Φυτοφάρμακα, διατροφή, υγεία και περιβάλλον της Κρήτης

mesaralive.gr  23 September, 2017 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Φυτοφάρμακα, διατροφή, υγεία και περιβάλλον της Κρήτης

Δημοσιεύουμε την περίληψη της ομιλίας του κ. Δημήτριου Πετράκη Παιδοχειρουργού, Μέλους του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου και Επίτιμου μέλους της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας.

Το θέμα του κ. Πετράκη ήταν «Μακροχρόνιες επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στη διατροφή, την υγεία και το περιβάλλον της Κρήτης» και παρουσιάστηκε στο Διεπιστημονικό Συμπόσιο για τη Διατροφή στους Βώρους.

 

Η διατροφή ήταν διαχρονικά η ρυθμική παροχή ενέργειας και συστατικών απαραίτητων για τη κίνηση, μεταβολισμό, ανάπτυξη, άμυνα, επικοινωνία και αναπαραγωγή των οργανισμών, σε μια ισόρροπη φυσική συνύπαρξη και υγιή ανταγωνισμό. Στη παρουσίαση γίνεται αναφορά για την  ιστορία της διατροφής, τον υπερπληθυσμό,  τα φυτοφάρμακα, τις ενεργειακές πηγές και τις μεταξύ τους σχέσεις. Περιγράφονται οι αλλαγές στη κρητική διατροφή μετά το 1960. Γίνεται αναφορά στη ποσότητα και στο κόστος της κατανάλωσης των φυτοφαρμάκων σε διεθνές, εθνικό και τοπικό επίπεδο. Αναλύονται οι μηχανισμοί δράσης και οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της έκθεσης σε φυτοφάρμακα στη διατροφή, στην υγεία και στο περιβάλλον με βάση μετρήσεις, έρευνες και μελέτες Πανεπιστημίου και Πολυτεχνείου Κρήτης, ερευνητικών μελετών εδάφους, υδροφορέων, αγροτικών προϊόντων, βιοδεικτών καλλιεργητών και κλινικών ή επιδημιολογικών εργασιών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις αναπαραγωγικές επιπτώσεις - υπογονιμότητα, στις μεταβολικές διαταραχές- παχυσαρκία και διαβήτη καθώς,  καρδιαγγειακές παθήσεις και  καρκίνο. Τονίστηκαν οι επιπτώσεις της έκθεσης σε φυτοφάρμακα στη  περιγεννητική και σε κρίσιμες άλλες αναπτυξιακές περιόδους, που διαταράσσουν την οργανογένεση και την ομαλή ανάπτυξη των εμβρύων και της μητέρας, καθώς και των χρόνιων νοσημάτων που θα εμφανισθούν αργότερα στην ενηλικίωση ή σε επόμενες γενεές από γενετικές μεταβολές και επαναπρογραμματισμό δομών και λειτουργιών. Τέλος επιβεβαιώθηκε η σημαντική υποχώρηση της κατανάλωσης και της ποιότητας της διατροφής, σε συσχέτιση με τη πτώση του μέσου κατά κεφαλή εισοδήματος των  κρητικών στη περίοδο της οικονομικής κρίσης. Συμπερασματικά, η διατροφή στη Κρήτη είναι ανάλογη της παραγωγής και του εισοδήματος. Χρειάζεται ενημέρωση,  συνεργασία όλων των πολιτών, οργανώσεων και φορέων για την αντιμετώπιση των σύνθετων και μακροχρόνιων επιπτώσεων της κακοποίησης της διατροφής, στην οποία η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων έχει συμβάλλει σημαντικά.

.4. Προτεινόμενα μέτρα για βελτίωση της διατροφής στη Μεσαρά

  • Καταγραφή των προβλημάτων από τη πολύχρονη αγροτική εκμετάλλευση της περιοχής
  • Μέτρα βελτίωσης των τεχνικών καλλιέργειας, νέες τεχνολογίες
  • Επαναλειτουργία Γεωργικής Σχολής Μεσαράς, εκπαίδευση και κατάρτιση αγροτών
  • Περιορισμός χρήσης φυτοφαρμάκων, στροφή στις βιολογικές καλλιέργειες
  • Μέτρα απεξάρτησης από πετρέλαιο, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, ξένους σπόρους και φυτωριακό υλικό
  • Μέτρα ανάταξης περιβαλλοντικών προβλημάτων, διαχείρισης νερού και βιολογικών υπολειμμάτων αγροτικής και οικιστικής προέλευσης
  • Κίνητρα ενίσχυσης των  νέων και μικρομεσαίων αγροτών
  • Βιοπαρακολούθηση επιπτώσεων έκθεσης αγροτών και κατοίκων σε φυτοφάρμακα
  • Καλλιεργητικό πλάνο
  • Ανακύκλωση κενών φιαλών συσκευασίας φυτοφαρμάκων

 

mesaralive.gr  23 September, 2017 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα