είναι απείρως χειρότερη στην Ινδία και ειδικότερα σε ότι αφορά τη τιμή της ντομάτας, με το Bloomberg να κάνει λόγο για «άλμα» 445% στην τιμή της.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τιμές της ντομάτας στην Ινδία έχουν εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, με τη συζήτηση στα social media να επικεντρώνονται στη σύγκριση του κόστους του φρούτου με αυτό της βενζίνης, αναδεικνύοντας φυσικά νικήτρια τη ντομάτα

Η καθυστέρηση των μουσώνων, οι έντονες βροχοπτώσεις σε ορισμένες περιοχές που καλλιεργείται η ντομάτα και οι μεγαλύτερες από το κανονικό θερμοκρασίες τον περασμένο μήνα έπληξαν την παραγωγή, προκαλώντας τον πενταπλασιασμό των τιμών φέτος. Οι ντομάτες γίνονται συνήθως  πιο ακριβές κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, αλλά ο αντίκτυπος φέτος ήταν πολύ μεγαλύτερος.

Οι ντομάτες και τα κρεμμύδια είναι τόσο σημαντικά για  πολυπληθέστερο κράτος στον κόσμο,  που μια αύξηση των τιμών μπορεί να προκαλέσει ακόμη διαμαρτυρίες, σημειώνει το Bloomberg. Πράγματι, ορισμένα  κόμματα στην Ινδία έχουν χάσει στις εκλογές επειδή δεν μπορούσαν να ελέγξουν την τιμή των κρεμμυδιών, τα οποία μαζί με τις ντομάτες αποτελούν βασικά στοιχεία της καθημερινής διατροφής των πολιτών. Οι υψηλές τιμές των τροφίμων θα μπορούσαν επίσης να δυσχεράνουν τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και να διατηρήσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο.

Ένα εστιατόριο McDonald’s στο Νέο Δελχί έβγαλε ανακοίνωση με την οποία ενημέρωνε τους πελάτες του για την έλλειψη ντοματών. «Παρά τις προσπάθειές μας, δεν είμαστε σε θέση να προμηθευτούμε επαρκείς ποσότητες ντομάτας» που να περνούν τους ποιοτικούς ελέγχους, ανέφερε η ανακοίνωση.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτα με μιμίδια που σχετίζονται με τις ντομάτες. Ένα δείχνει τις ντομάτες να τρέχουν μπροστά από τη βενζίνη και το ντίζελ, ενώ ένα άλλο διαφημίζει δωρεάν iPhone με κάθε κιλό ντομάτες.

Η λιανική τιμή των ντοματών στο Νέο Δελχί την Πέμπτη ήταν 120 ρουπίες (1,45 δολάρια) το κιλό, σε σύγκριση με 22 ρουπίες στις αρχές του 2023, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το υπουργείο τροφίμων. Αντίθετα, η βενζίνη πωλούνταν περίπου 96 ρουπίες το λίτρο στην πρωτεύουσα.

Η εκτίναξη των τιμών τροφοδοτεί ακόμη και την εγκληματικότητα. Ένας αγρότης στη νότια πολιτεία Καρνατάκα κατήγγειλε την κλοπή ντοματών αξίας 150.000 ρουπιών, σύμφωνα με τους Hindustan Times.

Οι τιμές της ντομάτας συνήθως αυξάνονται κατά τη διάρκεια του Ιουνίου-Ιουλίου και στη συνέχεια ξανά τον Οκτώβριο-Νοέμβριο λόγω της μείωσης της παραγωγής δήλωσε ο Rohit Kumar Singh, αξιωματούχος του υπουργείου τροφίμων της χώρας . «Το αποκαλούμε εποχικότητα στις τιμές των εμπορευμάτων», δήλωσε. «Οι τιμές θα αρχίσουν να μειώνονται όταν αρχίσει η συγκομιδή από τον Αύγουστο».

Ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ινδία αυξήθηκε πιθανότατα στο 4% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο από 3,3% τον Μάιο, ανέφερε σε έκθεσή του ο οικονομολόγος του Bloomberg Abhishek Gupta. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται σε απότομες αυξήσεις στις τιμές των ντοματών, των οσπρίων και του ρυζιού, σύμφωνα με τα διαθέσιμα ημερήσια στοιχεία τιμών.

Οι τιμές των τοματών, των κρεμμυδιών και των πατατών συμβάλλουν σημαντικά στη μεταβλητότητα του πληθωρισμού λιανικής στην Ινδία, παρότι αποτελούν μικρό  μέρος του δείκτη, σύμφωνα με μελέτη της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας. ιαταραχές που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες και της μικρότερης ελαστικότητας της ζήτησης, αναφέρεται.

Οι νότιες και δυτικές πολιτείες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 60% της συνολικής παραγωγής ντομάτας της χώρας, στέλνουν την πλεονάζουσα σοδειά τους σε άλλες αγορές της Ινδίας ανάλογα με την εποχή.

 

https://www.newmoney.gr/  08 July, 2023 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα