Ελαιόλαδο: Στα 15 ευρώ το λίτρο αναμένεται να φτάσει η τιμή του

  23 September, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Ελαιόλαδο: Στα 15 ευρώ το λίτρο αναμένεται να φτάσει η τιμή του

Στα ύψη έχει φτάσει η τιμή του ελαιολάδου φέτος στα ράφια, με τις τιμές να αναμένεται να αυξηθούν κι’ άλλο, πιέζοντας ακόμα περισσότερο τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, καταγράφεται αύξηση κατά 130%. Όπως αναφέρει στο Open και την εκπομπή «Τώρα Μαζί» ο κ. Μύρων Χιλετζάκης, πρόεδρος της εταιρείας ΔΗΜΕΛΑΙΟΥ, συνεταιρισμός στην Κρήτη πουλάει χοντρική τιμή με 8,40 ευρώ το κιλό, ενώ στον καταναλωθεί μπορεί να φτάσει από 12 μέχρι και 15 ευρώ το λίτρο.

Ο ίδιος επισημαίνει πως σε περίπτωση που κάποιος βρει πολύ οικονομικό λάδι, θα πρέπει να προσέχει γιατί μπορεί να μην είναι ποιοτικό.

«Η χώρα μας δεν έχει αποθέματα. Πέρυσι η υπερπαραγωγή έφερε στη χώρα μας ένα τεράστιο ισοζύγιο στο εμπόριο του λαδιού. Μέχρι τώρα λέγαμε πως ο υγρός χρυσός είναι το λάδι διατροφικά. Τώρα λέμε πως ο υγρός χρυσός είναι και οικονομικά. Φανταστείτε πως στην Κρήτη παράξαμε πέρυσι 130.000 τόνους λάδι που μας φέρανε πάνω από 650 εκατομμύρια ευρώ στο νησί όταν οι αγροτικές επιδοτήσεις του νησιού όλου ανέρχονται σε 240 εκατομμύρια».

Μάλιστα, όπως επισημαίνει, η Ισπανία, ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας ελαιολάδου στον κόσμο, παρήγαγε 50% λιγότερο λάδι στην πιο πρόσφατη σεζόν του. 

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

  23 September, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα