Φλεγραία Πεδία: Το υπερηφαίστειο της Ιταλίας φαίνεται ότι ξυπνά (βίντεο)

https://www.naftemporiki.gr/  04 October, 2023 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Φλεγραία Πεδία: Το υπερηφαίστειο της Ιταλίας φαίνεται ότι ξυπνά (βίντεο)

Τα Φλεγραία Πεδία (Campi Flegrei) είναι μια μεγάλη καλντέρα διαμέτρου 13 χιλιομέτρων κοντά στη Νάπολη. Το ψηλότερο σημείο της βρίσκεται 458 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το μεγαλύτερο μέρος του ηφαιστείου είναι υποθαλάσσιο και αποτελείται από 24 κρατήρες και ηφαιστειακά οικοδομήματα. Σύμφωνα με ενδείξεις, το ηφαίστειο διαθέτει ένα τεράστιο θάλαμο μάγματος από κοινού με τον Βεζούβιο σε βάθος 8 χιλιομέτρων χωρητικότητας μεγαλύτερη από 100 κυβικά χιλιόμετρα, γεγονός που κατατάσσει τα Φλεγραία Πεδία στα υπερηφαίστεια. Μια πιθανή έκρηξή του θα σημαίνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν (η πόλη της Νάπολης είναι κτισμένη μέσα στην καλντέρα των Φλεγραίων Πεδίων), ενώ το κλίμα θα επηρεαστεί σε παγκόσμια κλίμακα.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Communications Earth & Environment» ερευνητική ομάδα από το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών της Ιταλίας για τη Γεωφυσική και την Ηφαιστειολογία (INGV) και το University College London αναφέρουν ότι οι γεωλογικές διεργασίες στο υπερηφαίστειο από το 1538 που εξερράγη για τελευταία φορά έχουν «εξασθενήσει» τη δομή του με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί ανησυχητικά τα φαινόμενα (π.χ σεισμική δραστηριότητα κ.α.) που συνδέονται με την παραγωγή εκρήξεων.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι σε αυτή την φάση είναι πιθανότερο να υπάρξουν εκροές λάβας ή στη χειρότερη περίπτωση μικρής ισχύος εκρήξεις και όχι μια μεγάλη έκρηξη αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει οι τοπικές Αρχές να είναι σε εγρήγορση για να θέσουν άμεσα αν χρειαστεί μέτρα προστασίας των κατοίκων της περιοχής. Δεδομένης της ηφαιστειακής ιστορίας της συγκεκριμένης περιοχής με κορυφαία φυσικά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. υπάρχει πάντα εύλογη ανησυχία σε τέτοιου είδους ανακοινώσεις των ειδικών.

Όπως είναι ευνόητο θα υπάρξει από εδώ και πέρα συστηματικότερη παρατήρηση και μελέτη των γεωλογικών διεργασιών στα Φλεγραία Πεδία για να διαπιστωθεί το μέγεθος της απειλής.

Naftemporiki.gr

 

https://www.naftemporiki.gr/  04 October, 2023 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα