Νέα Υόρκη-Λονδίνο σε μιάμιση ώρα: To υπερηχητικό αεροπλάνο που θα φέρει επανάσταση στα ταξίδια

https://www.gazzetta.gr/  25 October, 2023 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Νέα Υόρκη-Λονδίνο σε μιάμιση ώρα: To υπερηχητικό αεροπλάνο που θα φέρει επανάσταση στα ταξίδια


Πρόκειται για ένα επιβατικό αεροσκάφος που θα είναι έτοιμο το 2029 και θα επιτρέπει σε κάποιους να «πετάγονται» για καφέ στην άλλη άκρη της Γης.

Το όνειρο των υπερηχητικών πτήσεων φαίνεται πως πλέον είναι πιο ζωντανό από ποτέ. Κι αυτό γιατί στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχει μια εταιρεία που σχεδιάζει ένα αεροπλάνο-πύραυλο, το οποίο θα κάνει τις πιο μεγάλες αποστάσεις να φαντάζουν απλές διαδρομές.

Η Hermeus, η οποία ιδρύθηκε το 2018, στην Ατλάντα της Τζόρτζια επικεντρώνεται στην ανάπτυξη εμπορικών υπερηχητικών αεροσκαφών. Η αποστολή της είναι να επιταχύνει ριζικά τα αεροπορικά ταξίδια μέσω της ανάπτυξης αεροσκαφών πολλαπλής διπλής χρήσης ικανών Mach 5.

Τον Μάρτιο του 2021, η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία Space Act με τη NASA για την έρευνα και ανάπτυξη αεροσκαφών υψηλής ταχύτητα, ενώ λίγους μήνες μετά η εταιρεία υπέγραψε σύμβαση με την Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών, εξασφαλίζοντας πλήρη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη του πρώτου υπερηχητικού αεροσκάφους με το όνομα Quarterhorse.

Επόμενος στόχος της Hermeus, όμως, είναι το αεροσκάφος Halcyon, το οποίο θα είναι επιβατικό και θα μπορεί να μεταφέρει συνολικά 20 άτομα σε διάφορα μέρη του πλανήτη σε χρόνο ρεκόρ. Πιο συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στην ιστοσελία της εταιρείας, το αεροπλάνο που θα είναι έτοιμο το 2029, θα μπορεί να κάνει το Νέα Υόρκη – Λονδίνο σε 1 ώρα και 30 λεπτά, το Σιάτλ – Τόκιο σε 2 ώρες και 45 λεπτά, ενώ το Λος Άντζελες – Χονολουλού σε 1 ώρα.

Το Halcyon θα είναι ικανό να ταξιδέψει σε 125 υπερωκεάνιες διαδρομές σε ταχύτητες πέντε φορές πιο γρήγορες από οποιοδήποτε άλλο αεροπλάνο σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί πως τα υπερηχητικά ταξίδια έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν περισσότερα από 4 τρισεκατομμύρια δολάρια στην αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ ετησίως, επιταχύνοντας ριζικά την ταχύτητα του εμπορίου και των πολιτιστικών ανταλλαγών.

Μένει, βέβαια, να δούμε και πόσο θα κοστίζουν τα εισιτήρια για μια τέτοια πτήση, γιατί κάτι μας λέει ότι – ειδικά τα πρώτα χρόνια – θα είναι πολύ ακριβά και θα απευθύνονται σε ελάχιστους.

 

https://www.gazzetta.gr/  25 October, 2023 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα