Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους Ήρωες του Σοκαρά

mesaralive.gr  18 August, 2017 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους Ήρωες του Σοκαρά

Στα «πέτρινα» χρόνια της Γερμανικής Κατοχής επέστρεψαν οι μνήμες στο ετήσιο μνημόσυνο για τους 27 μάρτυρες , κατοίκους του Σοκαρά, που εκτελέσθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα στις 17 Αυγούστου του 1944.

Στις εκδηλώσεις  παρευρέθηκε το πρωί της Πέμπτης ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Ο Δήμαρχος κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των εκτελεσθέντων και αμέσως μετά δήλωσε: «Τέτοιες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από τις γερμανικές σφαίρες, μας υπενθυμίζουν ότι η ελευθερία και η δημοκρατία δεν είναι αξίες αυτονόητες. Είναι ιδανικά που,  όπως κατακτήθηκαν με αγώνα, χρειάζονται και καθημερινό αγώνα προκειμένου να διατηρηθούν ζωντανά και να μην εκφυλιστούν».

Εκτός του Προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης παρευρέθησαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, οι βουλευτές Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης, Λευτέρης Αυγενάκης, Μανώλης Συντιχάκης, ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, εκπρόσωπος του ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη, o Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιώργος Ματαλλιωτάκης κ.α.


Σε δηλώσεις του ο  βουλευτής του Ν. Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης ο οποίος παρέστη στις εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής αποτίοντας φόρο τιμής στους 27 άνδρες του χωριού που ομαδικά εκτελέστηκαν στη θέση Σπηλιάρα στις 17 Αυγούστου του 1944, ανέφερε:

«Η ηρωική θυσία των 27 ανδρών του Σοκαρά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας μας. Είναι επίσης αναπόσπαστο κομμάτι του διαχρονικού αγώνα της μνήμης ενάντια στη λήθη. Είναι κομμάτι της ιστορίας που ενδυναμώνει τον αγώνα για ανασύσταση και περιφρούρηση της ιστορικής συλλογικής μνήμης του λαού μας.

Η αυταπάρνηση, η αυτοθυσία, το πρόταγμα της εθνικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας, της πανανθρώπινης ελευθερίας, η έμπρακτη υλοποίηση της ιδέας πως κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, είναι μηνύματα που ενσαρκώνουν ανεξίτηλα οι 27 πραγματικοί ήρωες αυτής της γωνιάς της Κρήτης που έπεσαν με ψηλά το κεφάλι και για την Πατρίδα μας»

Σε δηλώσεις του με αφορμή την επέτειο των 73 χρόνων από τις γερμανικές θηριωδίες στο χωριό του Σοκαρά ο  Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης, δήλωσε: «Όλοι αυτοί οι απλοί άνθρωποι, σφράγισαν ανεξίτηλα με τη θυσία τους, με τη γενναιότητα και την αυταπάρνηση τους, ένα δίκαιο αγώνα για την ελευθερία. Σ’ αυτόν εδώ το χώρο, αποτυπώνεται η ιστορία ενός λαού και ενός τόπου, με σκοπό να τιμήσει τις θυσίες των προγόνων του.»

 

mesaralive.gr  18 August, 2017 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ