Αυγενάκης: Ένταξη 2.100 επιλαχόντων στους νέους αγρότες – Ριζική αναμόρφωση του ΕΛΓΑ

  07 July, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Αυγενάκης: Ένταξη 2.100 επιλαχόντων στους νέους αγρότες – Ριζική αναμόρφωση του ΕΛΓΑ

Την ένταξη 2.100 επιλαχόντων στο πρόγραμμα των νέων αγροτών συνολικού ύψους 77 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, παρουσιάζοντας στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων τις προτεραιότητες για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, έργο ύψους 2.5 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δομικές και λειτουργικές αλλαγές, καθώς και την ολοκλήρωση της ένταξης του ΟΠΕΚΕΠΕ στο κυβερνητικό νέφος (gov.gr), ώστε «ο Έλληνας παραγωγός να μπορεί εύκολα και άμεσα να εξυπηρετηθεί, να έχει πλήρη εικόνα των συναλλαγών του, να νιώθει ασφάλεια για τις συναλλαγές που εκτελεί και κυρίως να υπάρχει διαφάνεια και δικαιοσύνη στις κατανομές», όπως είπε.

Μάλιστα, αναφερόμενος στα προβλήματα που συνόδεψαν τις πληρωμές στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόνισε ότι έχει πλήρη εικόνα της κατάσταση, προειδοποιώντας ότι «θα μπει τάξη με άξονα τις ανάγκες κάθε δικαιούχου».

Σε ό,τι αφορά την μεταρρύθμιση για τον ΕΛΓΑ επισήμανε ότι, μέσω της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών, θα επιτραπεί στον γεωπόνο εκτιμητή να ολοκληρώνει με διαφάνεια και ταχύτητα την αξιολόγηση της ζημίας στο κτήμα του παραγωγού με τον φορητό του υπολογιστή, να καταγράφει και να ενημερώνει τον ΕΛΓΑ επί τόπου και να προϋπολογίζει την έκταση της ζημίας και το ύψος της οφειλόμενης αποζημίωσης, ώστε να έχει ο παραγωγός πλήρη και ξεκάθαρη γνώση της υπόθεσής του.

Το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027

Το Στρατηγικό Σχέδιο, όπως είπε ο κ. Αυγενάκης, υποστηρίζει παρεμβάσεις και δράσεις ύψους 19,3 δισ. ευρώ, που καλύπτουν τις ειδικές ανάγκες της χώρας μας και των αγροτικών μας περιοχών, τονίζοντας ότι «επιδιώκουμε τη μετάβαση προς έναν έξυπνο, βιώσιμο, ανταγωνιστικό, σταθερό και διαφοροποιημένο αγροτικό τομέα, διασφαλίζοντας παράλληλα, μακροπρόθεσμα, την ασφάλεια των τροφίμων».

 

Διαχείριση των υδάτινων πόρων

«Διαμορφώνουμε μια εθνική στρατηγική για το νερό που αντανακλά τον δραματικό του ρόλο ως εχέγγυο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, τη συνακόλουθη ανταγωνιστική αύξηση της παραγωγής και την ενδυνάμωση της ευρύτερης γεωργικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας», επισήμανε ο ΥπΑΑΤ, κανοντας λόγο για αναμόρφωση των Γ.Ο.Ε.Β- Τ.Ο.Ε.Β.

Συγχρόνως, ανακοίνωσε ότι στις προτεραιότητες του ΥπΑΑΤ είναι η δημιουργία αγροτικού τμήματος σε κάθε Επιμελητήριο, καθώς και η μεταρρύθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών στα τρόφιμα με κεντρικούς στόχους ένα δίκαιο, υγιές και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων, εξασφάλιση επαρκούς και διαφοροποιημένης προσφοράς ασφαλών, θρεπτικών, οικονομικά προσιτών και βιώσιμων τροφίμων στους πολίτες, η προστασία και στήριξη των ελλήνων παραγωγών και των ελληνικών προϊόντων.

Ψηφιακή Γεωργία

Η ψηφιακή στρατηγική για τον αγροδιατροφικό τομέα αποσκοπεί στην ενίσχυση των πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου και στην ενοποίηση με αυτών του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε όλες οι υποχρεώσεις των αγροτών, να πραγματοποιούνται, μέσω του διαδικτύου, χωρίς επιπλέον ταλαιπωρίες.

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

  07 July, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα