Market Pass: Έρχεται παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου – Όλες οι αλλαγές

ot.gr  17 June, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Market Pass: Έρχεται παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου – Όλες οι αλλαγές

Η παράταση του market pass μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και μάλιστα με αύξηση του ποσού της επιδότησης θα είναι από τα πρώτα θέματα που αναμένεται να εξετάσει το νέο οικονομικό επιτελεία μετά τις εκλογές, καθώς οι καταβολές τελειώνουν τον Ιούλιο και η ακρίβεια εξακολουθεί να σαρώνει τα νοικοκυριά.

Η πίεση σε κάθε περίπτωση για τα νοικοκυριά παραμένει ασφυκτική, καθώς, παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 2,8% τον Μάιο, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών στην ομάδα των ειδών διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών διαμορφώθηκε στο 11,6%, ενώ σε μηνιαία βάση, δηλαδή από τον Απρίλιο στον Μάιο, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 1,8%.

Συγκριτικά με τον Μάιο του 2022 οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται στα γαλακτοκομικά και αυγά (18%), στα έλαια και λίπη (15,8%), στον καφέ-κακάο-τσάι (13,2%), στα κρέατα (11,9%), στο ψωμί και τα δημητριακά (11,1%). Οι πληρωμές του Market Pass άρχισαν τον Φεβρουάριο και ολοκληρώνονται τον Ιούλιο, με τους δικαιούχους να ανέρχονται σε 2,84 εκατ.

Παλαιοί και νέοι δικαιούχοι

Το νέο σενάριο περιλαμβάνει η διάρκεια επιδότησης να είναι πεντάμηνη, από τον Αύγουστο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2023, με δυνατότητα υποβολής νέων αιτήσεων και για όσους έχουν απορριφθεί. Για τους υφιστάμενους δικαιούχους η παράταση του επιδόματος εξετάζεται να ισχύσει χωρίς νέα αίτηση. Η ενίσχυση θα αφορά το σύνολο νοικοκυριού και όχι μεμονωμένα, ενώ οι φιλοξενούμενοι δεν θα επιδοτούνται και στη νέα φάση του μέτρου

Δικαιούχοι του Market Pass είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα, έγγαμα, μέρη συμφώνου συμβίωσης, εν διαστάσει, διαζευγμένα ή σε κατάσταση χηρείας, τα οποία είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και πληρούν τα κριτήρια εισοδήματος και αξίας ακίνητης περιουσίας που προβλέπει ο νόμος.

Τι αλλάζει

Στο νέο σχέδιο για παράταση προβλέπει αύξηση του ανώτατου ύψους της επιδότησης από τα 72 στα 100 ευρώ για ένα ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα μέλη.

Επίσης, οι καταναλωτές που θα επιλέξουν κατάθεση σε ψηφιακή κάρτα θα λάβουν το 100% επιδότησης, εφόσον πραγματοποιήσουν αγορές με POS σε Super Market, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων, αρτοποιεία, ιχθυοπολεία, λαϊκές αγορές.

Σε λογαριασμούς θα κατατίθεται το 80% της επιδότησης χωρίς την προϋπόθεση της πραγματοποίησης αγορών και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον δικαιούχο για οποιονδήποτε σκοπό.

Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Τα κριτήρια για τις νέες αιτήσεις θα ληφθούν υπόψη με βάση το ετήσιο εισόδημα του 2ο22, ενώ θα ενταχθεί ως κριτήριο και η αντικειμενική αξία των ιδιόκτητων ακινήτων:

Άγαμοι: Έως 16.000 €
Έγγαμοι – μονογονεικές: Έως 24.000 €
Για κάθε παιδί ή επιπλέον μέλος: Συν 5.000 €
Αντικ. Αξία ακινήτων (ΕΝΦΙΑ 2023):
Άγαμοι: Έως 250.000 €
Έγγαμοι – Μονογονεϊκές: Έως 400.000 €

 

ot.gr  17 June, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα