Κυρηναϊκή: η διαδρομή της στους αιώνες

  18 July, 2023 ΑΡΘΡΑ
Κυρηναϊκή: η διαδρομή της στους αιώνες

Είναι ιστορικά τεκμηριωμένο ότι λόγω συνάφειας μεταξύ της Κρήτης και των βόρειων παραλίων της Αφρικής, κυρίως στην Πεντάπολη γνωστή ως Κυρηναϊκή, οδήγησε τους Ρωμαίους να καθορίσουν την περιοχή αυτή ως ενιαία διοικητική περιφέρεια. Η Κυρηναϊκή σήμερα, ως περιοχή της Λιβύης, είναι γνωστή ως Ανατολική Σύρτη. Στις μέρες μας η Τουρκία επιχειρεί να παραβλέψει τη μεγαλόνησο Κρήτη, μέσω του γνωστού παράνομου μνημονίου που υπέγραψε με την Τρίπολη. 

Με διακανονισμό του Ρωμαίου Οκταβιανού Αύγουστου το 20 π.Χ., η Κυρηναϊκή στη Λιβύη της Βόρειας Αφρικής, ενώθηκε με την Κρήτη σε μία ενιαία Διοικητική περιφέρεια. Χαρακτηρίστηκε ως “συγκλητική”, δηλαδή Δημόσια επαρχία του Ρωμαϊκού Κράτους. Πρωτεύουσα είχε την πόλη Γόρτυνα στην Κρήτη.

Η ενιαία Ρωμαϊκή Διοίκηση “Κρήτης και Κυρηναϊκής”, βασίστηκε κυρίως σε κοινά χαρακτηριστικά του πληθυσμού, όπως ήταν η κοινή ελληνική γλώσσα που μιλούσε η πλειονότητα των κατοίκων της περιοχής, οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις κυρίως μεταξύ των εμπορικών λιμανιών της περιοχής, καθώς και η κοινή θρησκεία του δωδεκάθεου. Η διοικητική αυτή διαίρεση διατηρήθηκε για 316 χρόνια, δηλαδή από το 20 π.Χ. μέχρι το 296 μ.Χ., που έλαβαν χώρα στο Ρωμαϊκό Κράτος οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις του Διοκλητιανού.

Διαβάστε την συνέχεια εδώ

 

  18 July, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα