Από την Κρήτη ο υποψήφιος Ευρωπαίος αγρότης

  15 September, 2017 ΚΟΣΜΟΣ
Από την Κρήτη ο υποψήφιος Ευρωπαίος αγρότης

Θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο διαγωνισμό για το «Ευρωπαϊκό βραβείο νέων αγροτών» τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες.

Ο Χανιώτης Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο διαγωνισμό για το «Ευρωπαϊκό βραβείο νέων αγροτών» τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες. 

Ο καταγόμενος από τις Λουσακιές Κισάμου αγρότης επιλέχθηκε από την Επιτροπή του Συνεδρίου να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο διαγωνισμό στο οποίο θα μετέχει ένας αγρότης από κάθε χώρα της Ευρωπαικής Ένωσης. 

Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και είναι υπό την αιγίδα του Ευρωκοινοβουλίου.

«Μετά από μια συνεδρίαση 3,5 ωρών της Κριτικής Επιτροπής και τις παρουσιάσεις των υποψηφίων νέων αγροτών που κατέθεσαν την υποψηφιότητα τους αποφασίσθηκε τη χώρα μας να εκπροσωπήσει ο Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης από την Κίσαμο. Αυτό μας έδειξε πόσο μπροστά είναι οι νέοι αγρότες των Χανίων. Υπάρχουν ζωντανά παραδείγματα στα Χανιά της πολύ καλή δουλειάς των νέων αγροτών» δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών κ. Θ. Βασιλόπουλος.

Από τη μεριά του ο Δ. Σχοινοπλοκάκης που πέρυσι είχε αναδειχθεί αγρότης της χρονιάς μίλησε στα “Χανιώτικα Νέα” για την εκλογή του σημειώνοντας πως «η τιμή είναι μεγάλη για μένα. Η πανελλήνια βράβευση μου έγινε από ένα άλλο φορέα και τώρα η συμμετοχή μου στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό από ένα φορέα που επίσης αναγνωρίζεται από την Ελληνική πολιτεία. Πιστεύω ότι από τη συμμετοχή μου θα αποκομίσω νέες ιδέες, νέα πρότυπα για να καταφέρουμε να φτιάξουμε κάτι διαφορετικό για τον τομέα μας.»Για τους λόγους που κατά την άποψη του επιλέχθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Αγροτών ο κ. Δ. Σχοινοπλοκάκης είπε πως «σίγουρα ήταν οι καινοτομίες μου πάνω στο θέμα της αμπελουργίας και της ελαιοκομίας. Επίσης για την χρησιμοποιήση μηχανημάτων στις καλλιέργειες, αλλά και τη σύνδεση τουρισμού και αγροτικού τομέα κάτι καινούργιο που έχουμε αναπτύξει τελευταία, ενώ σημαντική ήταν η χρησιμοποίηση ΑΠΕ στις καλλιέργειες μας, η ανακύκλωση υλικών και άλλες φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις».

Αισιοδοξία παρά τα προβλήματα

«Ήταν μεγάλη η συμμετοχή των νέων αγροτών στις συζητήσεις και στις συνεδρίες, οι ομιλητές μας ήταν εξαιρετική και το συνέδριο ήταν άριστα σχεδιασμένο από την οργανωτική επιτροπή» σημείωσε ο κ. Βασιλόπουλος.

Ο ίδιος επισήμανε πως παρά τα προβλήματα «διακρίνουμε μια αισιοδοξία από τους νέους αγρότες, αισιοδοξία από τους νέους αγρότες των Χανίων που θέλουν να αναλάβουν να φτιάξουν μια Τοπική Ένωση Νέων Αγροτών. Πρέπει να παλέψουμε και να δώσουμε τα μηνύματα που πρέπει ώστε να μας ακούσει η πολιτεία. Από το συνέδριο αποκομίσαμε εμπειρίες, πήραμε σημαντικές συμβουλές για την αιγοπροβατοτροφία, την ελαιοκομία, τις ομάδες παραγωγών, τους συνεταιρισμούς, τα σχέδια βελτίωσης. Καταλάβαμε όλοι πως αν δεν συμμετέχουμε, αν δεν προγραμματίσουμε, αν δεν φτιάξουμε τη στρατηγική μας δεν μπορούμε να πάμε παρακάτω ».

 

cretalive.gr

 

  15 September, 2017 ΚΟΣΜΟΣ