«Μακαρονοσαλάτες», οι καλοκαιρινές - Πεντανόστιμες, ελαφριές και χορταστικές

  11 July, 2022 ΑΡΘΡΑ
«Μακαρονοσαλάτες», οι καλοκαιρινές - Πεντανόστιμες, ελαφριές και χορταστικές

Tο καλοκαίρι ζητάει κρύα πιάτα και οι σαλάτες ζυμαρικών αποδεικνύονται η καλύτερη επιλογή ανάμεσά τους. Μια σούπερ λαχταριστή λύση τόσο για το lunch box της δουλειάς όσο και για ένα ελαφρύ γεύμα ή δείπνο στο σπίτι.

 Μπορεί να βαφτίζουμε «μακαρονοσαλάτα» κάθε σαλάτα ζυμαρικού, ωστόσο τα ζυμαρικά που ενεδείκνυνται για τέτοια χρήση δεν είναι τα μακαρόνια ή σπαγγέτι. Για τις σαλάτες αυτές προτιμάμε ζυμαρικά σε κοντό σχήμα όπως οι βίδες, τα φουσίλι και το τριβελάκι, οι πένες, τα φιογκάκια (φαρφάλες) κ.ά.

Εδώ επιβάλλεται να ρίξετε κρύο νερό στα ζυμαρικά. Αν και γενικώς οι σεφ προτείνουν να μην «ξεπλένουμε» τα μακαρόνια με κρύο νερό μετά το σούρωμα, στην περίπτωση που προορίζονται να καταναλωθούν κρύα, σε μακαρονοσαλάτα, ρίχνουμε κρύο νερό για να απομακρύνουμε το άμυλο. Έτσι, όταν κρυώσουν τα ζυμαρικά δεν θα κολλήσουν μεταξύ τους.

Συνταγή για καλοκαιρινή σαλάτα με φαρφάλες

Υλικά: 400 γρ. φαρφάλες, 300 γρ. ραντίτσιο, 10 ντοματίνια μικρά, 1 ματσάκι από φύλλα βασιλικού, λίγο κουκουνάρι, ½ φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη, 5 κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι

Εκτέλεση: Βράζουμε τις φαρφάλες σε αλατισμένο νερό. Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Ρίχνουμε στο μούλτι τα φύλλα βασιλικού, το κουκουνάρι, την παρμεζάνα, 3-4 κουταλιές λάδι και το αλάτι και τα χτυπάμε καλά. Μπορεί να χρειαστεί επιπλέον ελαιόλαδο. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το πλυμένο ραντίτσιο και τις φαρφάλες. Ρίχνουμε το πέστο στα ζυμαρικά και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τα ντοματάκια κομμένα στη μέση και προαιρετικά λίγο ελαιόλαδο και λίγη παρμεζάνα από πάνω.

Συνταγή για σαλάτα με ζυμαρικά, μανούρι και ντοματίνια

 

Υλικά: 500 γρ. βίδες ή άλλο κοντό ζυμαρικό, 2 αβοκάντο,  1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο, 200 γρ. μανούρι ή ανθότυρο κομματιασμένο, ο χυμός 1 λεμονιού, 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 2 κουταλιές της σούπας ξίδι, λίγες σταγόνες πράσινο ταμπάσκο, 100 γρ. μαγιονέζα, 100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 2 κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι, 2 ντοματίνια κομμένα σε τέταρτα

Εκτέλεση: Βράζετε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους, τα στραγγίζετε και τα ξεπλένετε με κρύο νερό. Τα ρίχνετε σε μεγάλη σαλατιέρα ή μπολ. Προσθέτετε το μανούρι ή το ανθότυρο και το σέλερι. Καθαρίζετε τα αβοκάντο και τα κόβετε σε κυβάκια. Τα περιχύνετε με το χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Τα προσθέτετε στα ζυμαρικά και ανακατεύετε. Χτυπάτε στο σέικερ ή στο μικρό μπλέντερ το λάδι με το ταμπάσκο, το ξίδι, τη μαγιονέζα, τον άνηθο και το γιαούρτι και περιχύνετε τα ζυμαρικά. Ανακατεύετε και αλατοπιπερώνετε. Γαρνίρετε τη σαλάτα με τα ντοματίνια και σερβίρετε.

Tip. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ντρέσινγκ μαγιονέζας-γιαουρτιού με μια βινεγκρέτ της αρεσκείας σας.

 

Συνταγή για σαλάτα με πένες, κολοκυθάκια και κουκουνάρι

Υλικά:  350 γρ. ζυμαρικά (πένες), 2 ντομάτες ή 18 ντοματάκια Σαντορίνης σφιχτά και ώριμα, 300 γρ. μανούρι κομμένο σε κυβάκια (προαιρετικά), 2 κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες, 50 γρ. κουκουνάρι, φυλλαράκια βασιλικού για το γαρνίρισμα Για τη Σάλτσα: 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 1 κουταλιά της σούπας ξίδι από λευκό κρασί, ½ κουταλάκι του γλυκού λιωμένο σκόρδο, 1 κουταλιά της σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο, 2 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση: Βράζετε τα ζυμαρικά μέσα σε αλατισμένο νερό, στο οποίο έχετε προσθέσει λίγο λάδι, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους. Τα ξεπλένετε με κρύο νερό και τα στραγγίζετε καλά. Ζεματίζετε τα κολοκυθάκια 2΄-3΄ και τα στραγγίζετε. Κόβετε όλα τα λαχανικά σε φέτες. Στο μπολ του μπλέντερ αναμειγνύετε όλα τα υλικά της σάλτσας χτυπώντας τα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Περιχύνετε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα και προσθέτετε το μανούρι κομμένο σε κυβάκια, τα κολοκυθάκια και τα ντοματάκια. Καβουρντίζετε το κουκουνάρι σε αντικολλητικό τηγάνι και το σκορπίζετε στη σαλάτα. Γαρνίρετε με φρέσκα φυλλαράκια βασιλικού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρετε αμέσως.

Συνταγή για σαλάτα με προσούτο και μοτσαρέλα

 

Υλικά: 250 γρ. ζυμαρικά πένες ή φιογκάκια, 8 ντοματίνια Κρήτης κομμένα στη μέση, 100 γρ. προσούτο, σε λεπτές φέτες, 70 γρ. ελιές πράσινες χωρίς κουκούτσι, 200 γρ. μοτσαρέλα κομμένη σε κυβάκια, 1 κουταλιά της σούπας βασιλικό ή μαϊντανό ψιλοκομμένο, 2 κουταλιές σούπας ξύδι μπαλσάμικο, 1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη, 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Βράζετε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους και τα στραγγίζετε καλά. Τα ρίχνετε σε μπολ μαζί με τα ντοματάκια , τη μοτσαρέλα, τις πιπεριές, τις ελιές και το μαϊντανό ή το βασιλικό. Ανακατεύετε το λάδι με το ξίδι, αλατοπίπερο και το σκόρδο. Τα χτυπάτε με το σύρμα και προσθέτετε το μείγμα αυτό στη σαλάτα. Αφήνετε στο ψυγείο 20’ τουλάχιστον προτού τη σερβίρετε και προσθέτετε το προσούτο τελευταία στιγμή.

 

  11 July, 2022 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα