Αγρότες: Πότε μπαίνουν οι επιδοτήσεις

  06 October, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Αγρότες: Πότε μπαίνουν οι επιδοτήσεις

Παρά τις προσπάθειες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για καταβολή της πρώτης δόσης των ενισχύσεων νωρίτερα, φαίνεται ότι τελικά δεν θα γίνει πριν τις 27 του μήνα

Απομακρύνεται, τελικά, για την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου η ημερομηνία καταβολής της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης, αφού η πληρωμή των ενισχύσεων πριν από τις 16 Οκτωβρίου, με βάση τις προσπάθειες και τις προσδοκίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δε φαίνεται να υλοποιούνται, όπως τόνισε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης.

Εξάλλου, την περίοδο αυτή είναι, όπως μας είπε, σε εξέλιξη η διαδικασία της μεταβίβασης των δικαιωμάτων, που ολοκληρώνεται στις 10 Οκτωβρίου και εμφανίζεται από τους παραγωγούς αυξημένο ενδιαφέρον.

«Δεν ήταν εφικτό να δοθούν φέτος νωρίτερα οι επιδοτήσεις. Έτσι τα σενάρια αναφέρονται στην έναρξη των πληρωμών στα τέλη Οκτωβρίου», σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη. Επομένως, η επικρατέστερη ημερομηνία είναι η Παρασκευή 27 του μήνα. Την παραμονή, δηλαδή, της εθνικής μας επετείου, που φέτος “πέφτει” Σάββατο. Άρα, αν η κυβέρνηση δεν μπορέσει να πληρώσει το “τσεκ” στις 27 του μήνα, τότε το επόμενο σενάριο θα είναι η προκαταβολή να δοθεί τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου για τους δικαιούχους της Τράπεζας Πειραιώς. Και αυτό σημαίνει, επομένως, ότι οι δικαιούχοι που έχουν βιβλιάρια στις άλλες τράπεζες θα λάβουν τα χρήματά τους την Τρίτη 31 Οκτωβρίου ή την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου.

Πρόκειται για ένα ποσό περί των 550 εκατομμυρίων ευρώ. Δε θα συμπεριληφθεί, δηλαδή, η αναδιανεμητική, όπως όλα δείχνουν μέχρι αυτή τη στιγμή. Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, που δημοσιεύει το Agronews, οι κατά τόπους πύλες έλαβαν τους διασταυρωτικούς ελέγχους από τα κεντρικά του ΟΠΕΚΕΠΕ, κάτι άλλωστε το οποίο προβλέπεται πριν από κάθε πληρωμή. Και καλούνται το επόμενο - μικρό - διάστημα, καθώς έχουν ήδη καθυστερήσει αρκετά, να προχωρήσουν τις διαδικασίες για να βγει η προκαταβολή του τσεκ. Δεν είναι λίγοι από τα ΚΥΔ που μιλούν για ασάφειες στη λίστα με τους κωδικούς λαθών και φοβούνται πιθανές αστοχίες που θα στοιχίσουν ενισχύσεις και ενδεχομένως να φέρουν και ποινές στους δικαιούχους παραγωγούς. Θέματα έχουν εντοπιστεί με τις επικαλύψεις δηλωμένων αγροτεμαχίων, που δεν αποκλείεται να θέσουν σε κίνδυνο τις επιδοτήσεις των κατόχων τους.

Όσο για το πρασίνισμα, οι εξελίξεις δεν αναμένεται να είναι οι καλύτερες. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ότι θα γίνουν σωστά οι πληρωμές του Δεκεμβρίου. Και το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις περαιτέρω διευκρινίσεις που αναμένονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αναφορικά με ορισμένες κρίσιμες δράσεις, που πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα όχι πριν από τον Νοέμβριο.

Να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι η προκαταβολή πιστώθηκε στα βιβλιάρια της Τράπεζας Πειραιώς στις 19 Οκτωβρίου. Συνολικά, η βασική ενίσχυση έφτασε στα 657,34 εκατομμύρια ευρώ και αφορούσε 533.921 δικαιούχους έναντι 521.657 το 2021.

Ανακοίνωση ΥΠΑΑΤ: Πλήρης ένταξη του ΟΠΕΚΕΠΕ στο gov.gr

Στο μεταξύ, την πλήρη ένταξη του ΟΠΕΚΕΠΕ στο gov.gr, ώστε να αντιμετωπιστούν οι αρρυθμίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

«Παιχνιδάκια στην πλάτη των παραγωγών δε θα επιτρέψω να γίνονται από κανέναν», σημείωσε χαρακτηριστικά. Η μεταρρύθμιση στον ΟΠΕΚΕΠΕ φέρνει τις υπηρεσίες του στη νέα εποχή, ώστε «να υπάρχει σε όλα διαφάνεια, τάξη, αξιοπιστία και εσωτερικός έλεγχος. Άμεση εξυπηρέτηση των παραγωγών και ασφάλεια για τις συναλλαγές που εκτελεί ο παραγωγός, καθώς και διαφάνεια και δικαιοσύνη στις κατανομές», σύμφωνα με τον Λευτέρη Αυγενάκη.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο αγροτικός κόσμος περιμένει με μεγάλη αγωνία τις προκαταβολές των ενισχύσεων και προφανώς δεν είναι αλήθεια ότι το “χρυσό” ελαιόλαδο έχει γεμίσει τις τσέπες τους. Ο περισσότερος κόσμος δεν πούλησε λάδι πάνω από τα 5-6 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο και παράλληλα ο περισσότερος κόσμος φέτος θα αναγκαστεί να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη, προκειμένου να αγοράσει λάδι για το νοικοκυριό του. Κι αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι φέτος το λάδι που θα παραχθεί, όπως ήδη φαίνεται, θα είναι ελάχιστο, τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

 

  06 October, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα