Ελαιόλαδο: Νέες διευκρινίσεις για τη διατίμηση – Προβλέψεις – σοκ για την τιμή  το επόμενο διάστημα

  29 September, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Ελαιόλαδο: Νέες διευκρινίσεις για τη διατίμηση – Προβλέψεις – σοκ για την τιμή  το επόμενο διάστημα

Διευκρινίσεις αναφορικά με τη χθεσινή του αναφορά στη Βουλή πως εάν θα υπάρξει διατίμηση στο ελαιόλαδο τότε αυτό θα εξαφανιστεί από τα ράφια των σούπερ μάρκετ έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο Mega.

« Εάν πάμε και ορίσουμε μια ανώτατη τιμή, ένα πλαφόν πώλησης του ελαιόλαδου στην Ελλάδα στον παραγωγό- για παράδειγμα στην μισή τιμή από αυτήν που είναι τώρα  δηλαδή στα 4 ευρώ, τότε πάρα πολύ απλά θα έρθουν οι έμποροι από το εξωτερικό  ή μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού από Ιταλία, Ισπανία  και θα αγοράσουν όλο το λάδι της Ελλάδας σε τιμή μεγαλύτερη από τη τιμή διατίμησης  που θα έχουμε θέσει εμείς στην Ελλάδα εδώ εσωτερικά» σημείωσε ο κ. Σκρέκας.

Και συνέχισε λέγοντας πως « αυτή τη στιγμή η Ελλάδα λειτουργεί μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και  με τους κανόνες της ευρωπαϊκής αγοράς. Εάν εμείς εμποδίσουμε να εξάγουμε το λάδι, εάν η Πολωνία ή Βουλγαρία εμποδίσουν να εξάγουν το σιτάρι ή το καλαμπόκι -εάν κάθε χώρα και αρχίζει και εμποδίζει και βάλει περιορισμούς στις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων που παράγει σε πλεόνασμα και καλύπτει τις ανάγκες  άλλων χωρών, τότε θα έρθει η απόλυτη καταστροφή. Δηλαδή θα έχουμε και ελλείψεις και πολύ αυξημένες τιμές ». 

Για την τιμή χονδρικής του ελαιόλαδου

«Αυτή τη στιγμή η τιμή χονδρικής του λαδιού  έχει προσεγγίσει τα 8,70 ευρώ. Χθες είχα επικοινωνία με μεγάλη εταιρεία που αγόρασε με 8,70 ευρώ λάδι από ελαιοτριβείο δηλαδή σε επίπεδο του παραγωγού και του ελαιοτριβείου. Αυτή είναι μια εταιρεία που τυποποιεί το λάδι .Δηλαδή κάθε μέρα κάνουμε αυτή την δουλειά -λαμβάνουμε τιμές για να έχουμε το περιθώριο κέρδους και σε αυτούς. Δηλαδή στον παραγωγό μπορεί να κάνουμε λίγα πράγματα γιατί η τιμή παραγωγού  είναι πανευρωπαϊκή τελικά » τόνισε.

Και επανέλαβε πως « αυτή τη στιγμή η τιμή στο ελαιόλαδο στον παραγωγό έχει φτάσει κοντά στα 9 ευρώ. Θα μου πει κάποιος μα πώς έχει φτάσει στον παραγωγό, όταν η παραγωγή του ελαιόλαδου ακόμη δεν έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα .Αυτή είναι η τιμή του λαδιού η οποία διαπραγματεύεται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά διαπραγματεύεται και στην Ιταλία, διαπραγματεύεται και στην Ισπανία διαπραγματεύεται και στην Πορτογαλία. Αυτό σημαίνει επειδή έχουμε μια παγκόσμια μείωση της παραγωγής που προσεγγίζει ακόμη και το 50%. Δηλαδή έχουμε μισή παραγωγή,   την προηγούμενη χρονιά στην Ισπανία που είναι η πρώτη χώρα σε σχέση  με τις προηγούμενες χρονιές ».

Τέλος αναφέρθηκε και στην τιμή παραγωγού.  «Η τιμή παραγωγού προσδιορίζεται όχι μόνο σε επίπεδα Ελλάδας αλλά και σε επίπεδο Ευρώπης. Τι μπορούμε να κάνουμε όμως; Εμείς μπορούμε να ελέγξουμε τα υπόλοιπα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας – δηλαδή να ελέγξουμε τον χονδρέμπορο, τον τυποποιητή, την μεγάλη εταιρεία και να διαπιστώσουμε – να διακριβώσουμε  εάν τελικά έχει μεγαλύτερο μεικτό περιθώριο .Τα πρόστιμα θα είναι πολύ ακριβά , πολύ αυστηρά»  τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Ελαιόλαδο: Πού θα φτάσει η τιμή του την καινούργια σεζόν

Την εκτίμηση πως η τιμή παραγωγού στο ελαιόλαδο στη χώρα μας θα ανοίξει την καινούργια σεζόν γύρω στα 8,40 ευρώ με 8,50 ευρώ το λίτρο εξέφρασε ο  ελαιοπαραγωγός,  τυποποιητής και ελαιουργός, Ευτύχης  Ανδρουλάκης  μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Και εξήγησε και τον λόγο για τον οποίο το ελαιόλαδο πωλείται στα ράφια των σούπερ μάρκετ στα 13 ευρώ, 15 ευρώ και 16 ευρώ ενώ η τιμή πώλησης παραγωγού είναι στα 8,40 ευρώ. 

Στην τιμή αυτή συμπεριλαμβάνονται και τα κόστη τυποποίησης ,τα κόστη πακετοποίησης, τα κόστη μεταφοράς και τα κέρδη τα οποία μπορεί να βγάλει το σούπερ μάρκετ , το ντελικατέσεν κλπ  είπε και πρόσθεσε πως « ήδη έχει παρατηρηθεί στην Ελλάδα μια μείωση της κατανάλωσης λαδιού γύρω στις 30% , στις χώρες του εξωτερικού τα πρώτα δείγματα δείχνουν ότι η μείωση της κατανάλωσης έχει επέλθει στο 40%.  Δυστυχώς εγώ φοβάμαι πως οι τιμές στο λάδι  θα ανέβουν και άλλο ».

Ωστόσο την ίδια ώρα δεν μπόρεσε να κάνει προβλέψεις για το πώς θα διαμορφωθεί η τιμή του ελαιόλαδου το επόμενο διάστημα στη χώρα μας . « Το πού θα φτάσουν οι τιμές του ελαιόλαδου στην Ελλάδα δεν μπορούμε να το καθορίσουμε  με τίποτα . Οι τιμές αυτές καθορίζονται από τις χώρες που θεωρούνται μεγάλοι ελαιοπαραγωγοί, βασικά την Ισπανία και μετά την Ιταλία » σημείωσε.

Επίσης ρωτήθηκε εάν υπάρχει το ενδεχόμενο η τιμή του λαδιού να φτάσει στα 20 ευρώ  το λίτρο το 2024.  « Το  να φτάσει στα 20 ευρώ το  λίτρο το ελαιόλαδο στην τιμή παραγωγού είναι τρελά γραφικό. Εύχομαι να μην γίνει αυτό ποτέ  αυτό γιατί δεν θα πουληθεί και λάδι .Δεν θα φτάσει ποτέ να πουληθεί λάδι»  είπε και πρόσθεσε πως  η ζημιά η οποία πάει να γίνει  ειδικά στον χώρο του ελαιόλαδου  είναι μεγάλη. Το καλό είναι ότι επιτέλους ο παραγωγός  θα απολαύσει μια υπεραξία »

Ελαιόλαδο: Πόσο θα αυξηθεί η τιμή στον τενεκέ

Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρειών Ηρακλείου Κρήτης ανέφερε στο  Action 24 πως  η τιμή στον τενεκέ του ελαιόλαδου αναμένεται να ανέλθει το επόμενο διάστημα περίπου στα 230 ευρώ . Υπενθύμισε δε πως η τιμή του ελαιόλαδου σήμερα είναι στα 13,27  ευρώ το λίτρο και πρόσθεσε πως « το λίτρο με το κιλό είναι  920 γραμμάρια  ». Ανέφερε ενδεικτικά πως μια οικογένεια που έχει  5 μέλη θα δώσει σχεδόν 500 ευρώ για δύο τενεκέδες λάδι.

Οι εκτιμήσεις σε διεθνές επίπεδο

Τις προβλέψεις τους για το πώς  θα διαμορφωθεί η η τιμή του ελαιόλαδου  το επόμενο διάστημα έκαναν οι  αγρότες, σύμφωνα με το  politiko. Όπως είπαν, η τιμή του ελαιόλαδου αναμένεται να ανέλθει στα  10.000 ευρώ ανά λίτρο, παρόλο που η παραγωγή του μειώνεται. Παράλληλα αναμένουν πως θα μειωθεί η ποσότητα του λαδιού άρα και λιγότερο θα διατεθεί στην αγορά.

 

  29 September, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα