Όλοι μαζί μια «γροθιά» για την εκτροπή του Πλατύ (Φωτογραφίες)

mesaralive.gr  19 January, 2017 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Όλοι μαζί μια «γροθιά» για την εκτροπή του Πλατύ (Φωτογραφίες)

Φώτο: mesaralive.gr

Η αναγκαιότητα υλοποίησης του μεγάλου έργου πνοής της Εκτροπής του Πλατύ, για το Νότιο Ρέθυμνο και τη Μεσαρά, αναδείχθηκε μέσα από την Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στις εγκαταστάσεις του ΤΟΕΒ Γ΄ Ζώνης Μεσαράς.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο ΤΟΕΒ Γ΄ Ζώνης Μεσαράς μαζί με τα άλλα ΤΟΕΒ της περιοχής. Παρόν στην ημερίδα ήταν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο κ. Καντεράκης μαζί με στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας, ο Βουλευτής του ΚΚΕ κ. Μανώλης Συντυχάκης, εκπρόσωποι των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου και του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ηγουμενίδη. Ο Πρόεδρος του ΔΣ Φαιστού κ. Γιάννης Νικολακάκης και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μοιρών κ. Κώστας Μαρκάκος, ενώ ο Δήμαρχος απουσίασε λόγω ασθένειας.

Επίσης παρόντες ήταν οι πρόεδροι και μέλη των ΤΟΕΒ της Μεσαράς, εκπρόσωπος του ΤΟΕΒ Αγίας Γαλήνης και αρκετός κόσμος.

Ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γ΄ Ζώνης Μεσαράς κ. Γιώργος Βασιλάκης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους ευχαριστώντας τους για την παρουσία τους ενώ δεν παρέλειψε να καταδικάσει τις… απουσίες βουλευτών τονίζοντας ότι οι βουλευτές θα πρέπει να είναι αντιπρόσωποι στα προβλήματα μας. Αναφερόμενος στο Φράγμα Φανερωμένης μίλησε για την δύσκολη χρονιά που διανύσαμε και την ανομβρία που  έδειξε περισσότερο από ποτέ την αναγκαιότητα της εκτροπής του Πλατύ για τον εμπλουτισμό του Φράγματος.

Από την πλευρά του ο κ. Καντεράκης  έκανε ένα μικρό ιστορικό  για τον σχεδιασμό από το 1961 μέχρι και σήμερα τονίζοντας ότι η εκτροπή του Πλατύ είναι ένα έργο πνοής για το οποίο απαιτείται πίεση προκειμένου να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι η εκτροπή του Πλατύ είναι η πρώτη προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κρήτης τονίζοντας ότι «όλοι μαζί θα διεκδικήσουμε το μεγάλο αυτό έργο». Επίσης ο κ. Αρναουτάκης σημείωσε «για εμάς είναι το πρώτο εγγειοβελτιωτικό έργο που προτείνουμε στο Υπουργείο. Θέλουμε τη στήριξη των βουλευτών και των κομμάτων γι΄ αυτό το σημαντικό αναπτυξιακό έργο. Την ερχόμενη εβδομάδα έχουμε συνάντηση στο Υπουργείο και ήδη μας έχει ζητηθεί να βάλουμε έργα σε προτεραιότητα. Το βάζουμε πρώτο, το Φράγμα είναι σε πολύ καλό σημείο για να χρηματοδοτηθεί . Είναι ευθύνη όλων μας, να γίνουν παρεμβάσεις στη Βουλή.  Με το Δήμαρχο το έχουμε συζητήσει πολλές φορές και με τους προηγούμενους δημάρχους και  για την περιφέρεια είναι πρώτος στόχος η ένταξη του μεγάλου αυτού έργου γιατί τεκμηριωμένα μπορούμε να αποδείξουμε την αναγκαιότητά του».

Ευκαιρία

Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε επίσης ότι έργα μέχρι 2.200.000 θα τα διαχειριστεί η Περιφέρεια. «Προετοιμάστε μελέτες και διεκδικήστε από την Περιφέρεια τα μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα και από το Υπουργείο θα διεκδικήσουμε τα μεγάλα». Επίσης ο κ. Αρναουτάκης σημείωσε ότι θα πρέπει να δοθεί  ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξοικονόμηση, στις αντικαταστάσεις παλαιών δικτύων και σε μικρά έργα που μπορούν να δώσουν πνοή και ανάπτυξη στην περιοχή. «Ετοιμάστε μελέτες, είναι ευκαιρία η Περιφέρεια να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα» είπε ο κ. Αρναουτάκης. Σε αυτό το σημείο ο κ. Γιώργος Βασιλάκης σημείωσε ότι ο ΤΟΕΒ Γ΄ Ζώνης Μεσαράς προετοιμάζεται για  ένα πολύ σημαντικό έργο που έχει να κάνει με την εξοικονόμηση χρημάτων που δίνονται στη ΔΕΗ με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις γεωτρήσεις.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης το λόγω πήρε και ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ κ. Συντυχάκης τονίζοντας «συντασσόμαστε με το συγκεκριμένο αίτημα  άμεσα το έργο να ενταχθεί στις βλέψεις της Κυβέρνησης»  προειδοποιώντας ωστόσο ότι σε περίπτωση που η χώρα δεν πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχος  το έργο μπορεί να σταματήσει ακόμα κι αν έχει ξεκινήσει.

Επίσης τοποθετήθηκαν: Ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Α΄ Ζώνης  και πρόεδρος του Αγροτοβιομηχανικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου κ. Βαγγέλης Τσιμπραγάκης, ο Πρόεδρος του ΔΣ Φαιστού κ. Γιάννης Νικολακάκης, ο πρόεδρος της Φανερωμένης κ. Θεοδωράκης, ο εκπρόσωπος του ΤΟΕΒ Αγίας Γαλήνης κ. Μανώλης Φουντιδάκης. Μάλιστα ο κ. Φουντιδάκης εξέφρασε το παράπονό του που δεν είχαν καλεστεί φορείς του Νότιου Ρεθύμνου και ζήτησε να ενημερώνεται  ώστε να μπορεί να ενημερώσει και τον κόσμο. Ο κ. Βασιλάκης πάντως παραδέχτηκε ότι ήταν παράλειψή του που δεν καλέστηκαν φορείς του Νότιου Ρεθύμνου.

Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι το έργο της εκτροπής του Πλατύ, θα δώσει ανάπτυξη στο Νότιο τμήμα της Κρήτης σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο και ότι χρειάζεται μεγάλη και κοινή προσπάθεια ώστε το έργο να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Μάλιστα αναμένεται το πρόγραμμα να ανοίξει το Μάρτιο του 2017 και πως αυτή την κατεύθυνση θα υπάρξει πίεση για την ένταξη του έργου. Πίεση από όλους Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, βουλευτές , ΤΟΕΒ και φορείς…

 

mesaralive.gr  19 January, 2017 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ