Μεγάλη άνοδος των κρητικων  εξαγωγών το 2023-Ξεχωρίζει το ελαιόλαδο

  12 November, 2023 ΑΡΘΡΑ
Μεγάλη άνοδος των κρητικων  εξαγωγών το 2023-Ξεχωρίζει το ελαιόλαδο

Με το ελαιόλαδο να σέρνει το «χορό» οι κρητικές εξαγωγές το 2023 φαίνεται πως θα σπάσουν κάθε ρεκόρ… Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, το πρώτο εξάμηνο του 2023 οι κρητικές εξαγωγές, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτές τα πετρελαιοειδή έφτασαν το ποσό των 579,5 εκατ. ευρώ και τους 271.928 τόνους, έναντι των 338,0 εκατ. ευρώ και τους 240.283 τόνους το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών, ο οποίος αποτελεί το 74,2% του συνόλου των κρητικών εξαγωγών με 430 εκατ. ευρώ, παρουσιάζει τεράστια αύξηση ίση με 133,6% ενώ ακολουθούν ο κλάδος των Χημικών και Πλαστικών με μερίδιο περίπου 16,2% επί του συνόλου των εξαγωγών της Κρήτης και μείωση της τάξεως του 4,3%, οι κλάδοι του Αγροτικού Εξοπλισμού, της Κλωστοϋφαντουργίας και Ένδυσης, οι Μηχανές & Συσκευές, τα Δομικά Υλικά και τα λοιπά βιομηχανικά προϊόντα.

Το ελαιόλαδο είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής... σύμφωνα με τα στοιχεία έφτασε τα 338,5 εκατ. ευρώ, καταλαμβάνοντας το 58,4% του συνόλου των κρητικών εξαγόμενων προϊόντων με αύξηση 208% σε αξία και 142% σε ποσότητα, σε σχέση με το περυσινό αντίστοιχο διάστημα.

Ακολουθούν τα κηπευτικά τα ψάρια και θαλασσινά τα φρούτα τα γαλακτοκομικά, η κατηγορία των νερών - αναψυκτικών - χυμών, το κρασί, το μέλι και το κρέας και παρασκευάσματά του.

Σε ότι αφορά τις αγορές οι κυριότεροι αγοραστές των κρητικών προϊόντων είναι η Ιταλία, η Γερμανία η Ισπανία οι ΗΠΑ και η Γαλλία ενώ τη δεκάδα συμπληρώνουν η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στις αγορές του κρητικού ελαιολάδου πρώτη έρχεται η Ιταλία με 238,7 εκατ. ευρώ, δεύτερη η Ισπανία με 27,8 εκατ. ευρώ και ακολουθούν η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία.

Οι εξαγωγείς της Κρήτης είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την πορεία της χρονιάς που φαίνεται πως θα ξεπεράσει και το 2022, τη χρονιά ορόσημο κατά την οποία καταρρίφθηκε κάθε προηγούμενο ρεκόρ των τελευταίων 10 ετών τουλάχιστον.

Δείτε το βίντεο του ΚΡΗΤΗ TV

 

  12 November, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα