Ανακοίνωση της ΟΓΕ Μεσαράς για τις ελλείψεις στην προσχολική αγωγή

mesaralive.gr  26 June, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Ανακοίνωση της ΟΓΕ Μεσαράς για τις ελλείψεις στην προσχολική αγωγή

φωτο:902.gr

Η προσχολική αγωγή είναι δικαίωμα κάθε παιδιού, αποτελεί λαϊκή ανάγκη.

Αποκλειστικά Κρατικοί – Δωρεάν - Σύγχρονοι και Ασφαλείς βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί για όλα τα παιδιά Ελλήνων ή μεταναστών χωρίς όρους και προϋποθέσεις» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομάδα Γυναικών Μεσαράς (ΟΓΕ) μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας. η ΟΓΕ απευθύνεται στις νέες μητέρες και τους νέους γονείς, σημειώνοντας ότι δεν αποδέχεται: «Τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, τις συνεχείς εναλλαγές εργαζομένων, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που μπορούν να έχουν στη σωματική και ψυχική υγεία των βρεφών και των νηπίων, τη γενίκευση των 9μηνων, 5μηνων, ακόμα και 2μηνων συμβάσεων προσωπικού.

Την πληρωμή για «τροφεία» και αναλώσιμα έτσι ώστε το κόστος να είναι δυσβάσταχτο για τη λαϊκή οικογένεια.

Τις σοβαρές ελλείψεις στη σίτιση των παιδιών τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα.

Την υποχρηματοδότηση, τις ελλείψεις σε σοβαρά προβλήματα υποδομών και εξοπλισμού με αποτέλεσμα τα παιδιά μας να στοιβάζονται σε ασφυκτικά μικρές αίθουσες ή σε ακατάλληλους χώρους.

Την έλλειψη ιατρικής παρακολούθησης και κατάλληλων χώρων ανάρρωσης.

 

Για το Δήμο Φαιστού

Ειδικότερα για τις δομές του Δήμου Φαιστού τονίζει ότι «Ο Δήμος Φαιστού απέχει μακρά από την κάλυψη του συνόλου των αναγκών» και προσθέτει:

«Ενδεικτικά αναφέρουμε :

Είναι σκανδαλώδες πως η δομή του βρεφικού σταθμού δε λειτούργησε για όλη τη φετινή  χρονιά. Αυτό αποτέλεσε βούτυρο στο ψωμί των ιδιωτικών σταθμών  και δημιούργησε  μείζον πρόβλημα στις λαϊκές οικογένειες, καθώς υποχρεώνονται -μέσα στην ανεργία και τη φτώχεια που τις μαστίζει -να καταφεύγουν στους ιδιωτικούς σταθμούς ή να βρίσκονται σε αδιέξοδο. Πέρα από αυτά, τα δεδουλευμένα των εργαζομένων του βρεφικού σταθμού Μοιρών δεν έχουν ακόμη καταβληθεί.

Επιπλέον παραμένει η δυσαναλογία αριθμού  παιδιών – εργαζομένων και για τους τρεις παιδικούς σταθμούς (Μοίρες– Τυμπάκι– Ζαρός )  , ενώ το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει τροποποιηθεί ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Φαιστού αποκλείει τη δυνατότητα προσλήψεων .

Άλλο ένα ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι  ότι δεν έχουν ανανεωθεί με  ευθύνη του Δήμου  οι άδειες ίδρυσης και λειτουργίας των τριών δημοτικών παιδικών σταθμών ,   με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μην ενταχθούν ή να απορριφθούν στα προγράμματα του ΕΣΠΑ».

 

Επίσης προσθέτει ότι την ευθύνη για όλα έχουν:

«Οι Κυβερνήσεις και η Τοπική Διοίκηση που αντιμετωπίζουν τους βρεφονηπιακούς σταθμούς σαν «υπηρεσίες φύλαξης» και μάλιστα ακριβοπληρωμένες από τους γονείς και όχι ως προσχολική αγωγή, που πρέπει να παρέχεται δωρεάν για τη σωστή ψυχική και σωματική ανάπτυξη του παιδιού και την κοινωνικοποίησή του.

Αντιμετωπίζεται η διαπαιδαγώγηση του παιδιού και ο παιδικός σταθμός ως οικογενειακή υπόθεση-εμπόρευμα με υπηρεσίες, όπως τις αποκαλούν, «προσβάσιμες και προσιτές οικονομικά». Ώστε να πληρώνονται όλα από την τσέπη μας».

 

Και καταλήγει η ανακοίνωση:

«Αγωνιζόμαστε ώστε:

Η λειτουργία των παιδικών σταθμών να είναι ευθύνη του κράτους, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό,  με επαρκές ειδικευμένο προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό, παιδαγωγικό πρόγραμμα, ασφάλεια, διατροφή, σύμφωνα με τις ανάγκες της ηλικίας των βρεφών – νηπίων.

Αποκλειστικά Κρατικοί – Δωρεάν - Σύγχρονοι και Ασφαλείς βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί για όλα τα παιδιά Ελλήνων ή μεταναστών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

 

Διεκδικούμε ανυποχώρητα:

Αποκλειστικά Κρατικούς – Δημόσιους – Δωρεάν - Σύγχρονους και Ασφαλείς Παιδικούς Σταθμούς με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα του φαγητού.

Μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό με τον ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής που να ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας, με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα.

Να μην κλείσει κανένας παιδικός και βρεφονηπιακός σταθμός.

Να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων και να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να μη γίνει καμιά απόλυση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους με 6ωρο, 5ημερο, 30ωρο.

Να καταργηθούν τα τροφεία».

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

mesaralive.gr  26 June, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα