Αυτές είναι οι 5 πιο καρκινογόνες τροφές στον πλανήτη

https://www.neakriti.gr/  04 December, 2023 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Αυτές είναι οι 5 πιο καρκινογόνες τροφές στον πλανήτη


Όπως ανέφερε έκθεση του επιστημονικού περιοδικού «American Cancer Society» από το 2017, στις ΗΠΑ, σχεδόν οι μισοί θάνατοι από καρκίνο θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί αν οι ασθενείς είχαν κάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής τους

Σύμφωνα με το Healthstat.gr, υπάρχουν κάποιες τροφές οι οποίες, ιδίως αν καταναλώνονται συχνά και σε μεγάλες ποσότητες, θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Οι εν λόγω τροφές περιέχουν καρκινογόνες ουσίες (π.χ. νιτροζαμίνες), ενώ, σε άλλες περιπτώσεις, η κατανάλωσή τους συνδέεται με αυξημένα επίπεδα παχυσαρκίας ή άλλων παραγόντων ύποπτων για την εμφάνιση καρκίνου. Αυτές είναι οι 5 τροφές που, σύμφωνα με των ΠΟΥ, ανεβάζουν το ρίσκο εμφάνισης της αρρώστιας.

Επεξεργασμένο κρέας

Το επεξεργασμένο κρέας περιέχει νιτροζαμίνες, που, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, είναι «γνωστή καρκινογόνα ουσία», ομάδας 1 (στην ίδια ομάδα κατατάσσεται το κάπνισμα και ο αμίαντος). Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο του Harvard, η κατανάλωση 25 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα, αυξάνει κατά 19% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέως εντέρου ενώ, σύμφωνα με ανάλυση του Ευρωπαϊκού Περιοδικού Καρκίνου, η κατανάλωση μίας μερίδας αλλαντικών (αντιστοιχεί σε 1 φέτα ζαμπόν/γαλοπούλα, 14γρ. παριζάκι/σαλάμι, μισό λουκάνικο τύπου Φρανκφούρτης ή 1 φέτα μπέικον)  την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 21%.

Επεξεργασμένα κρέατα προς αποφυγή

Λουκάνικα
 Σαλάμι
Παριζάκι / Πάριζα
Ζαμπόν, μορταδέλα
Γαλοπούλα ψητή, βραστή ή καπνιστή (σε φέτες του τοστ)
Μπέικον

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Προκειμένου να γίνουν πιο γευστικά και να παραταθεί η διάρκεια ζωής τους, τα τρόφιμα που έχουν υποστεί επεξεργασία τροποποιούνται με χημικές ουσίες (π.χ.: ενισχυτικά γεύσης, χρωστικές ουσίες, γαλακτοματοποιητές κ.ά). Συχνά, επίσης, οι επεξεργασμένες τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού, ζάχαρης και λιπαρών ενώ, σε πολλές περιπτώσεις, είναι τροφές χαμηλές σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας στον κόσμο που τα καταναλώνει συχνά. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, εκτός από τις καρκινογόνες ουσίες που μπορεί να περιέχουν καθαυτές, αυξάνουν και έμμεσα το ρίσκο, καθώς η παχυσαρκία είναι ένας από τους παράγονες που αυξάνουν το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου.

Μεταξύ των επεξεργασμένων τροφίμων περιλαμβάνονται:

Συσκευασμένα σνακς όπως τα μπισκότα και τα πατατάκια
Δημητριακά με ζάχαρη
Αναψυκτικά
Ορισμένα αλειφόμενα προϊόντα όπως η μαργαρίνη και το τυρί – κρέμα
Γλυκά, σοκολάτες κ.τ.λ.
Προϊόντα fast food (πίτσα, μπέργκερ κ.τ.λ.)

Αλκοόλ

Το αλκοόλ έχει ανακηρυχθεί ως 1ης κατηγορίας καρκινογόνος ουσίας, δηλαδή η επιστημονική κοινότητα είναι βέβαιη για την καρκινογόνο δράση του. Το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου λόγω κατανάλωσης αλκοόλ είναι, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ευρήματα, σε άμεση σχέση με το μέγεθος της κατανάλωσης. Άρα, όσο μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ καταναλώνουμε, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος. Με την υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, συνδέονται:

Καρκίνος του φάρυγγα
Καρκίνος του οισοφάγου
 Καρκίνος του στήθους
 Καρκίνος του ήπατος
Καρκίνος του παχέος εντέρου και του πρωκτού

Τροφές πλούσιες σε ζάχαρη

Οι τροφές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένη ζάχαρη και απλούς υδατάνθρακες (γλυκά, λευκό ψωμί ή ζυμαρικά, σακχαρούχα αναψυκτικά κ.ά.) έμμεσα μπορεί να αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης, ειδικότερα, μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και χρόνια φλεγμονή, που αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα καρκίνου. Όπως διαπιστώνουν επιστημονικές μελέτες, μάλιστα, τα άτομα που έχουν διαβήτη τύπου 2 έχουν και μεγαλύτερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο στο στήθος, την ουροδόχο κύστη, το παχύ έντερο και τις ωοθήκες.

Κόκκινο κρέας

Το κόκκινο κρέας κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, κατσίκι, αρνί κ.τ.λ.) είναι στη λίστα του ΠΟΥ με τις τροφές κατηγορίας 2Α – είναι, δηλαδή «πιθανώς καρκινογόνες» για τον άνθρωπο. Η υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, πέρα από τον καρκίνο, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη τύπου 2. Η μεγαλύτερη σύνδεση έχει γίνει με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του παγκρέατος και του προστάτη. Όπως σημειώνει το «World Cancer Research Fund International», καλό είναι να μην καταναλώνουμε, πάνω από 3 φορές την εβδομάδα, κόκκινο κρέας, με τη συνολική εβδομαδιαία ποσότητα να μην ξεπερνά τα 340 – 510 γρ. μαγειρεμένου κόκκινου κρέατος.

Πηγή: ethnos.gr

 

https://www.neakriti.gr/  04 December, 2023 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα