Μαγιάτικα αμπελόφυλλα, τα καλύτερα για ντολμαδάκια παραδοσιακά ή «πειραγμένα» - Συμβουλές και tips

  06 May, 2022 ΑΡΘΡΑ
Μαγιάτικα αμπελόφυλλα, τα καλύτερα για ντολμαδάκια παραδοσιακά ή «πειραγμένα» - Συμβουλές και tips

Μάης μήνας και σε αρκετά μανάβικα και λαϊκές αγορές έκαναν την εμφάνισή τους τα φρέσκα αμπελόφυλλα. Σε μικρές στοίβες με μια φέτα λεμόνι στην κορυφή περιμένουν «χρυσοχέρηδες» και «χρυσοχέρες» που θα τα προμηθευτούν και θα τα μετρατρέψουν σε απίθανα ντολμαδάκια: είτε γιαλαντζί, με ρυζάκι και μοσχομυριστό άνηθο, πιάτο που αγαπούν και οι vegan είτε με κιμά και αυγολέμονο ή ακόμη σε «πειραγμένες» εκδοχές τους με πλιγούρι, θαλασσινά κ.ά.

 Κατά γενική ομολογία τα φρέσκα αμπελόφυλλα του Μάη, τρυφερά και στο μέγεθος που πρέπει, είναι τα πιο κατάλληλα για το παραδοσιακό πιάτο με τις ανατολίτικες ρίζες αλλά και για λογής λογής «τυλιχτά» στα κληματόφυλλα, όπως αυτά με γαύρο και σαρδέλα.

Πώς διαλέγουμε αμπελόφυλλα που προορίζονται για ντολμαδάκια

Τα κριτήρια της επιλογής των φρέσκων αμπελόφυλλων που προορίζονται για ντολμαδάκια έχουν να κάνουν τόσο με την υφή όσο και με το σχήμα. Για να βγουν οι μικρές γεμιστές λιχουδιές πεντανόστιμες, το αμπελόφυλλο θα πρέπει να είναι τρυφερό, εύκαμπτο, αλλά όχι τραχύ και πολύ χνουδωτό.

Σε ό,τι αφορά το σχήμα, προτιμήστε εκείνα τα κληματόφυλλά που είναι ενιαία σαν «παλάμη» με όσο το δυνατόν λιγότερα κενά και τρύπες ανάμεσα στις άκρες, ώστε να έχετε χώρο να βάλετε τη γέμιση και να τυλίξετε χωρίς δυσκολία.

Πώς τυλίγουμε τα ντολμαδάκια

 Πριν χρησιμοποιήσετε τα φρέσκα αμπελόφυλλα αφαιρέστε τους μίσχους και ξεπλύνετέ τα σχολαστικά με νερό όπου αν θέλετε, μπορείτε να έχετε ρίξει και λίγο ξίδι. Προτού ξεκινήσετε να τυλίγετε τη γέμιση, ζεματίστε τα αμπελόφυλλα σε βραστό νερό.

Τυλίξτε τους ντολμάδες ως εξής: Βάλτε τη γέμιση των ντολμάδων στο κέντρο κάθε αμπελόφυλλου. Κλείστε διπλώνοντας πρώτα την κάτω μεριά του φύλλου. Εν συνεχεία κλείστε διπλώνοντας τις πλαϊνές πλευρές του φύλλου. Ολοκληρώστε το τύλιγμα ρολάροντας από κάτω προς τα πάνω.

Tip. Σκεπάζετε τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο για να μην ανοίξουν στο μαγείρεμα

 

  06 May, 2022 ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα