Δίαιτα: Καταρρίπτοντας 4 κοινούς μύθους

  07 July, 2023 EY ZHNΑΡΘΡΑ
Δίαιτα: Καταρρίπτοντας 4 κοινούς μύθους

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πολλοί αποφασίζουμε να ξεκινήσουμε δίαιτα, μειώνοντας μερίδες και «κόβοντας» ίσως αγαπημένες λιχουδιές. Για ένα μόνιμο βέβαια αποτέλεσμα στη δίαιτα, ο καλύτερος τρόπος είναι να ακολουθήσουμε τις οδηγίες ενός διατροφολόγου που μπορεί να φτιάξει το κατάλληλο διατροφικό πρόγραμμα μονάχα για εμάς, να συνδυάσουμε την ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή με την άσκηση και πάνω από όλα να έχουμε υπομονή.

Ποια πράγματα που πολλοί πιστεύουν τελικά «βλάπτουν» τη δίαιτα και τι είναι σημαντικό να προσέχουμε για να έχουμε τα αποτελέσματα που επιθυμούμε;

4 μύθοι που δεν πρέπει να πιστεύετε ως προς την απώλεια βάρους
#1 Τα τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά βοηθούν στην απώλεια βάρους

 

Προφανώς, τα τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά περιέχουν λιγότερα λιπαρά… Ωστόσο, αυτή η έλλειψη πολλές φορές αντισταθμίζεται με προσθήκη ζάχαρης ή αλατιού. Ο έλεγχος λοιπόν των συστατικών των προϊόντων είναι το «κλειδί».

Επίσης, είναι καλό να έχετε κατά νου ότι «μειωμένο λίπος» δε σημαίνει απαραίτητα «λίγο λίπος», αλλά ότι η περιεκτικότητα σε λιπαρά του light προϊόντος είναι χαμηλότερη από εκείνη του πλήρους λιπαρών.

#2 Είστε σε δίαιτα άρα απαγορεύεται να τσιμπολογάτε

Τα σνακ δεν είναι… το αμάρτημα της δίαιτας. Αντιθέτως, μας βοηθούν να διαχειριστούμε πιο αποτελεσματικά τη θερμιδική μας πρόσληψη.

Φυσικά, καλό είναι να τσιμπολογάτε επειδή όντως πεινάτε και όχι για παράδειγμα επειδή δεν έχετε κάτι καλύτερο να κάνετε. Επιπλέον, το τι τσιμπολογάτε παίζει σημαντικό ρόλο. Η κατανάλωση ενός φρούτου ή ενός γιαουρτιού χαμηλών λιπαρών (αφού έχετε όπως είπαμε τσεκάρει τα συστατικά του) είναι μια υγιεινή επιλογή που μπορεί να σας κρατήσει χορτάτους μέχρι το επόμενο γεύμα.

Θυμηθείτε επίσης πως μπορείτε να τσιμπολογήσετε μια γλυκιά λιχουδιά. Άλλωστε, το να τις κόψετε εντελώς θα μπορούσε να αποδειχθεί αντιπαραγωγικό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το να στερείτε στον εαυτό σας όλα τα φαγητά που απολαμβάνετε είναι αδύνατο να έχει αποτέλεσμα. Τελικά, θα υποκύψετε στον πειρασμό και είναι πολύ πιθανό να εγκαταλείψετε την όποια προσπάθεια.

#3 Μπορείτε να χάσετε το λίπος από συγκεκριμένα σημεία του σώματος

Όπως η κοιλιά… Ένας τέτοιος στόχος είναι δύσκολος αφού βασικά χάνουμε λίπος συνολικά και δεν μπορούμε να επιλέξουμε το σημείο που εμείς θέλουμε. Επίσης, συνήθως το μέρος του σώματος όπου το λίπος συσσωρεύεται περισσότερο είναι και εκείνο από το οποίο αποβάλλεται πιο δύσκολα.

Βέβαια, υπάρχουν και καλά νέα. Εάν η καλή διατροφή συνδυαστεί με στοχευμένες ασκήσεις σε μια συγκεκριμένη περιοχή, τότε σίγουρα η όλη διαδικασία μπορεί να επισπευσθεί.

#4 Οι δίαιτες που είναι της «μόδας» είναι και οι πιο αποτελεσματικές

Γενικά, η μείωση της θερμιδικής πρόσληψης και η σωματική άσκηση είναι η πιο ωφέλιμη προσέγγιση ως προς την απώλεια βάρους. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε πως ό,τι είναι στη μόδα δε σημαίνει πως είναι και καλό και πως δεν ωφελεί να περιμένουμε να γίνει κάποιο «θαύμα» από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται όπως είπαμε υπομονή και επιμονή. Χρειάζεται επίσης η σωστή καθοδήγηση ώστε να μην καταλήγουμε σε υπερβολές που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία μας.

Χρειάζεται τέλος να έχουμε καλή ψυχολογία και σε κάθε περίπτωση να αγαπάμε τον εαυτό μας για αυτό που είναι, λέγοντάς του τακτικά «μπράβο» για όλα εκείνα τα μικρά επιτεύγματα που παρά το άγχος της καθημερινότητας, καταφέρνει.

 

  07 July, 2023 EY ZHNΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα