Καινοτόμο πρόγραμμα  Ψυχολόγων στα σχολεία του Δ. Αγ. Βασιλείου

mesaralive.gr  23 June, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Καινοτόμο πρόγραμμα  Ψυχολόγων στα σχολεία του Δ. Αγ. Βασιλείου

Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου με αίσθημα ευθύνης αλλά και ενδιαφέροντος για τους μαθητές του αλλά και τις οικογένειες τους, στην διάρκεια του σχολικού έτους 2015-2016 υλοποίησε ένα καινοτόμο-πρωτοποριακό ειδικό πρόγραμμα Ψυχολόγων στα σχολεία.

Συγκεκριμένα  αφού έλαβε τις απαραίτητες εγκρίσεις από το Υπουργείο Παιδείας, προχώρησε στην πρόσληψη ειδικών  παιδοψυχολόγων,  οι οποίοι τοποθετήθηκαν στα σχολεία και είχαν ως έργο τη διοργάνωση ενημερωτικών δράσεων για μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, καθώς και τη ατομική συμβουλευτική- υποστήριξη αυτών, όπου αυτό κρίθηκε αναγκαίο.

Έργο των ψυχολόγων επίσης ήταν η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα της οικογένειας αλλά και του σχολείου.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2015 και ολοκληρώθηκε με την λήξη της σχολικής χρονιάς.

Η αξιολόγηση του προγράμματος έγινε τις προηγούμενες ημέρες σε ειδική συνάντηση, στο Δημαρχείο στην οποία παρουσιάστηκε αναλυτικά το έργο  από τις ίδιες τις ψυχολόγους  Ελίνα Διαμάντη και Κυριακή Φραγκιαδάκη. Ταυτόχρονα στα οφέλη και στα θετικά αποτελέσματα από τις παρεμβάσεις αυτές τοποθετήθηκαν οι διευθυντές οι  προϊστάμενοι των σχολικών μονάδων αλλά και οι ίδιοι οι γονείς.

Οι παρεμβάσεις 438 ωρών στα σχολεία Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης συνοψίζονται στα εξής:

α) επιμορφώσεις εκπαιδευτικών,

β) ατομικές συναντήσεις με γονείς και παιδιά,

γ) διερευνητική παρατήρηση τάξης και λειτουργίας του σχολείου,

δ)διαλεκτική συμβουλευτική σε εκπαιδευτικούς,

ε)ενημερωτικές συναντήσεις γονέων και

στ) δράσεις σε τάξεις.

Ενδεικτικά στα σχολεία του Δήμου Αγίου Βασιλείου εφαρμόστηκαν υποστηρικτικές μέθοδοι για τις εξής περιπτώσεις: 1)διαχείριση διαζυγίου, 2)κατάχρηση διαδικτύου, 3)διαχείριση πένθους, 4)υποστήριξη μαθησιακών/ αναπτυξιακών δυσκολιών, 5)διαχείριση άγχους, 6)υποστήριξη συναισθηματικών δυσκολιών, 7) κοινωνικός αποκλεισμός, 8) σχολικός εκφοβισμός, αλλά και για άλλες σοβαρές ή λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις.

Τα θέματα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι ψυχολόγοι ήταν ποικίλα και σε πολλές περιπτώσεις ιδιαίτερα σοβαρά, κάτι που υποστηρίζει την αναγκαιότητα ύπαρξης ειδικών ψυχικής υγείας μέσα στον σχολικό χώρο, ώστε να στηρίζουν με τις γνώσεις τους και με κατάλληλη παρέμβαση, όλους τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία αλλά κυρίως τους μαθητές ώστε να αναπτύξουν τις καλύτερες δεξιότητες για την σχολική επιτυχία, την κοινωνικοποίηση και την συναισθηματική τους ανάπτυξη.

Είναι εντυπωσιακό πάντως και σε βαθμό μη αναμενόμενο, η μεγάλη επιθυμία των παιδιών να μιλήσουν και να επικοινωνήσουν !  Να μιλήσουν και να εξωτερικεύσουν προβληματισμούς, αγωνίες αλλά και προσωπικά τους θέματα που κρατούν κρυμμένα στην ψυχή τους. Θέματα που καθορίζουν απόλυτα τόσο την συμπεριφορά τους  σήμερα,  όσο και την εξέλιξη τους αύριο.

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί επίσης είναι ότι η παρουσία των ψυχολόγων στα σχολεία έτυχε καθολικής αποδοχής από την κοινωνία, πράγμα που αποτυπώθηκε και εγγράφως στις εκθέσεις αξιολόγησης από όλους τους συλλόγους διδασκόντων αλλά  και από τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων στο Δήμο Αγίου Βασιλείου οι οποίοι ζητούν τη συνέχιση και ενίσχυση του προγράμματος.

Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου για το αποτέλεσμα αυτό θέλει δημόσια να ευχαριστήσει για την άψογη συνεργασία και τον επαγγελματισμό που επέδειξαν  τις ψυχολόγους Ελίνα Διαμάντη και Κυριακή Φραγκιαδάκη , επίσης την υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων της Δνσης Βθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου κα Αντωνίου καθώς και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου.

Μετά πάντως και τα απολύτως θετικά αποτελέσματα του προγράμματος στο πρώτο έτος εφαρμογής του, το τμήμα Παιδείας του Δήμου Αγίου Βασιλείου ετοιμάζεται να διατυπώσει εκ νέου το αίτημα προς το Υπουργείο Παιδείας  για την υλοποίηση του και την ερχόμενη σχολική χρονιά 2016-2017 .

Ο αρμόδιος για θέματα Παιδείας

Αντιδήμαρχος

Αντώνης Τσουρδαλάκης

 

mesaralive.gr  23 June, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα