«Ο χιονιάς «τσάκισε» τους αγρότες και παραγωγούς  της Κρήτης»

  16 January, 2017 ΑΡΘΡΑ
«Ο χιονιάς «τσάκισε» τους αγρότες και παραγωγούς  της Κρήτης»

Σε ανακοίνωση σχετικά με τις ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί του Νομού Ηρακλείου από την επέλαση του χιονιά, προχώρησε η ΝΟΔΕ Ηρακλείου.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ήδη, με την καταστροφική αγροτική πολιτική της, οδηγήσει στην εξαθλίωση αγρότες και κτηνοτρόφους.

Θα ασκήσει ο Υπουργός τα καθήκοντα του για να προστατεύσει τον αγροτικό κόσμο ή θα παραμείνει απλός θεατής;».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:  

 

«Σε απόγνωση οι αγρότες και  παραγωγοί της Κρήτης μετά την πρωτοφανή επέλαση του χιονιά στο νησί. Ήδη, ο αγροτικός κόσμος της Κρήτης μετρά τις πληγές του και μιλά για ολοκληρωτική καταστροφή!

Το χιόνι τσάκισε στην κυριολεξία μεγάλες εκτάσεις με ελαιόδεντρα, κατέστρεψε χιλιάδες στρέμματα κηπευτικών υπαίθριων και θερμοκηπιακών καλλιεργειών, ενώ ισοπέδωσε χιλιάδες στρέμματα με αμπέλια και κατέστρεψε τις εγκαταστάσεις «αντιχαλαζιακού» διχτυού που προστάτευαν τα αμπέλια από το χαλάζι, επένδυση που είχε πραγματοποιηθεί με ίδια κεφάλαια. Παράλληλα, βέβαιη θεωρείται και η καταγραφή νεκρών ζώων. Δήμοι έχουν προχωρήσει σε εξαγγελίες ζημιών προς τον ΕΛΓΑ, ωστόσο παραμένει αδιευκρίνιστος ο χρόνος έκδοσης σχετικής οδηγίας αναφορικά με τις ζημιές.

Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζουν οι παραγωγοί του νομού Ηρακλείου καθώς οι εκτεταμένες ζημιές που υπέστησαν αποτιμώνται σε πολλές χιλιάδες ευρώ, ενώ αναμένεται να ταλαιπωρηθούν δε ακόμα περισσότερο καθώς οι αποζημιώσεις δεν θα αποδοθούν ενιαία.

Ο ΕΛΓΑ θα δώσει αποζημιώσεις  μόνο επί της ηρτημένης παραγωγής, ενώ οι αποζημιώσεις   για ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο θα καταβληθούν μέσω ΠΣΕΑ. Σημαντικό πρόβλημα συνιστά και το πως θα καταγραφούν οι ζημιές από τον ΕΛΓΑ καθώς τα κλιμάκια του είναι καθηλωμένα από τον Απρίλιο και δεν πραγματοποιούν επιτόπιες εκτιμήσεις εξαιτίας περικοπών στις μετακινήσεις τους. Αποτέλεσμα αυτών είναι η αδυναμία πραγματοποίησης ελέγχων και καταγραφής των ζημιών.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ήδη, με την καταστροφική αγροτική πολιτική της, οδηγήσει στην εξαθλίωση αγρότες και κτηνοτρόφους.

Θα ασκήσει ο Υπουργός τα καθήκοντα του για να προστατεύσει τον αγροτικό κόσμο ή θα παραμείνει απλός θεατής;    

Το ελάχιστο που οφείλει να πράξει είναι η άμεση εκκίνηση των εκτιμήσεων των ζημιών και η καταβολή αποζημιώσεων για τους παραγωγούς του ν. Ηρακλείου!».  

 

  16 January, 2017 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα