Επέστρεψε η αποστολή των Σαμαρειτών τμήματος Μοιρών από τη Μυτιλήνη

mesaralive.gr  16 January, 2017 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Επέστρεψε η αποστολή των Σαμαρειτών τμήματος Μοιρών από τη Μυτιλήνη

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 15μερη αποστολή του τμήματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην Μυτιλήνη.

Στην αποστολή αυτή συμμετείχε ο εθελοντής Σαμαρείτης με καταγωγή από τη Βαγιονιά του Δήμου Γόρτυνας κ. Φουντουλάκης Κώστας ο οποίος πήγε στο νησί για τρίτη φορά!  

Να σημειώσουμε ότι ίδιος έχει αντιπροσωπεύσει εκεί το τμήμα Μοιρών συνολικά για έξι εβδομάδες κάνοντας πράξη τις θεμελιώδεις αρχές του Ερυθρού Σταυρού, μα πάνω από όλα την αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Έφυγε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και επέστρεψε το περασμένο Σάββατο 14 Ιανουαρίου φέρνοντας μαζί του δύσκολες εικόνες, αναμνήσεις με ανθρώπινο πόνο και αμέτρητα γιατί.

Οι αποστολές

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός μετά την έξαρση του μεταναστευτικού φαινομένου και θέλοντας να συμβάλει ενεργά στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου, οργανώνει αποστολές προς τα νησιά του ανατολικού αιγαίου, τα οποία είναι και οι πύλες εισόδου των προσφύγων. Οι αποστολές διοργανώνονται σε συνεργασία με την Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. Οι εθελοντές Σαμαρείτες, παρέχουν πρώτες βοήθειες στους νεοεισερχόμενους και διανείμουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Πρωτοχρονιά στη Μυτιλήνη

Άφησε τις μέρες των γιορτών την οικογένεια του και μαζί με άλλους δύο Εθελοντές Σαμαρείτες πέρασαν αυτή τη μέρα με αγνώστους, πρόσφυγες που έχουν ξεχάσει τι θα πει η θαλπωρή του σπιτιού. Μαζί του ήταν ένας Σαμαρείτης από το τμήμα Αθήνας και η κόρη του από το τμήμα ΕΕΣ Καλαμάτας. Η έκπληξη ήταν όταν την ημέρα της Πρωτοχρονιάς τα παιδιά των προσφύγων τους έκαναν δώρο ευχές γραμμένες σε κάρτες που είχαν ζωγραφίσει μόνα τους.

15 ημέρες

Το περασμένο Σάββατο 14 Ιανουαρίου που επέστρεψε στη βάση του ο Εθελοντής Σαμαρείτης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού τμήματος Μοιρών από τη Μυτιλήνη κ. Φουντουλάκης μας μετέφερε την εμπειρία του καθώς ήταν εκεί για τρίτη φορά. Οι εικόνες που μας μετέφερε αφορούσαν στο έντονο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκεί οι συνάνθρωποι μας καθώς οι ανάγκες είναι τεράστιες.

Οι καιρικές συνθήκες λόγω της βαρυχειμωνιάς ήταν πολύ δύσκολες με αποτέλεσμα τα περιστατικά που αντιμετώπιζαν οι εθελοντές Σαμαρείτες εκεί να είναι αρκετά σοβαρά καθώς ιδιαίτερα μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα και ως αρχηγός αποστολής την πρώτη εβδομάδα χρειάστηκε να ζητήσει αρκετές φορές την συνδρομή του ΕΚΑΒ για διακομιδή των περιστατικών σε νοσοκομείο.

Την δεύτερη εβδομάδα επιχειρούσε με δύο συναδέλφους Εθελοντές Σαμαρείτες από Αθήνα και Πάτρα. Συγκεκριμένα την περασμένη Δευτέρα λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης δεν είχαν πρόσβαση στο κέντρο φιλοξενίας αλλά ήταν σε ετοιμότητα ώσπου δόθηκε εντολή να ανοίξουν το κέντρο στην Μόρια κατά τις 10 το βράδυ όπου και έκατσαν μέχρι αργά για προσφέρουν πρώτες βοήθειες καθώς όπως μας μετέφερε ο Εθελοντής του ΕΕΣ Μοιρών Κώστας Φουντουλάκης η κατάσταση ήταν τραγική. Πολλά κρυοπαγήματα που έχριζαν άμεσης περιποίησης και όχι μόνο. Οι βάρδιες στις υπηρεσίες άλλαξαν μετά το κρούσμα του «χιονιά» και κάθε πρωί από τις 10 έως τις 5 το απόγευμα ήταν στη Μόρια ένας Σαμαρείτης  με  δύο εθελοντές του Τμήματος Μυτιλήνης και από τις 5 έως τις 9 οι άλλοι δυο Σαμαρείτες επιχειρούσαν στο Καράτεπε.

Όλοι οι Σαμαρείτες έδωσαν την ψυχή και την καρδιά τους, κάτι το οποίο εισέπραξαν μέσα από τα μάτια και τις κινήσεις - λόγια ευγνωμοσύνης των προσφύγων, σε κάτι το αυτονόητο, όπως η ανιδιοτελής προσφορά βοήθειας στον συνάνθρωπο.

 

mesaralive.gr  16 January, 2017 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα