Ιστορική «κατρακύλα» για το ευρώ μετά το ρεκόρ στα επιτόκια από την ΕΚΤ

https://www.insider.gr/  16 September, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Ιστορική «κατρακύλα» για το ευρώ μετά το ρεκόρ στα επιτόκια από την ΕΚΤ

Το ευρώ κατευθύνεται ολοταχώς προς το μεγαλύτερο σερί απωλειών στην ιστορία του από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στη 10η διαδοχική αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μ.β.

Το κοινό νόμισμα καταγράφει πτώση για ένατη συνεχόμενη εβδομάδα, στο μεγαλύτερο καθοδικό του σερί από τη δημιουργία του, πριν από δύο δεκαετίες. Έχει υποχωρήσει 5,6% έναντι του δολαρίου από τα μέσα Ιουλίου και επί του παρόντος διαπραγματεύεται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδά του από τον Μάρτιο. Οι traders έχουν γυρίσει την πλάτη τους στο ευρώ τους τελευταίους δύο μήνες και σπεύδουν να το ξεφορτωθούν μαζικά, βασιζόμενοι στην πεποίθηση ότι η καμπύλη των επιτοκίων της ΕΚΤ έχει ήδη φθάσει στην κορύφωσή της.

«Η ΕΚΤ μόλις έδωσε στους ταύρους του δολαρίου άλλον έναν λόγο για να σορτάρουν το ευρώ» εκτιμά ο Ντιπάκ Σαχ, επικεφαλής αναλυτής στη Nomura. «Περιμένουμε να δούμε πολλές short θέσεις στο ευρώ, όχι μόνο έναντι του δολαρίου, αλλά και έναντι των υπόλοιπων νομισμάτων» έσπευσε να συμπληρώσει.

Τα hedge funds, από την πλευρά τους, έχουν υιοθετήσει τις περισσότερες αρνητικές θέσεις από την έναρξη του 2023, με τους αναλυτές να αναθεωρούν επί τα χείρω τις εκτιμήσεις για την πορεία του ευρώ. Η μέση πρόβλεψη «βλέπει» το ευρώ να ολοκληρώνει το 2023 στα 1,09 δολάρια, έναντι 1,12 δολ. Σε επίπεδο εβδομάδας, το ευρώ έχει υποχωρήσει 0,5% στο 1,07 δολάρια.

Μετά και τη χθεσινή αύξηση της ΕΚΤ, το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων διαμορφώνεται στο 4%, στο υψηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή του ευρώ το 1999, ενώ τον Ιούλιο του 2022 βρισκόντουσαν στο -0,5%. Παράλληλα, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης αυξάνονται σε 4,50% και 4,75% αντίστοιχα.

 

https://www.insider.gr/  16 September, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα