Η άσκηση που κάνει το περισσότερο καλό στην καρδιά μας

Βασιλική Κουρλιμπίνη  24 May, 2017 ΚΟΣΜΟΣΥΓΕΙΑ
Η άσκηση που κάνει το περισσότερο καλό στην καρδιά μας

Είναι τόσο εύκολη και απλή, μπορεί όμως να κάνει θαύματα στην υγεία της καρδιάς μας. Μιλάμε για το περπάτημα και μόλις 30 λεπτά την ημέρα αρκούν.

Ακόμη και αν δεν έχετε αυτή τη μισή ώρα στη διάθεσή σας για να ασκηθείτε, οι ειδικοί επισημαίνουν πως θα έχετε τα ίδια οφέλη εάν διαιρέσετε το χρόνο αυτό σε πιο σύντομα διαστήματα 10 λεπτών τουλάχιστον μέσα στην ημέρα.

Το περπάτημα θεωρείται η καλύτερη επιλογή. Μπορείτε όμως να κολυμπήσετε, να παίξετε κάποιο άθλημα ή να συμμετέχετε σε οργανωμένα μαθήματα άσκησης.  Η φυσική δραστηριότητα επίσης περιλαμβάνει και καθημερινές δραστηριότητες όπως η ενασχόληση με τον κήπο ή το ανέβασμα σκαλοπατιών. Με οποιοδήποτε τρόπο και αν αυξήσετε τη σωματική δραστηριότητά σας θα είναι ωφέλιμο για την υγεία σας. "Για κάθε μία ώρα συστηματικής άσκησης θα κερδίσουμε περίπου δύο ώρες επιπλέον διάρκειας ζωής, ακόμη και εάν ξεκινήσουμε να ασκούμαστε μετά τη μέση ηλικία"

  Τι συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

- τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια σωματική δραστηριότητα την εβδομάδα για υγιείς ενήλικες μέχρι την ηλικία των 65 ή τουλάχιστον 75 λεπτά έντονης αερόβιας δραστηριότητας ή ισοδύναμο συνδυασμό μέτριας και έντονης έντασης δραστηριότητας.

- για επιπλέον οφέλη στην υγεία, οι ενήλικες θα πρέπει να αυξήσουν την μέτριας- έντασης αερόβια σωματική δραστηριότητα σε 300 λεπτά την εβδομάδα, ή την έντονης- έντασης αεροβική φυσική δραστηριότητα σε 150 λεπτά ανά εβδομάδα, ή ένα ισοδύναμο συνδυασμό μέτριας και έντονης έντασης δραστηριότητα.

- δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης που να περιλαμβάνουν τις κυριότερες ομάδες μυών πρέπει να γίνονται δύο ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα. Διαλέξτε δραστηριότητες που σας αρέσουν, όπως: ζωηρό περπάτημα, χορό, κολύμπι, ποδηλασία ή χειρωνακτικές εργασίες στο σπίτι. 

Και μερικές συμβουλές:

- Ασκηθείτε μαζί με την οικογένειά σας. Θα αποκτήσετε όλοι μια πολύ καλή συνήθεια για την υγεία σας και θα έχετε και ένα καλό σύστημα υποστήριξης. 

- Συμμετέχετε σε μία άλλη ομάδα άσκησης, είτε σε γυμναστήριο, στην κοινότητα σας, σε ένα σύλλογο, κλπ. 

- Διαλέξτε μία δραστηριότητα που σας αρέσει και είναι βολική για εσάς. Ας έχετε και εναλλακτικές λύσεις όποτε οι συνθήκες (π.χ. ο καιρός) δεν το επιτρέπουν. 

- Μάθετε ένα νέο άθλημα που νομίζετε ότι θα σας αρέσει, ή πάρτε μαθήματα για ένα άθλημα που ήδη κάνετε. 

- Κάντε μία ποικιλία δραστηριοτήτων (π.χ. γρήγορο περπάτημα, κολύμπι, ή ποδήλατο) σε διαφορετικές ημέρες. 

- Εάν σταματήσετε για κάποιο διάστημα, μην αποθαρρυνθείτε, ξεκινήστε ξανά και σιγά-σιγά φτάστε το επίπεδο άσκησης στο οποίο ήσασταν παλαιότερα. 

- Κάντε την άσκηση μια ρουτίνα, ώστε να γίνει και αυτή μία συνήθειά σας. 

Πηγή: capital.gr

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

Βασιλική Κουρλιμπίνη  24 May, 2017 ΚΟΣΜΟΣΥΓΕΙΑ