Απειλή το υδροκυάνιο στα πικραμύγδαλα (και σε πυρήνες βερίκοκων) - τι συστήνει ο ΕΦΕΤ.

mesaralive  03 March, 2015 ΑΓΡΟΤΙΚΑΥΓΕΙΑ
Απειλή το υδροκυάνιο στα πικραμύγδαλα (και σε πυρήνες βερίκοκων) - τι συστήνει ο ΕΦΕΤ.

πηγή:rodopinews.gr

Το υδροκυάνιο που προκύπτει από την πέψη της αμυδγαλίνης που περιέχουν πικραμύγδαλα και πικροί πυρήνες βερίκοκων είναι η αιτία των δηλητηριάσεων από την κατανάλωσή τους. Ο ΕΦΕΤ προχώρησε σε συστάσεις προς τους καταναλωτές, μετά την αύξηση των κρουσμάτων τη χρονιά που πέρασε.

Γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου Ελέγχου Τροφίμων (ΕΣΕΤ) σχετικά με την εκτίμηση της επικινδυνότητας της κατανάλωσης πικρών πυρήνων βερίκοκου και πικραμυγδάλων και τις επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών, ενέκρινε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά το προηγούμενο έτος παρατηρήθηκε αυξημένος αριθμός δηλητηριάσεων λόγω υπερβολικής κατανάλωσης πυρήνων βερίκοκου ή πικραμυγδάλων.

Η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου Ελέγχου Τροφίμων (ΕΣΕΤ) εκπονήθηκε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με βάση αντίστοιχες γνωμοδοτήσεις διεθνών οργανισμών, οργανισμών της ΕΕ καθώς και μέτρων που έχουν υιοθετηθεί από άλλες χώρες για την κατανάλωση πικρών πυρήνων βερίκοκου και πικραμυγδάλων.

Ο ΕΦΕΤ, σύμφωνα με την εγκριθείσα γνωμοδότηση, συστήνει στους ενήλικες καταναλωτές να καταναλώνουν μέχρι δύο πικρούς πυρήνες βερίκοκου ή πικραμυγδάλου την ημέρα. Επίσης συστήνει στα παιδιά, στις έγκυες και στις θηλάζουσες γυναίκες, ως ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, την αποφυγή της κατανάλωσης αυτών των προϊόντων.

Ο ΕΦΕΤ διευκρινίζει ότι οι πικροί πυρήνες βερίκοκου καθώς και τα πικραμύγδαλα ανήκουν στα τρόφιμα που περιέχουν μια ουσία γνωστή ως αμυγδαλίνη από τη διάσπαση της οποίας παράγονται κυανιούχες ενώσεις (υδροκυάνιο), οι οποίες μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τον άνθρωπο.

Η πιθανότητα εμφάνισης δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία του ανθρώπου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων είναι ο αριθμός των πικρών πυρήνων βερίκοκου και πικραμυγδάλων που θα καταναλωθεί και η αρχική συγκέντρωση αμυγδαλίνης σε αυτά τα προϊόντα.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

mesaralive  03 March, 2015 ΑΓΡΟΤΙΚΑΥΓΕΙΑ